Puree z dyni 171Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 1020kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej! Dlaczego warto? Gotowe sosy ze słoika zawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości soli czy maltodekstrynę. Są to główni sprawcy cukrzycy i nadwagi. Mają też barwniki i wzmacniacze smaku. Do tego warzyw jest w nich na ogół
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka melonowo – brzoskwiniowa 204hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brzoskwinie -1 puszka Melon – 1 szt Sok z cytryny – 2 łyżki Syrop z brzoskwiń -5 łyżek Rodzynki – 2 łyżki Rodzynki opłukać, zalać sokiem z brzoskwiń i cytryny. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Melon przekroić na pół i wydrążyć małe
Camilla w kuchni
Herbata z głogiem na jesienne wieczory 168oraz 1 łyżkę cukru. Całość zagotować i odczekać do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana. Następnie trzeba ściągnąć utworzoną pianę, zestawić z palnika i wlać alkohol do powstałego syropu. Ponownie zalać owoce, szczelnie zamknąć i odczekać 3dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Zastosowanie w leczeniu ; Preparaty z głogu stosuje się przede wszystkim w chorobach serca, m.in
Gotowanie jest łatwe
Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem 192prezentowało, ale w ogóle nie jest to wymagane – zwłaszcza, jeśli liczysz kalorie. Jeszcze pozostaje kwestia wegańskości miodu. Osoby, które miodu pszczelego nie używają mogą użyć sztucznego, z mniszka, syropu klonowego, daktylowego lub agawy. Jest naprawdę dużo opcji. Wykonanie jest banalne, a samo ciasto identyczne do tego z pełnoziarnistej słodkiej bułki . Pewnie nie ma czym się chwalić, ale wszystkie ślimaczki
Blendman
Mrożony sok z leśnych jeżyn 211całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam go do butelek czy słoików, ale zamroziłam. Okazuje się, że taki zamrożony syrop świetnie się sprawdza. Sok po rozmrożeniu nic a nic nie traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek czy słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam
Posadzone i zjedzone
PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 205zlepiamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ( we wrzącej, osolonej wodzie ). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, wkładamy ugotowane pierogi, karmelizujemy w powstałym syropie i podajemy gorące. Smacznego
Ostra na Słodko
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 257Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych i popularnie znanych po wyszukane, wręcz z trudno dostępnymi składnikami
Z miłości do słodkości
Sok z mięty babci Basi 237codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kończy się maj, więc nadszedł już czas ścięcia pierwszej mięty . Polecam sok – syrop z mięty dla dzieci i dorosłych ! orzeźwiający, doskonały do rozrobienia z wodą na upalne dni i nie tylko! Może służyć jako dodatek do drinków, herbaty itp. POLECAM ! Składniki
Pysznosci Babci Basi
Biszkopt 153grzałki góra/dół ). Biszkopt można wykorzystać do zrobienia tortu z czerwoną porzeczką (link) czy np. tortu w wiśniami i whisky (link) . Po przekrojeniu najczęściej nasączam go syropem z kwiatów czarnego bzu . SMACZNEGO
Wielopokoleniowo
Gryczane galette ze śliwkami 183żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki
Food Square
Bezglutenowe pancakes 159Idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki 200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru
Kuchnia bezglutenowa
Chrupiące grzanki z corn flakes 254obtaczamy chałkę w pokruszonych płatkach corn flakes. Następnie układamy kromki na rozgrzanym oleju kokosowym i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie miodu lub syropu klonowego
Emcia Pichci
maliny w soku własnym 234składniki: ok. 1000 g malin ok. 200 g cukier opcjonalnie: sok z1/2 cytryny wykonanie: Maliny partiami przekładamy do garnka i przesypujemy cukrem. Opcjonalnie wlewamy sok z
Domowy Smak Jedzenia