szparagi - 5593 przepisów (strona:189/373)

Roladki z szynki ze szparagami w galarecie 299

Takie roladki stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach, ładnie się prezentują i w dodatku są proste do przygotowania i smaczne. Składniki: 5-6 plastrów szynki 1 słoik marynowanych szparagów 150 gram serka naturalnego 2 łyżeczki chrzanu tartego Fanex Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielka ilością wody, pozostawiamy na kilka minut(...)napęczniała. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia. Do serka dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, szparagi odsączamy z zalewy. Każdy plaster szynki smarujemy serkiem, układamy po trzy sztuki szparagów i zwijamy, układamy na półmisku. Pozostały serek z chrzanem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy roladki wyciskając

Bajeczna Kuchnia
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 197

ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki szczypta soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść roszponki 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 6 gałązek koperku 1/2 papryczki chili 6 plastrów boczku wędzonego sos : 4 gałązki koperku 2 ząbki czosnku 1/3 ogórka zielonego(...)kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo aż ciasto będzie gładkie. Naleśniki smażę na oleju. Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę aż będzie chrupiący. Sos : Ogórka

wesoła kuchnia
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami 145

zarazem zdrowe i smaczne. Składniki: • 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie • 1 polędwiczka wieprzowa • 1 mała cukinia • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana 18% – 400 g Wykonanie(...)Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut, po czym przelać zimną wodą. • Ser żółty zetrzeć na tarce

To co kocham
Zupa szparagowa 197

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 3 pęczki białych szparagów 2 pęczki zielonego koperku plaster selera 5 marchewek 2-3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub   vegetta, świeżo(...)mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było.   Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować

W garach u Gosi
Makaron bezglutenowy z ricottą i szparagami 136

Bezglutenowy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta aromatyczne, lekkie i pyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam     SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek(...)pomidorów suszonych w oliwie 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku opcjonalnie: Parmezan Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki

Kuchnia bezglutenowa
Risotto ze szparagami i krewetkami 190

Risotto ze szparagami i krewetkami Składniki: Składniki – 2 duże porcje: Ryż Arborio Uncle Ben's – 100g Krewetki – 10 sztuk Cukinia – 100g Szparagi zielone i białe – 300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne(...)mieszając! Po 10-15 minutach dolewamy do ryżu wino, ale nadal nie mieszamy. Kiedy ryż wchłonie prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z mniszkiem i czarną quinoą 158

menu bez przerwy, tak to już jest jak wiosna przyjdzie, nie wiadomo na co w pierwszej kolejności się rzucić ;)  Tym razem połakomiłam się na liście mniszka, botwinki, zielone szparagi, a do tego czarna quinoa i wszystko zwieńczone jajkiem w koszulce.  Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty masłowej 1  garść liści mniszka 1 garść liści(...)botwinki 5 zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 świeże jajko od szczęśliwych kur kilka plasterków pora 1 łyżka łuskanych nasion konopi 1 łyżka masła 1 łyżka oleju konopnego 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól ocet (do jajka w koszulce) Wykonanie: Zieleninę rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, (odkrawamy zdrewniałe końcówki), zalewamy

Quinoa Raz!
5 powodów, dla których kocham to miasto! 165

sekund mijaliśmy jedną kamienice piękniejszą od poprzedniej. Zastanawiałam się, w której mogłabym zamieszkać. To jak wybór z lodami – nie sposób zdecydować się na jeden smak. Gotowanie – karczochy, szparagi i dużo awokado Od początku planowania wyjazdu chciałam wynająć całe mieszkanie z kuchnią. Zdecydowaliśmy się na jedno z portalu airbnb. Kiedy wyszliśmy na pierwszy spacer napotkaliśmy to, co najpiękniejsze(...)osoby spragnionej kuchni – na każdym kroku kusiły małe sklepiki z świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się szparagami jak w eleganckiej restauracji. A nawet poznaliśmy się z karczochami. Nie wspomnę ile kg arbuza zjadłam

Pink Envelope
Tajska zupa curry z warzywami 167

zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus 1 duża kostka rosołowa. Zagotować(...)zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Jak warzywa będą już miękkie dodać końcówki szparag. Gotować minutkę. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron ryżowy, wymieszać i gotować następne kilka minut na bardzo małym ogniu. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa była super

Kuchnia Pokoleń
Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 156

wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka botwiny 250g szpinaku(...)białych szparagów  olej sól, pieprz, papryka słodka Masa śmietanowo-jajeczka 2 jajka L 300ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy

Szefowa kuchni
Sałatka z białymi szparagami 152

Składniki: 3 garście sałaty w 2 kolorach 1/2 pęczka białych szparagów 2 pomidory 5-6 rzodkiewek 3 jajka sos 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier Wykonanie: Szparagi obrać (oprócz główek), odkroić zdrewniałe końce, pokroić na kawałki 3-4 cm. Wrzucić do wrzątku i gotować ok 7 minut(...)oliwę wymieszać z cytryną doprawić solą, cukrem i pieprzem, na koniec dodać koperek, wymieszać. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na talerzu. Na nią poukładać pomidor, rzodkiewkę, jajka oraz szparagi. Całość polać przygotowanym sosem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z karmelizowaną cebulą i szparagami 151

Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu ! Składniki (2 porcje): makaron spaghetti 3 średnie białe cebule 250 – 300 zielonych szparagów 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 czubata łyżka brązowego cukru sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki drobno startego sera grana padano Wykonanie(...)zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania

Moja pasja smaku
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 189

ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania: 20 minut 4. Szparagi zapiekane w boczku Co potrzebujesz: Szparagi zielone lub białe, kilka kropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać, skropić oliwą, doprawić, zawinąć w boczek i piec w piekarniku 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zawijane szparagi 169

wielu lat dzikie szparagi rosły w kilku miejscach dookoła naszego domu, jednak nigdy nie zwracałam na nie większej uwagi. Wyrastały do wielkich rozmiarów wiechci i służyły jako ozdoba do bukietów ;) Jednak w tym roku poczytałam trochę i postanowiłam zrobić kilka pyszności z tych smakowitych pączków :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów (obgotowanych) 10 plasterków salami 1 mała papryka Przygotowanie(...)Ciasto francuskie pociąć na równe kwadraty. Obgotowane szparagi i paprykę pociętą w paski zawinąć w plasterki salami, układać na cieście, zlepiać brzegi w kopertkę. Piec w 180'C około 15 minut

Cakes By Kejt
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 167

brak, pomysł przyszedł sam.  Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych  ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego  pieprz, sól, płatki chili   Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy(...)minut. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą liście i odcinamy twarde końcówki.    Na każdym liściu układamy kawałek kurczaka wraz odrobiną maślanki, na to kładziemy zielonego szparaga ukrojonego tak aby nie wystawał za rulon ( najważniejsza jest główka szparaga )  i posypujemy delikatnie pieprzem i chili. Zawijamy w rulonik, rulonik” związujemy” plasterkiem boczku.    Tak przygotowane

Kuchnia na wzgórzu