szparagi - 5593 przepisów (strona:179/373)

Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta 154

Korzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 3 Czas przygotowania(...)minut Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji) Szklanka bulionu (lub wody) 7 zielonych szparagów 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 2 łyżki oliwy z pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Garść pestek słonecznika Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około

Kolizje Smaków
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 197

wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak  tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz sól  SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Ze szparagów pozbyć się zdrewniałych części, a pozostałą część przekroić na połówki. Zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić kalafiora i gotować trzy minuty. Dodać brokuł i szparagi i gotować kolejne 3 min. Warzywa odcedzić, można przelać zimną wodą. Zostawić aby odciekły. W rondelku rozpuścić masło

DefinicjaSmaku
Sałatka z szparagami i truskawkami 209

Dziś zapraszam na sałatkę, która wpasowuje się w 100% w moje smaki i jest jedna z moich ukochanych ;) Wyraziste szparagi i słodk0-kwaśne truskawki i odświeżający ogórek w lekkiej i zdrowej sałatce.   SKŁADNIKI: Pól pęczka białych szparagów 10-15 średnich truskawek Kulka mozarelli Ogórek wężowy 3 łyżki oliwy Sól, czarny pieprz Do dekoracji: Jadalne kwiatki np. bratki, liście mięty(...)WYKONANIE: Szparagi gotujemy na parze (zachowają więcej aromatu i składników odżywczych niż gotowane w wodzie) lub jesli ni macie takiej mozliwośc w wodzie z dodtkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżeczke soli. Kroimy na 3-4 części. Delikatnie solimy. Truskawki myjemy i dzielimy na ćwiartki. Ogórka i mozarellę kroimy w kostkę.  Całość układamy na talerzach, Oliwę mieszamy z solą

Pyry na Gaz
Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 167

składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Można powiedzieć, że jak na produkt zbożowy jest dość fit ;). No i te warzywa! Pomidory w końcu mają smak i zapach, chrupiące, cieniutkie szparagi i cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca w warzywniaku zmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już z tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo(...)Zanim zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy twarde końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy przez chwilę cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby go nie przypalić – będzie gorzki

wcinaj to
Wegańska zupa z młodych warzyw 192

młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę(...)obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść

ladykitchen
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 130

mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina(...)kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.  Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem, odstawić na 20 minut.  Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek niedźwiedzi i żółty ser, wymieszać. Szparagi, marchewkę i carpaccio wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Sałatka ze szparagami i jajkiem 182

Niezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna  ze szparagami  i jajkiem w roli głównej.  Pozostałe składniki to: ugotowana  fasolka szparagowa,   świeże listki szpinaku  i pomidor.  Całość  doprawiona  świeżo zmielonym pieprzem i  sosem winegret  przygotowanym   na bazie oliwy z oliwek i octu winnego.  Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych(...)głównie dekoracja ,choć  z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa  zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na  twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor  obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić

Zakamarki mojej kuchni
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 151

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka

karmelowy
Szparagi zawijane w kurczaku 167

Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji :) My w każdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów(...)luzowania mięso to może użyć rozbitej piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą.  Następnie oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu

Kolizje Smaków
Wiosenny obiad - szparagi & młode ziemniaki 159

Szparagi najlepiej mi smakują z minimalną ilością dodatków, np. w zestawieniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem - creme de la creme :) Składniki: szparagi młode ziemniaczki koperek masło klarowane lub oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki skrobiemy z cieniutkiej, młodej skórki, gotujemy we wrzątku, solimy pod koniec gotowania. Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki, przesmażamy na klarowanym maśle przez kilka

Taste Of My Day
Sos holenderski i białe szparagi 138

Szparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna -  przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne(...)takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez trudu zrobisz go sama i oszołomisz swoich gości. Informacje o przygotowaniu szparagów, jak długo gotować białe? ile zielone? jak obrać? znajdziesz tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi zawijane w boczek z grilla z kaszą gryczaną 179

Skoro sezon szparagowy rozpoczęty to i w naszej kuchni również zagościły te smakowite warzywa. Szczerze przyznam że wolę bardziej szparagi zielone niż białe, są delikatniejsze w smaku, przynajmniej dla mnie i nie trzeba ich obierać. Te zawijane w boczek są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu a ponieważ mamy tak polski produkt jak szparagi to do niego najbardziej pasuje nasza(...)kochana kasza gryczana. My uwielbiamy paloną, tak więc powstało danie pyszne i zdrowe. Zapraszam serdecznie. Szparagi zawijane w boczek z kaszą gryczaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 195

forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja  ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka posiekanego koperku sól, pieprz przygotowanie Wszystkie składniki(...)patelni grillowej, podsmażyć z obu stron, aż pokażą się grillowane paski ( jeżeli nie mamy patelni grillowej, obsmażmy cukinię na zwykłej patelni, aż lekko zmięknie) Szparagom odciąć główki, odłożyć na bok, łodygi pokroić w plasterki.  Przygotować zalewę jajeczną*. Jajka wbić do miarki (naczynia) z podziałką na szklanki (cup), uzupełnić śmietaną wymieszaną z mlekiem

Stare Gary
Szparagi i quinoa z patelni 147

szaparagów i z chrupiącymi ziarenkami czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa 275 ml bulionu warzywnego 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać(...)bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki obiad - Kurczak i szparagowa sałatka 171

pyszna i super zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka,  masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek,  sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą(...)patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania