Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam! Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę) Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki
Nastoletnie Wypiekaniedługich wydrążonych bambusach. Zakonserwowaną w ten sposób rzodkiew Chińczycy uważają za przysmak. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym to bardzo efektowna przystawka, która swoim wyglądem wzbogaci każdy (nawet świąteczny) stół. Prosta, szybka, zdrowa i bardzo smaczna sprawdzi się na każdej imprezie… i nie tylko. Dla jej walorów zdrowotnych i kulinarnych gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją była dla mnie
mojewypiekiinietylkoochotę na lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu
Kuchnia BazyliiKolejna propozycja w klimacie świątecznym. Tym razem pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne. Przepis na babeczki ze strony Arabeska , z moimi kosmetycznymi zmianami. Krem mojego pomysłu, można zastosować inne wersje. Polecam! Babeczki pomarańczowo - czekoladowe Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 2 jajka
Smak mojej kuchniKlasyczne jajka faszerowane z szynką w tym roku będą gościć na Naszym świątecznym stole. Prosty przepis, niewiele składników, pyszna potrawa. Polecam! Jajka faszerowane z szynką Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 4 plasterki szynki wieprzowej 2 łyżki majonezu lub kremowego serka twarogowego przyprawy: sól, pieprz łyżka koperku Wykonanie: Obrane jajka kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka
Smak mojej kuchniKolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy
Smak mojej kuchniDekoracyjne babeczki koszyczki będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Interesujące zwłaszcza dla dzieci ze względu na wygląd oraz dekoracje z żelków i czekoladowych jajeczek. Babeczki na bazie klasycznego ciasta ucieranego z dodatkiem drobinek czekoladowych, lekkie i puszyste, z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Polecam! Babeczki koszyczki Składniki na 8 sztuk: Na babeczki: 110 g masła
Smak mojej kuchniKolejna świąteczna propozycja. Aromatyczne kruche ciasteczka cynamonowe. Ciasteczka można dowolnie ozdobić, można w nich również zrobić otworki i powiesić na choince. Polecam! Ciasteczka cynamonowe Składniki na około 30 sztuk: 250g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu z wanilii 1 jajko 1-2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy do powstania gładkiego ciasta
Smak mojej kuchniSłodkie i zabawne babeczki Rudolfy będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Najbardziej spodobają się najmłodszym łasuchom. Moja najmłodsza latorośl z zapałem pochłaniała krem, a po konsumpcji wyglądała jak Mikołaj - broda i nos całe białe. Babeczki możemy przygotować bez dekoracji, tylko z samym kremem, będą równie smaczne. Wilgotne, mocno cynamonowe, mięciutkie. Precelki najlepiej kupić jakieś duże, te mniejsze są mało widoczne
Smak mojej kuchnidalszym ciągu świąteczne klimaty. Dzisiaj pyszne, wytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki
Smak mojej kuchninamoczyć w zimnej wodzie lub mleku przez kilka godzin, wymieniając w tym czasie wodę przynajmniej dwukrotnie, aby nie były za słone. Smak dopełnia świeży koperek, idealna sałatka na świąteczny stół. Polecam! Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledzia a la matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 mała cebula Na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka soku
Smak mojej kuchniIndyk jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę, potas, cynk, magnez i żelazo. Po okresie świątecznego biesiadowania polecam lekkie i delikatne mięso z indyka w kremowym sosie śmietanowym z porem. By danie było jeszcze mniej kaloryczne zamiast śmietany możemy użyć jogurtu greckiego o zmniejszonej zawartości tłuszczu
Smak mojej kuchniJajka, jajka, jajka... nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Ale żeby nie było nudno proponuję przygotować jajka z farszem z awokado i szynki. Oczywiście awokado musi być dojrzałe i miękkie, by łatwo rozgniatało się widelcem. Koperek i szczypiorek wzbogacają smak farszu i sprawiają, iż nasza przystawka robi się bardziej wiosenna. Przepis ze strony straga.pl . Polecam! Jajka faszerowane
Smak mojej kuchniMoja propozycja na świąteczny stół. Sałatka jajeczna z kurczakiem, groszkiem i kiszonymi ogórkami. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Możemy wykorzystać mięso np. z rosołu i tym samym sałatkę przygotujemy jeszcze szybciej. Polecam! Sałatka jajeczna z kurczakiem Składniki: 5 jajek, ugotowanych na twardo puszka groszku 3 duże ogórki kiszone 1 por 1 pierś z kurczaka lub gotowane udko z kurczaka przyprawy: sól
Smak mojej kuchnibardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu. Uwielbiamy mięsa z dodatkiem suszonych owoców. Roladki idealnie wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. Polecam! Roladki ze śliwką Składniki na 4 roladki: 4 plastry
Smak mojej kuchni