mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera, olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina(...)kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem, odstawić na 20 minut. Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek niedźwiedzi i żółty ser, wymieszać. Szparagi, marchewkę i carpaccio wyłożyć
SzczyptaSmaQNiezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna ze szparagami i jajkiem w roli głównej. Pozostałe składniki to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych(...)głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić
Zakamarki mojej kuchniDziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka
karmelowyChrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji :) My w każdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów(...)luzowania mięso to może użyć rozbitej piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą. Następnie oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu
Kolizje SmakówSzparagi najlepiej mi smakują z minimalną ilością dodatków, np. w zestawieniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem - creme de la creme :) Składniki: szparagi młode ziemniaczki koperek masło klarowane lub oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki skrobiemy z cieniutkiej, młodej skórki, gotujemy we wrzątku, solimy pod koniec gotowania. Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki, przesmażamy na klarowanym maśle przez kilka
Taste Of My DaySzparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne(...)takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez trudu zrobisz go sama i oszołomisz swoich gości. Informacje o przygotowaniu szparagów, jak długo gotować białe? ile zielone? jak obrać? znajdziesz tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skoro sezon szparagowy rozpoczęty to i w naszej kuchni również zagościły te smakowite warzywa. Szczerze przyznam że wolę bardziej szparagi zielone niż białe, są delikatniejsze w smaku, przynajmniej dla mnie i nie trzeba ich obierać. Te zawijane w boczek są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu a ponieważ mamy tak polski produkt jak szparagi to do niego najbardziej pasuje nasza(...)kochana kasza gryczana. My uwielbiamy paloną, tak więc powstało danie pyszne i zdrowe. Zapraszam serdecznie. Szparagi zawijane w boczek z kaszą gryczaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieforma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka posiekanego koperku sól, pieprz przygotowanie Wszystkie składniki(...)patelni grillowej, podsmażyć z obu stron, aż pokażą się grillowane paski ( jeżeli nie mamy patelni grillowej, obsmażmy cukinię na zwykłej patelni, aż lekko zmięknie) Szparagom odciąć główki, odłożyć na bok, łodygi pokroić w plasterki. Przygotować zalewę jajeczną*. Jajka wbić do miarki (naczynia) z podziałką na szklanki (cup), uzupełnić śmietaną wymieszaną z mlekiem
Stare Garyszaparagów i z chrupiącymi ziarenkami czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 125 g quinoa 275 ml bulionu warzywnego 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżka oleju szczypta brązowego cukru płatki chilli, sok z limonki szczypiorek 40 g sera feta sól Wykonanie: quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać(...)bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszna i super zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą(...)patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą
Plate of Joyochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. Uwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka, pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz mąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości(...)rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*. Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii. Smacznego! * Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto - uważam, że każdy sam zadecyduje ile sosiku
Plate of JoySkładniki: 3 kromki chleba- u mnie z tego przepisu 3-4 liście botwiny 6 szparagów białych lub zielonych, w zależności od upodobań- gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 3 plastry sera typu włoskiego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony(...)oraz pieprzu. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy jaja sadzone (2-3 minuty, niech żółtko będzie płynne) pod przykryciem. Doprawiamy również solą i pieprzem. Ugotowane szparagi odcedzamy i kroimy wzdłuż. Na kromce chleba układamy: plaster sera, jajo sadzone, smażonego liścia botwiny, ugotowane szparagi oraz chipsa z szynki parmeńskiej
Mango PapajaSkładniki: 8 zielonych szparagów, gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut 1/4 awokado, kroimy w plasterki garść roszponki 4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz oliwa z oliwek Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe
Mango PapajaSKŁADNIKI: olej do smażenia wg uznania (lub 50g masła) bulion wegetarianski 1,75 Litra truskawki 150 gr ocet winny wg uznania ryż 100Gramów szparagi 3 sztuki cukier 4 łyżki (4-5 łyżek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Podsmażamy na gorącym tłuszczu cebulkę do zarumienia, 2. Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki(...)Dodajemy szklankę bulionu, octu winnego i smażymy do wchłonięcia o tak dodajemy kolejną szklankę. 4. Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie. 5. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem ciągle mieszając
pichcisztoprzywędrowała do niej z Portugalii, wbrew drugiemu przekonaniu wcale ni jest daniem trudnym do przyrządzenia:)Do swojej tempury wybrałam tym razem czerwoną paprykę, cukinię, cebulę, zielone szparagi i na specjalne życzenie Pana M. krewetki bałtyckie.Sładniki:100 gram mąki pszennej100 ml lodowatej wody100 ml lodowatej wody gazowanejząbek czosnkuszczypta soliczerwonej paprykicukinia12 szparagów2 spore cebule12 krewetek Olej Przygotowanie:Paprykę(...)cukinię (cukinię przekrawam w połowie aby kawałki nie były za długie) kroję na 12 grubych pasków wzdłuż, cebulę na 12 grubszych plastrów, szparagi przycinam w połowie, krewetki obieram i płuczę. Wszystkie składniki dokładnie osuszam papierowymi ręcznikami aby ciasto dobrze się trzymało a olej nie pryskał pod sufit w trakcie smażenia. Krewetki obtaczam w mące.Z maki i obydwu wód oraz
Magiczna kuchnia Darii