szalotka - 3092 przepisów (strona:55/207)

Pizza z tuńczykiem i pieczarkami 232

mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella   Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia(...)czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki. Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam dodatkami, posypuję serami. Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25 minut

Takie tam pichcenie
Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo 168

aromatyczny i smaczny ale z całą pewnością znacznie zdrowszy aniżeli ten kupiony w sklepie. Tutaj mamy pewność z jakich składników został przygotowany. Składniki 100 ml passaty pomidorowej 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu oliwa z oliwek Domowy ketchup – przepis Na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną szalotkę wraz z czosnkiem . Następnie dodajemy passatę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 198

lista składników oraz czas przygotowania sprawi, że talerz szybko się napełni, a podniebienie zadowoli. Zapraszam. Proporcje na 2 osoby: Składniki: 2 filety z kurczaka wysokiej jakości 2 duże szalotki 200 ml śmietany 30% 2 łyżki musztardy dijon sól i pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła(...)cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu), dodać do podsmażonego mięsa, skropić cytryną, dolać sos sojowy, doprawić

Wino Francja Kuchnia
Gulasz z zielonej soczewicy w pomidorach 248

poprzek w cienkie centymetrowe paski. Boczek w kawałku pokrójcie w drobną kostkę lub słupki. Pokrojony boczek wrzucamy na oliwę i rumienimy. Do zrumienionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę lub szalotki – smażymy razem z boczkiem do zeszklenia. Przeciskamy przez praskę do rondla czosnek, mieszamy i smażymy razem minutę, aż straci swój surowy, ostry zapach. Rondel zdejmujemy z ognia, odczekujemy(...)białka, 6g tłuszczu i 27g węglowodanów 1 litr rosołu – najlepiej mięsnego – drobiowego lub wołowego 400g puszka pomidorów w passacie pomidorowej 200g zielonej soczewicy 90g boczku wędzonego 2-3 szalotki albo średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny sól pieprz natka, bazylia, grecka feta i pieczywo

Karo in the Kitchen
Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem 157

aromatyczne przyprawy, które balansują między smakiem ostrym, słodkim, kwaśnym i gorzkim.  Ach, jakie to dobre! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy(...)limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 589

liśćmi laurowymi i wkładamy taki bukiet do garnka. Seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – nie pomijajcie go, ma mocno mineralny, lekko słony smak. Wrzucamy do garnka całą szalotkę – bez obierania z łupinki. Lekko tłuczemy w moździerzu pieprz i ziele angielskie, wsypujemy do garnka.   Dodajemy do garnka przecięty na połowę upieczony korpus (i dwa upieczone skrzydełka, jeśli(...)upieczone skrzydełka) 150-200ml soków i tłuszczu pozostałego po upieczeniu kurczaka 150g marchewki 100g selera bulwiastego 100g pietruszki 85g selera naciowego mały pęczek natki pietruszki 1 cebulka szalotka 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól

Karo in the Kitchen
Ramen rosół orientalny 224

grzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 3-4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 1 opakowanie grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry kolorowy pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli(...)kiełki pora Wykonanie: Umyj pierś kurczaka, przekrój na pół. Zalej zimną wodą, zagotuj i zdejmij powstałe szumy. Obierz i dodaj do całości włoszczyznę, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki oraz trawę cytrynową, grzyby i kolendrę. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wywar odcedź na sicie. Dodaj do niego sok z limonki

Garniec Magalie
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 453

inne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka: Błyskawiczna zapiekanka makaronowa Marokański gulasz z resztkami kurczaka Jambalaya z resztkami kurczaka Składniki: 250 g krewetek Szklanka gotowanego lub pieczonego kurczala Szalotka 3 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny) Garść posiekanego szczypiorku Pęczek posiekanej(...)kolendry lub pietruszki Papryczka chili (opcjonalnie) Litr rosołu Przygotowanie: Farsz Drobno posiekaj mięso z kurczaka, krewetki oraz szalotkę. Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj kolendrę lub pietruszkę – około 3 łyżek. Wszystko wymieszaj. Dodaj sos sojowy (około 1 łyżki) oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj chwilę farsz, aż zamieni się w gładką masę. Odstaw na 15 minut. Nadzienie jest gotowe. Ciasto

Niedzielny kucharz
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 188

czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania: ok 4 h 12 szalotek 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5-2 kg  mostka wołowego, zwinięty i zasznurowany* 1 cała gałka muszkatołowa 400 g krojonych pomidorów w puszce 2 łyżki koncentratu(...)tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie mięso na brązowy kolor ze wszystkich stron, odkładamy na talerz 2. Szalotki i czosnek obieramy, wrzucamy w całości na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy aż zmiękną 3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, na końcu wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje

Słodki Kompromis
Filet z pstrąga Yuan Yaki 212

Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy(...)rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży tymianek, chilli nitki, płatki szalotki, poszatkowany fenkuł i rzodkiewki. Filet z pstrąga Yuan Yaki zajął I miejsce w konkursie świąteczno noworocznym 2017 na grupie Wędzenie z pasją . Tematem konkursu była „Ryba”. Nagroda za I miejsce

mojewypiekiinietylko
zurawina z czarnym ryzem 116

Składniki 1 szkl. czarnego ryżu 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 szalotki – cebulki sok z pół cytryny łyżka posiekanych ziaren kolendry ,lub świeżej do smaku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego tymianku pół szkl. żurawiny sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie Ryż ugotować ,na 1 szklankę ryżu(...)ryżu. Może potrwać to nawet od 20-30 minut.  W międzyczasie rozgrzać połowę oleju na patelni ,dodać czosnek pokrojony drobniutko i smażyć go na zloty kolor. Następnie dodać szalotkę i poddusić 1 minute mieszając. Zwiększyć ogień na średni ,dodać sok z cytryny wymieszany z cukrem,kolendrę,kminek,oregano, tymianek i żurawinę ,oraz pozostały olej. Dodać ugotowany ryż ,całość wymieszać

w mojej kuchni
Kotlety mielone z cielęciny 113

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.  Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając

R'n'G Kitchen
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 279

błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki  300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1 łyżka musztardy(...)patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać gałązkę rozmarynu razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.  Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić jeszcze solą

Wino Francja Kuchnia
Prosta lazania z batatami i czerwoną soczewicą 196

tutaj – w połączeniu ze złotymi płatami makaronu i w towarzystwie czosnkowej nuty – smakują wyjątkowo dobrze. Składniki na naczynie o wymiarach 20x35cm: 250g płatów makaronu do lazanii 2 cebule szalotki 1 duży batat 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego sól i pieprz listki świeżej bazylii(...)podania Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku i wrzuć cebule oraz czosnek. Po dwóch minutach dodaj startego batata oraz opłukaną soczewicę i dokładnie zamieszaj, aby połączyły się z cebulą. Wlej ciepły bulion lub wodę z sosem sojowym, przykryj, doprowadź

Roślinna - blog wegański
Środa – Burrito 147

indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych(...)domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy cebulkę, mieszamy 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy liść laurowy i suszoną kolendrę. Zalewamy

Niedzielny kucharz