szalotka - 3092 przepisów (strona:46/207)

Szybka sałatka na kolację 115

zjeść na kolację. Zapragnęliśmy prostoty…czegoś na ząb, lekkiego i warzywnego z nutką owocu.  Składniki 1 sałata rzymska 6 szt pomidorków śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy(...)kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy w kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). Podajemy ze świeżo pieczonym pieczywem

R'n'G Kitchen
Pieczony camembert ze śliwkami 211

tego skarmelizowane słodkie śliwki, cebulka i czosnek. Nic tylko rozsmarować na świeżym, chrupiącym pieczywie. Składniki (na 2-3 porcje): 1 krążek sera camembert 3 duże śliwki węgierki 2 cebulki szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek do skropienia gęsty ocet balsamiczny do skropienia sól i pieprz do smaku Do podania: świeża bagietka lub inne pieczywo   Nagrzewamy piekarnik(...)Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, szalotki obieramy i także kroimy na ćwiartki – te mniejsze na pół. Czosnek siekamy w cieniutki plasterki.   Nagrzewamy patelnie grillową lub zwykłą i na dobrze nagrzaną wkładamy ser i smażymy 3 minuty z każdej strony.   W międzyczasie skrapiamy dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy. Po osmażeniu, delikatnie przenosimy ser do naczynia. Obkładamy ser śliwkami

Smaczna Strona
Dynia faszerowana rydzami 158

innego, jak dynię nafaszerować rydzami. Wyszło sycące, piękne w kolorze, i całkiem smaczne danie.  składniki na 2 porcje 1 mała dynia Hokkaido ( ok 670 g) 50 g szalotki 200 g rydzów sól, pieprz masło i olej do smażenia 100 g śmietany 18% 1 - 2 łyżki natki pietruszki ( ok 8g) 1 jajko 80 g startego sera cheddar przygotowanie Dynię umyć(...)osuszyć, ostrożnie przekroić na pół.  Pozbawić dynię pestek. Wyczyszczone grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę. Podsmażać przez 2 minuty, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.  W misce wymieszać śmietanę, jajko, ser, pietruszkę

Stare Gary
Gulasz wołowy 128

Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 3/4 cup Czerwonego wina wytrawnego 1 tsp Suszonego rozmarynu 4 Ząbki czosnku Masło klarowane (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Placki(...)białka się skarmelizowały i żebyśmy uzyskali brązowy kolor. Odstawiamy na bok. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso (nie myjemy jeśli pozostały jakieś lekko przywarte fragmenty mięsa) podsmażamy szalotkę i grzyby, a po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze jakieś 30-45 sekund, następnie wlewamy wino i mieszamy, by wszystkie wszystko co przywarło odkleiło się od patelni (technika

Oslov.
Kremowe Curry z dynią i krewetkami 119

dynia (obrana i pokrojona w kostkę) 500 g Krewetek 400 ml Mleczka kokosowego 4 Listki Kaffiru 3 tbsp Soku z limonki 2 Małe papryczki chilli (lub więcej) 5 Małych szalotek lub jedna duża cebula 3 cm Kawałek imbiru 4 Ząbki czosnku 1 tsp Pasty z tamaryndowca (opcjonalnie, można dać więcej soku z limonki) 1 tbsp Sosu rybnego 1 tsp Kurkumy(...)Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Obieramy szalotkę, czosnek i imbir, a następnie wrzucamy do blendera razem z papryczkami chilli, kurkumą, sosem rybnym i pastą z tamaryndowca. Dodajemy 1-2 łyżki wody i blendujemy na pastę. Przesmażamy pastę curry przez kilka minut na patelni aż uwolni aromat. Dolewamy mleka kokosowego i soku z limonki, wrzucamy dynię i liście kaffiru

Oslov.
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 145

mleka kokosowego, wtedy danie będzie jeszcze lżejsze. Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: Pulpeciki 500 g krewetek surowych Mały pęczek szczypiorku Mały pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz(...)ostra papryka (według uznania) Kolendra Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany, wsyp do garnka posiekaną szalotkę. Smaż przez 3-4 minuty aż cebulka zmięknie. Dodaj do niej umytą i obraną włoszczyznę. Zalej 4 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz temperaturę, dodaj cynamon, łyżkę sosu sojowego, dwie

Niedzielny kucharz
Makaron z kurczakiem i gorgonzolą 290

Składniki (na 2 porcje) 1,5 szklanki makaronu 100g mrożonego szpinaku 1 duża pierś z kurczaka 200g śmietany 18% 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów 100g gorgonzoli 1 szalotka sól pieprz olej do smażenia Przepis na makaron z kurczakiem i gorgonzolą Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka . Jak będzie już(...)miękki przekładamy go do miseczki. Na tą samą patelnię dodajemy mrożony szpinak, jak się rozmrozi dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i szalotkę. Całość smażymy ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy śmietanę, usmażonego kurczaka i całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodajemy do sosu ugotowany i odcedzony makaron i pokruszony ser gorgonzola

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki jaglano-dyniowe z sosem serowym 158

mnie na plus. W kotlecikach, na które poniżej zamieszczam przepis, połączyłam purée z dyni z kaszą jaglaną. Dodałam też inne składniki takie jak ser feta czy cebulę szalotkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do kotlecików jaglanych(...)dynią. Kotleciki: 20 dkg kaszy jaglanej 20 dkg gęstego purée z dyni 100 ml wody 7 dkg sera feta 2 średniej wielkości cebule szalotki 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 jajka 1/8 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mąki gryczanej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików olej słonecznikowy do smażenia Sos: 25 dkg purée z dyni

mecooks
Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu 134

płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżka miodu sól do smaku sos : 3 szklanki wina z owoców czarnego bzu , półwytrawnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 2-3 szalotki 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Przepiórki płukamy , dokładnie oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Rozcinamy na plecach , rozkładamy zalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej(...)smarujemy wierzch ptaszków .. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W międzyczasie przygotujcie sos . Na patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną . Dolewamy wino w którym siedziały wcześniej przepiórki . Jak się zacznie gotować , dodajcie masło , miód , wyciśnięty praską czosnek . Mieszając , gotujcie aż wino częściowo odparuje a sos samoistnie się zagęści . Redukcja

Ogrodnik w podróży
Potrawka z kurczakiem, batatem, tymiankiem i żurawiną 117

porcje): 1 duża pierś kurczaka  3/4 szklanki ryżu Arborio  1 mały batat  garść żurawiny suszonej  1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty świeży tymianek  szalotka  czosnek  oliwa i masło do smażenia  sól, pieprz, kurkuma  1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego  1 lampka białego, wytrawnego wina  Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj(...)pieprzu, kurkumie i tymianku. Odstaw na minimum 30 minut. Następnie podsmaż na oliwie do zarumienia i przełóż na talerz. Żurawinę namocz w herbacie. Na oliwie i maśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut

Mango Papaja
Schab w sosie kurkowym z czarnym ryżem 160

innych świeżych grzybów  ·       1/3 szklanki suszonych grzybów  ·       150 ml śmietany  ·       1 szalotka  ·       1 ząbek czosnku  ·       lampka białego wina  ·       1 łyżka masła(...)pokrój na cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podsmaż na maśle z dodatkiem świeżego rozmarynu po dwie minuty z każdej strony. Ściągnij mięso z patelni, podsmaż na niej szalotkę i czosnek. Wyciągnij rozmaryn. Dodaj świeże oraz suszone grzyby, wlej wino i gotuj sos 10-12 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę, zanurz w sosie schab i gotuj całość

Mango Papaja
Parmezanowe racuchy z grzybami 122

jajko 1 szkl mąki 1 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki startego parmezanu sól i pieprz do smaku masło lub oliwa do smażenia sos: 2 szalotki 2 łyżki masła 100 g podgrzybków sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie szczyptę soli, pieprzu i parmezan(...)ciasta smażymy racuchy. sos: Szalotki kroimy w pióra i szklimy na maśle,a następnie dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Racuchy podajemy z grzybami i odrobiną parmezanu

Bon appetit mon amie
Wegańskie curry - krem z dyni 199

przerobienia! :) Dziś rozgrzewające curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie! Składniki: 500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek 2 ząbki czosnku / 3 szalotki 200g krojonych pomidorów z puszki / ćwiartka czerwonej papryka świeża kolendra / sól i pieprz pół łyżeczki pasty z tamaryndowca pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jest pikantna, uważajcie :) (lub 2 łyżeczki przyprawy(...)lubię ze skórką, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min. w temp. 180'C. Krok 2. Szalotkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwie w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i smażymy ok. 5 min. często mieszając.  Krok

Spektrum Smaku
Pieczone udka z kurczaka 150

się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na marynowane udka z kurczaka. 1 kg udek z kurczaka 2 cebule szalotki 1 płaska łyżka soli 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki miodu 1/4 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 cytryny rękaw do pieczenia Pieczone udka z kurczaka Jak przygotować(...)kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując pieczone w miodzie udka z kurczaka. Do pieczenia użyłam udek z kurczaka. Można je jednak zastąpić podudziami czy skrzydełkami. Sięgnęłam po cebulę szalotkę. W marynacie spradziła się bardzo fajnie. Nie jest tak ostra jak cebula biała dlatego nadała ona mięsu jedynie delikantego smaku. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis

mecooks
Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor 122

głównym składnikiem jest wino i wreszcie – jest to danie idealne dla leniwych, bo wymaga minimum pracy. Polecamy! Przepis pochodzi z serwisu Littlethings . Składniki: 4 udka z kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego, wytrawnego wina Liść laurowy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Kurczaki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, posól i popieprz. Rozgrzej(...)łyżki oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz udka skórą do dołu. Smaż na dobrym ogniu przez 2-3 minuty albo do czasu aż skórka się przyrumieni. Krok 2 Posiekaj szalotki i dwa ząbki czosnku. Odwróć kurczaki na drugą i wsyp do rondla cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę

Niedzielny kucharz