wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Pasta z tuńczykiem Pasta jajeczna z makrelą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 ugotowanych jajek 1 wędzona makrela 1/2 szalotki 2 łyżki majonezu sól pieprz opcjonalnie naturalny jogurt Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery. Wszystkie składniki
Kulinarne przygody GatityTATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili zielona i czerwona – 1 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * miód rzepakowy – 1 łyżeczka * natka pietruszki – 1 garstka * musztarda francuska gorczycowa – 1 łyżeczka(...)razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy
Ostra na SłodkoPlacuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki z batatów i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki 1 batat 3 ziemniaki 2 szalotki 2 jajka 6 łyżek kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno siekamy
Kuchnia Bazyliiwschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach). Krok 2 Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym
Niedzielny kucharzpokrojony i lekko posolony papryka czerwona – oczyszczona i pokrojona w paski mały słoik karczochów w oleju opakowanie koreczków śledziowych – u mnie Seko po giżycku 220 g 2 szalotki obrane i drobno pokrojone (lub 1 małą cebula) 50 g kaparów ze słoika 2 jajka ugotowane na twardo dymka lub szczypiorek – drobno pokrojone świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę(...)karczochami Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki i wkładamy do osobnych 4 miseczek. Do każdej dodajemy po trochę ogórka, papryki, karczochów. Na wierz wykładamy odsączone z zalewy koreczki śledziowe. Dekorujemy szalotką, kaparami, połówką jajka i dymką. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanewschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach). Krok 2 Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym
Niedzielny kucharznaprawdę warty przygotowania. Może mało tradycyjny, jeśli chodzi o faszerowane jajka na wielkanocnym stole, ale każda okazja będzie dobra by podać taką przekąskę :) 5 jajek avocado hass pomidor malinowy szalotka poł pęczka cienkiego szczypiorku sok z polowy limonki sól opcjonalnie nachosy natka pietruszki Jajka gotujemy i obieramy. Przekrawamy na pół, a żółtka drobno ścieramy. Avocado, pomidora i szalotkę kroimy
Mienta blogkupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów. Składniki 400 g fasoli mung 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 200 g parówek sojowych 400 g pomidorów krojonych z puszki 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonej kolendry(...)momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn. W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu. Po ugotowaniu fasolki, dodajemy
R'n'G Kitchenziołami (4 porcje) Składniki: 5 ziemniaków, obranych lub nieobranych gdy są młode i pokrojonych na plasterki o grubości około 1/2 cm 1 łyżka gęsiego smalcu (lub masła klarowanego) 2 szalotki (lub 1 cebula), obrane i pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Wrzuć ziemniaki do wrzącej, osolonej wody i podgotuj przez(...)dużą patelnię na średnim ogniu i włóż smalec lub masło. Gdy się rozpuści włóż ziemniaki i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Dodaj szalotki, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj zioła (być może trzeba to będzie robić partiami). Podsmażaj aż wszystkie składniki będą ładnie zarumienione. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Sauteed potatoes
karmelowySKŁADNIKI: 5 cebul szalotek 530g parówek 220g frankfurterek firmy DUDA 450g pieczarek 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 2-3 puszki pomidorów krojonych wedle uznania sól pieprz przyprawa do leczo 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Na maśle zeszklić szalotki pokrojone w kostkę. 2. Dodać parówki i frankfurterki pokrojone w plastry, smażyć przez chwilę. 3. Paprykę pokroić
Dziś Ja gotujedobrze smakuje. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie smaki? Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki(...)przygotować curry ze szpinakiem? Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi przyprawami oprócz soli. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Marchew i selera obrać i pokroić w małe słupki. Z papryczki usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej
Kuchcik gotujegorąco zachęcam do odwiedzenia tego sklepu. Produkty z najwyższej półki w bardzo atrakcyjnych cenach. Składniki: 2 śledzie korzenne iwasi 2 konserwowe ogórki 6-8 marynowanych grzybków 1 szalotka kilka plasterków papryczki chili 1,5 łyżeczka musztardy francuskiej 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Śledzie, obrać ze skóry i ości. Pokroić(...)małą kosteczkę, dodać pokrojone w taka samą kostkę szalotkę, ogórki i grzybki. Dodać musztardę, olej i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić pieprzem. W przepisie nie ma soli, bo śledzie są wystarczająco słone, a nie były wcześniej moczone, żeby nie pozbawiać ich pysznego korzennego smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. Gorąco polecam i życzę smacznego
Gosia gotujełyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło) szalotka 2 sztuki ząbek czosnku 50 ml słodkiej śmietanki 30% ( u mnie bez tego składnika) sól, biały pieprz i oliwa Przygotowanie: Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij
AZgotuj!Trochę z opóźnieniem, ale chciałam Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! :) Dziś przepis na śledzie w czterech, różnych marynatach. Od lewej: 1) Śledzie marynowane po szwedzku. Składniki: - 500 g matijasów - 4 szalotki - 250 ml ( 1 szklanka) wody - 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej - 125 ml octu jabłkowego - 3 listki laurowe - 10 jagód jałowca - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - 5 goździków(...)łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Śledzie moczymy ok. 3 godzin w dużej ilości zimnej wody. Następnie kroimy je na małe kawałki. Szalotkę obieramy i kroimy w krążki. Zagotowujemy 250 ml wody i parzymy w niej herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet. Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość
DominikaDolciCoś dla wszystkich amatorów owoców morza. :) Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) - 150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól - pieprz - 1 kg żywych(...)blat szafki. Jeśli zaczną się zamykać - są żywe, jeśli nie drgną - wyrzucamy je! Ten krok należy wykonać bardzo uważnie. W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan
DominikaDolci