szparagi - 5593 przepisów (strona:155/373)

Sałatka z białymi szparagami, jajkiem i czarną quinoą 174

Taką miałam ostatnio pyszną sałatkę na śniadanie ;) Trzeba się cieszyć szparagami póki są, a co może być lepszymi dodatkami do nich, jeśli nie jajko i czarna quinoą?  Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 10 główek z białych szparagów 1 jajko kilka liści sałaty 10 plasterków ogórka garść kiełków (rzodkiewka, lucerna) 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka siekanego koperku pieprz(...)sól Wykonanie: Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Jajko gotujemy na półmiękko i kroimy w plastry. Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy do niej plasterki ogórka, kiełki, czarną quinoę, szparagi i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem klarowanym

Quinoa Raz!
Jedzonko do pracy #56 551

siedzieć w pracy. Niestety do kolejnego urlopu jeszcze trochę trzeba poczekać.  Zapraszam do zajrzenia do mojej "śniadaniówki", czyli tego co zabrałam ostatnio do jedzenia do pracy. Sezon na szparagi jeszcze trwa, a ponieważ bardzo je lubię, często goszczą w mojej kuchni, na blogu możecie znaleźć sporo pomysłów na szparagi . Na lunch do pracy przygotowałam super prosty i szybki makaron(...)szparagami, a na śniadanie zrobiłam sałatkę z tego co miałam w lodówce.  Śniadanie : Sałatka z fasolki z pomidorami, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem konserwowym, kaparami i odrobiną marynowanej papryczki chilli (opcjonalnie majonez z sosem sriracha). Lunch : Makaron pełnoziarnisty z bekonem, szparagami i pomidorkami. Smacznego

Codzienne Gotowanie
BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI 214

BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI to połączenie może niecodzienne, lecz bardzo... Artykuł BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Naleśniki ze szparagami 164

sezon ów się skończy. Dla 3 osób Naleśniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli woda - tyle aby powstało ciasto konsystencji bardzo luźnej śmietany 1 pęczek szparag 50 g masła ½ szklanki śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 1 serek śmietankowy topiony (taki w złotku) 1 średnia cebula 1 łyżeczka vegety Sól pieprz(...)pół godziny do lodówki. Następnie smażymy na dużej i suchej patelni z obu stron bardzo cienkie naleśniki. Z podanej porcji wyjdzie ich około 7-8 sztuk. Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 20 minut do miękkości. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt

Jadło i czytadło
Tarta szparagowa z sosem pietruszkowo - cebulowym 190

Dziś tarta szparagowa z pysznym pietruszkowo-cebulowym sosem. Rewelacja. Dla 3-4 osób ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej pół łyżeczki soli 1 jajko 1 pęczek szparag 50 g masła ½ szklanki śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżeczka vegety Sól pieprz Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt szubko się rozgotują.   Składniki na ciasto wyrabiamy szybko na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkowujemy i układamy w formie na tarte. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut

Jadło i czytadło
Quiche ze szparagami, Cereal (Seinfeld) 187

Spróbujcie koniecznie! Źródło: różne przepisy online + własna inwencja twórcza. Z tej porcji wychodzą 2 średniej wielkości tarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500 g) 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) 2 cebule 1 duża łyżka masła 130 ml białego wytrawnego wina Składniki na sos: 4 jajka 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 pęczek koperku sól, czarny pieprz(...)ziołowy 4 łyżki startego sera żółtego Ciastem francuskim wylep formę, nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmij i wystudź. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Obierz dymki, posiekaj, duś na maśle w szerokiej patelni przez kilka minut. Zalej winem, wrzuć szparagi i gotuj, aż wino odparuje prawie całkowicie. Zestaw z kuchenki. Przygotuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z białych szparagów i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 179

sezonu szparagowego, więc jem je średnio co dwa dni ;) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam. Dzisiaj mam dla waz przepis na bardzo prostą i szybką zupkę z białych szparagów i komosy ryżowej.  Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 1 pęczek białych szparagów 1 cebulka  3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr wywaru warzywnego 100 ml mleka kokosowego(...)koperek pieprz sól Wykonanie: Quinoę należy namoczyć minimum 2 godziny przed gotowaniem, a następnie kilka razy dokładnie przepłukać. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek. Szparagi obieramy i kroimy na grube plasterki. Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy

Quinoa Raz!
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów 110

Skoro sezon szparagowy w pełni, to trzeba z niego korzystać. Dziś wspaniały i niezwykle aromatyczny krem z mojej ulubionej cukinii w towarzystwie zielonych szparagów. Polecam! Składniki: 800g cukinii 200g zielonych szparagów 1 serek topiony 1 ząbek czosnku garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz kolorowy sól Wykonanie: Cukinię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Szparagi(...)oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego!   Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami 159

Jest tu wszystko, co smaczne. Zapiekane ziemniaki, ser, boczek, sadzone jajko i oczywiście hit wiosny – szparagi! Danie bardzo proste, szybkie, a co ważne, sycące i takie inne niż dotychczas. Warto spróbować!     Składniki pęczek szparagów 250-300g ugotowanych ziemniaków 100g boczku kilka plastrów żółtego sera 2 jajka 2 łyżki oliwy przyprawa do ziemniaków papryka ostra sól, pieprz(...)papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ugotowanymi, pokrojonymi dowolnie ziemniakami, posypać je przyprawą do ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku i ser żółty, całość skropić oliwą. Zapiekać przez 30minut w 180-200C, ostatnie 10min z termoobiegiem. Pod sam koniec zapiekania wyłożyć podsmażone na patelni jajka

Raj dla Podniebienia
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą 133

zastąpić swoją ulubioną rybą, ale uważam, że krewetki pasują tutaj idealnie. Namawiam do spróbowania!   Składniki: 4-5 liści zielonej sałaty 6-7szt dużych krewetek 5 łodyg zielonych szparagów 1/2 zielonego ogórka 1/2 pomidora garść listków mięty sól, pieprz 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oleju kokosowego Wykonanie: Umyte, osuszone krewetki przełożyć na talerz, posolić. Umyte liście sałaty(...)mięty, pomidora pokrojonego w kostkę i w plasterki ogórka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić krewetki, smażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe!   Artykuł Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 176

Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego szczypiorku(...)jajka 100 ml mleka sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oderwać zdrewniałe końce, gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić pokroić na kawałki, por, wydrążoną paprykę oraz umytą rzodkiewkę pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na petalni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić czosnek oraz warzywa , podsmażyć

Wanilia i Kardamon
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 215

steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy(...)niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek. Cebulkę kroimy na pół i delikatnie ostrzem noża staramy się ją rozwarstwić. Szparagi myjemy - jeżeli mamy młode świeże nie musimy ani obierać ani obcinać końcówek . Jeśli jednak nie ,,obieramy ze skórki i odcinamy końcówki około 2 cm W wysokim garnuszku doprowadzamy Wodę do wrzenia ,wiążemy

Viola cooks with passion
Szparagi zapiekane z prosciutto 159

Szparagi zapiekane z prosciutto, to bardzo prosta i bardzo szybka przekąska. Lekko chrupiąca i lekko słona – przepyszna. Dwa składniki bez przypraw. Szukałam pomysłu na szparagi i zaczęłam od owinięcia ich długo dojrzewającą, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki szyneczką. Najlepiej smakuje na ciepło, więc podczas planowania podania ich do innego posiłku miejcie na uwadze czas... Więcej The post Szparagi zapiekane

Magiczny Garnek
Chrupiące szparagi z fasolką i jajkiem w koszulce 165

ViolaPassion Bardzo szybki , i łatwy sposób na przekąskę . Składniki: 1 osoba Garść szparagów Garść fasolki szparagowej 3 łyżki masła 6 łyżek bułki tartej sól 1 jajko ViolaPassion Sposób : Szparagi i fasolkę myjemy,ucinamy dolna część (białą) szparagów. W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia ,solimy. Wkładamy warzywa ostrożnie i gotujemy 5 minut. Zlewamy Wodę i odcedzamy. Następnie rozpuszczamy w rondelku masło(...)dodajemy bułkę tartą  mieszamy i gdy bułka zacznie brązowieć  dodajemy warzywa i mieszamy wszystko razem by połączyć bułkę ze szparagami i fasolką W między czasie gotujemy jajo w koszulce. Sposób jest bardzo prosty nie dodajemy octu!!! Doprowadzamy Wodę do wrzenia , i delikatnie wbijamy jajko w jedno miejsce . Dziwny sposób? Naprawdę łatwy a nie dziwny a jajko zawsze wychodzi

Viola cooks with passion