Długo się nie zastanawiałam bo już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na zupę i czekałam aby go wypróbować. Oto efekt :) Składniki : ok.1/2 kg dyni olej do smażenia 1 szalotka, u mnie cebula 1 ząbek czosnku 2 jabłka 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 100 ml bulionu warzywnego 100 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Przygotowanie : Dynię obieramy ze skórki(...)kroimy drobno. Przesmażamy na oleju do zeszklenia dyni, z czosnkiem, szalotką, przekładamy do garnka Obrane jabłka kroimy dość drobno, przesmażamy na pozostałym oleju, dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, starty imbir i smażymy do rozpadnięcia jabłek Do przesmażonej dyni z czosnkiem i cebulą, wlewamy bulion, chwilę gotujemy, miksujemy Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru
Proste Potrawynajlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 cubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki) Wykonanie: Na początku przejrzyj(...)Muszle opłukujemy na koniec pod zimną bieżącą wodą, odkładamy do wyschnięcia. Ważne jest to, by nie moczyć muli w wodzie bo się otworzą. W wysokim garnku rozgrzej masło, zeszklij szalotki. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj tymianek i wino. Zwiększ moc palnika. Dodaj mule i gotuj pod przykryciem około 5 minut, w międzyczasie je dopraw. Po tym czasie
Moja pasja smakudroga jest bardzo krótka – na 1,5 litra bulionu z kostki wystarczyło dodać to, co na zdjęciu – ½ łyżeczki kolorowego pieprzu, dwa listki laurowe i ziele angielskie, rozciętą na pół szalotkę razem z łupiną, ogromny ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku i oregano, skórki odcięte z sera Pecorino i parmezanu, porządny chlust oliwy extra vergine i trochę(...)smaków. SKŁADNIKI składniki na 4 porcje PODKRĘCONY BULION – 1,5 litra wody + 3 kostki bulionowe bio o obniżonej zawartości sodu (2 drobiowe i 1 jarzynowa) – 1 duża szalotka w łupince, przecięta na pół – 1 duży ząbek czosnku, rozcięty na pół – ½ łyżeczki kolorowego pieprzu – 2-3 ziela angielskie – 2 liście laurowe – 3-4 gałązki
Karo in the Kitchenchłodnikami w ogóle, to ten z melona z dodatkiem rzodkiewki i kalarepy skradł moje serce. 5 składników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Melona miksujemy z oczyszczonymi(...)rzodkiewkami, obraną szalotką i kefirem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Podajemy z kalarepą
Kucharzycadodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli lub szalotki skomponują się idealnie. Tym razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty! Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem(...)pomidorów i malin Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 3-4 dojrzale pomidory – 20-30 świeżych malin – 1 mała czerwona cebula lub 304 szalotki – 100 g sera feta – listki mięty – sos balsamico – pieprz Pomidory pokrój i ułóż na sporym talerzu. JAK KROIĆ POMIDORY? Często zastanawia mnie, dlaczego wiele osób kroi pomidory
nietylkopasta.plugotowanej białej fasoli, najlepiej mniejszej odmiany 1 mała cukinia około 200 g pomidorków koktajlowych około 100 g greckich oliwek kalamata lub innych, według preferencji (bez pestek) 1 mała szalotka 1 – 2 łyżki oliwy extra virgin około 1/2 – 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego (do smaku) 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki po kilka listków mięty i bazylii(...)około 3 – 4 minuty, aż cukinia miejscami lekko zbrązowieje. Plastry przewrócić i grillować na drugiej stronie dalsze 2 – 3 minuty. Przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Pomidorki przepołowić, szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, zioła posiekać. Do miski przełożyć fasolę, pomidorki, cebulkę, oliwki (można pokroić je wcześniej na plasterki), cukinię i posiekane zioła. Dodać oliwę i oregano, wymieszać. Doprawić
Even Better Foodbagietki. Bagietkę odkładamy, a czosnek przeciskamy do kubeczka w którym będziemy kręcić sos- nic się nie marnuje! Po kolei szykujemy wszystkie elementy sałatki i przekładamy je do dużej miski – szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryce usuwamy gniazdo nasienne i białe części z wnętrza, oczyszczony miąższ kroimy na cienkie paseczki. Tuńczyka dokładnie osączamy z oliwy na sicie. Oliwki kroimy(...)oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa 2-3 fileciki anchois 100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy SOS WINEGRET 4 łyżki
Karo in the Kitchenkupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki(...)jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron
Oryginalny smaksię z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) 400 ml mleka kokosowego 1,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry(...)klarowanego lub oleju natka kolendry do przybrania Przygotowanie: Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim bardzo krótko curry, chilli i kurkumę (ok. 1 min.). Dodać obrane i drobno pokrojone szalotki , czosnek i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać obrane ziemniaki , pokrojone w małą kostkę i kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Dodać wodę, sól i dusić pod przykryciem kilkanaście minut
Codziennik Kuchennydanie główne lub kolację. 2-3 porcje: * bób- około 350 g * zielona fasolka szparagowa- około 250 g * zielone szparagi- około 250 g * szynka szwarcwaldzka- 100 g * czosnek- 1 ząbek * szalotka- 1 mniejsza * świeża bazylia- garść listków * olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki * słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce * sól, pieprz- do smaku Warzywa ugotować al dente(...)rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku. Na patelnię dodać ugotowane warzywa, wsypać ziarna i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaoraz lampę szampana lub białego wina... mmm, pycha! * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości 1 łyżka sosu sojowego szczypta suszonego imbiru 2 dojrzałe awokado 1 szalotka ½ limonki 2 łyżki sezamu 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji kiełki groszku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij(...)połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką. Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz
Food Squareudka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku ostra papryka mielona , także(...)prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy na dość duże kawałki . Na patelni , podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę , jak zmięknie , dodajemy pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę . Dokładamy pieczarki , pokrojone w plasterki , nadal smażymy , aż wszystko delikatnie się zrumieni . Następnie , wkładamy mięso , mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy
Ogrodnik w podróżyjesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe(...)oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szlotkę. 4) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię z szalotką, po 30 sekundach środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. 5) Kiedy omlet zacznie się ścinać ułożyć zblanszowane szparagi i jeszcze chwilę smażyć (można pod koniec przykryć pokrywką
Fitsweet.meSkładniki: 3 duże pieczarki portobello 150 g szynki włoskiej Hańderek 1 średni pomidor garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku kilka listków oregano 1 szalotka 100 g sera mozzarella 50 g sera parmezan sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki. Szynkę włoską, mozzarellę i pomidora pokroić w kosteczkę, szalotkę
Gosia gotujemoim aparatem. Smutno mi z tego powodu. Smutno i niesmutno. Bo to oznacza, że będę musiała mieć nowy sprzęt. Składniki: kilka kromek miękkiego pieczywa pszennego awokado, pół szalotki, sok z cytryny, sól i chili truskawki masło migdałowe, olej z migdałów, sok z cytryny i miód szynka parmeńska roszponka świeżo zmielony pieprz Pieczywo(...)grilluję na chrupko. Awokado rozgniatam i mieszam z sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekaną szalotką, solą i chili. Truskawki kroję w plastry. Masło migdałowe mieszam z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupiąca a następnie osuszam ją z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kromkę chrupkiego pieczywa smaruję pastą
Mango Papaja