Ciasta Wielkanocne macie już zapewne wybrane do Waszego świątecznego menu, ale gdyby jednak ktoś z Was zdecydował się w ostatniej chwili na jeszcze jeden wypiek lub po prostu miał ochotę na inną wersję mazurka, niż tradycyjna, to musicie koniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋 Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie
Słodko-Słony Świat Ilonywspaniała serowa rolada z mielonym mięsem od kilku już lat jest punktem obowiązkowym wszelkiego rodzaju świątecznego menu. Jest uzależniająca. Niby prosta, a jednak wykwintna. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie smaki. 6 jajek 300 g sera gouda, startego na tarce 6 łyżek majonezu kieleckiego ok. 600 g mięsa mielonego 2 jajka do farszu bułka tarta sól, pieprz Jajka
Smaki Na Talerzuserdeczne życzenia. Życzę Wam zdrowych, smacznych i spokojnych świąt. Dużo zdrowia, radości i wszystkiego najlepszego. Odpoczywajcie, cieszcie się, bawcie i zajadajcie same pyszności! Gdyby ktoś szukał jeszcze inspiracji na świąteczne dania to wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce Wielkanoc . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaokazji Wielkanocy życzę Wam dużo radości, pogody ducha, wspaniałych smakołyków zjedzonych w gronie najbliższych i dużo nadziei na ten wspaniały wiosenny czas. Wesołego Alleluja! Nie mogło obejść się od świątecznego wypieku. Wybrałam przepis na babkę herbacianą... Inspiracja Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta kardamonu 2 torebki
Czerwień i błękitZdrowych, wesołych, pełnych ciepła, radości i pokoju świąt Wielkanocnych. Niech nie straszna Nam będzie pogoda za oknem,uśmiechy nie schodzą z twarzy, a przy stole świątecznym niech nie zabraknie osób które kochamy. No i niech będzie baaardzo smacznie ;) (zdjęcia z internetu
Z Majeczką w kuchnipłatkami migdałowymi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę krówkową oraz płatki migdałowe, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości
Tradycyjna kuchnia KasiBiała kiełbasa to niekwestionowana pozycja w wielkanocnym menu. Razem z białym barszczem, babką i mazurkiem pojawi się zatem na moim świątecznym stole. Cieszmy się zatem tym pięknym Ro dzinnym czasem z Bliskimi przy stole :) Skła dniki: 0,5kg białej kiełbasy 3 duże cebule łyżeczka tymianku 200ml czerwonego półsło dkiego wina 2 ząbki czosnku szczypta soli Przygotowanie: Kiełbasę
ChilliJemywszystko do świąt już gotowe? Mieszkanie lśni, mięsa się pieką, baby pięknie się puszą w oczekiwaniu na świąteczną niedzielę? U mnie jeszcze to tak nie wygląda, ale wszystko zmierza ku dobremu. Dzisiaj mam wolne, więc zdążę zrobić to, co sobie zaplanowałam. Czasami jednak bywa, że z niczym nie możemy się wyrobić. Pracujemy coraz dłużej i kiedy w piątkowe popołudnie wpadamy
W mojej kuchniprosta i i szybka w przygotowaniu. Możecie podać ją tak jak ja, wyłożyć foremkę cieniutko pokrojonymi plasterkami jabłka, a w środek włożyć sałatkę, będzie się wtedy elegancko prezentować na świątecznym stole. Przepis powstał w ramach akcji "Wielkanocne przepisy Seko" Składniki: 300 g. filetów śledziowych solone a’la Matjas Seko 1 średniej wielkości burak, ugotowany lub pieczony średnia cebula 1 jabłko
Cynamonowe szczęścieprawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już zwykle bywa, ze nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich pyszności przygotowanych na świątecznie uratowanie. Warto zatem robić takie rzeczy, aby można było je przechować jeszcze jakiś czas. Ciężko jest jednak znaleźć przepisy na potrawy, które by spełniały ten warunek. Jeśli jednak chodzi o słodkości jest już dużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka
Kuchnia od dwojgaMiałam dziś zamieścić ostatni przedświąteczny przepis. Na gniazdka z ryżu preparowanego i krówek. Ale tak mnie tknęło...im starsza jestem tym bardziej sentymentalna. Nie chcę nowości na świątecznym stole, choć co roku coś nowego staram się przed świętami przygotować, ale to najczęściej na potrzeby jarmarków albo prezentów dla znajomych. Tak właśnie poszły w świat te ryżowe gniazdka. A teraz, kiedy
bistro mamaKulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska
Codziennik Kuchennyroku z pomysłami świątecznymi jestem trochę spóźniona, ale postaram się pokazać wam jeszcze trochę (mam nadzieję) ciekawych przepisów na zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki :) Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, lubicie serniki, ale chcecie też spróbować czegoś innego - to ciasto może się wam spodobać. Bardzo szybko się je przyrządza, bo jest bez spodu, ale jednocześnie wychodzi puszyste i piankowe, bardzo
FitKotbiałą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 200 g zmielonego maku 2 żółtka
Oryginalny smak