Dziś mam dla Was wegetariański wariant tego przysmaku, w którym zamiast mięsa używamy przypominającą falafel masę z ciecierzycy. Podrzucam Wam ten przepis przed Wielkanocą - takie falafele możecie podać podczas świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobią wrażenie na gościach! Wegetariańskie jajka po szkocku robi się trochę inaczej niż prawdziwe falafele - z ugotowanej, a nie z surowej ciecierzycy. Dlatego kluczowe
Chilli Czosnek i Oliwaświęta choć moglibyście coś zmienić, to jednak ciągle wracacie do tych samych przepisów i ewentualnie podajecie je w innej formie? Galarety są u mnie właśnie jednym z takich świątecznych przysmaków. Zawsze robiła je Mama, a jak nie Mama, to Teściowa. Przyszła więc kolej na mnie ;) Dziś prezentuje Wam swoją wersję i choć okropnie bałam się, że galareta nie będzie chcieć
Kuchnia w czekoladzieTradycyjny sernik na czekoladowym spodzie zawsze gości u mnie na świątecznym stole. Jest lekki i puszysty, a ciasto rozpływa się w ustach. Całość jest otulona czekoladową polewą przygotowaną na bazie kakao. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie - ozdobione odrobiną majonezu, chociaż podaje się je także na inne sposoby, np. faszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami. JAJKA FASZEROWANE 1) Farsz tuńczykowy Składniki: 4 żółtka
Bon appetit mon amieKremowy, mleczny, kokosowy i delikatny w smaku, cudowny! Składniki, które zwykle mamy w domu, kilka minut cierpliwości i gotowe. Najlepszy budyń na świecie! Z powodzeniem można go przygotować na świąteczne dni, jako deser. Dzieci pokochają ten kokosowy, mleczny smak! Kokosowy budyń z kaszy manny Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania
Moja smaczna kuchniaKolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam
Niezły Młynekzrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki
Kulinarne przygody GatityAromatyczny rozmarynowy królik który jest bardzo delikatnym mięsem.Polecam podać go na świątecznym stole i nie tylko. Królik jest lekkostrawnym mięsem i zalecany jest dzieciom. 2 nogi królika 1 comber z królika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju
wesoła kuchniaWilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA
https:KKuchniaMniamświeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki: - 4 żółtka - 300 g mąki tortowej - 50 g mąki pszennej zwykłej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 5 białek - 120 ml śmietanki
SMYKWKUCHNInajlepsza. Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>> Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler
Moja Książka Kucharskamusimy poczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także na Świątecznym stole. Potrzebujecie: 7 jajek 20 rzodkiewek pęczek koperku białą część średniego pora kiełki rzodkiewki 150 g makaronu w kształcie ryżu, lub inne drobniutkiego łyżkę majonezu łyżkę jogurtu naturalnego sól
Pichceniomaniadługich wydrążonych bambusach. Zakonserwowaną w ten sposób rzodkiew Chińczycy uważają za przysmak. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym to bardzo efektowna przystawka, która swoim wyglądem wzbogaci każdy (nawet świąteczny) stół. Prosta, szybka, zdrowa i bardzo smaczna sprawdzi się na każdej imprezie… i nie tylko. Dla jej walorów zdrowotnych i kulinarnych gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją była dla mnie
mojewypiekiinietylkoochotę na lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu
Kuchnia Bazylii