się obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone
Szefowa kuchniŚmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty, jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce. Polecam! Sernik śmietankowy w kruchym cieście Składniki na blaszkę Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 250g masła
Smak mojej kuchniWitam serdecznie Propozycja na dwa rodzaje jajek faszerowanych z farszem czerwonym i zielonym. Tak przygotowane jajka są bardzo smaczne, ładnie wyglądają i na pewno ozdobią nasz świąteczny stół . Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania jajek faszerowanych będziemy potrzebować: Jajka z farszem czerwonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz
Uwaga Babcia GotujeMogą być wiosenne mogą być na świątecznym stole. Takie fajne do pochrupania koszyczki z nadzieniem z łososia. A robi się je naprawdę szybko. koszyczki: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu
wesoła kuchniaJajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół. Sos chrzanowy przygotowuję na dwa sposoby, jeden na ciepło, a drugi na zimno z jogurtu naturalnego, który również pojawi się wkrótce na blogu. Polecam Wam również jajka po szkocku , które są łatwe do zrobienia, świetnie smakują i ładnie prezentują się na talerzu. Składniki 7 jajek
O kuchni z uczuciemWielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p Wykonanie CIASTO Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej tnij
Eat me! Fit me!Przepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR
Karo in the KitchenSałatka, która idealnie pasuje do świątecznych wędlin. Polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna jarzynówka, szczególnie, że dodałam do niej tarty ser żółty oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki i czerwoną paprykę :) Smak sałatki zaostrzyłam porem i szczypiorkiem. Polecam na wielkanocne śniadanie i na spotkania rodzinne, szczególnie dla osób, które kochają tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek
Czerwień i błękitWybaczcie moją nieobecność. Ale to sprawka ładnej pogody, która wręcz wyganiała mnie z domu :D Wiosennie natchniona przychodzę do was z serią Świątecznych przepisów! Zaczynamy od kruchych ciasteczek z aromatycznym masłem orzechowym, idealnych do popołudniowej kawki
Marcepanowa kuchniaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas na świąteczne przepisy. Co roku na naszym stole obowiązkowym elementem jest pasztet robiony przez moją mamę. Dopracowała go do perfekcji i bez tego pasztetu nie ma świąt. Mi smakuje zawsze i wszędzie. A jakie u was są obowiązkowe potrawy robione przez członków waszych rodzin? Podzielcie się. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrzadkie na tamtejszych stołach. Kiedy natomiast zobaczyłem portugalską tarte de Pascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno zakorzenione świąteczne skojarzenie. Tak czy owak, tarta jest bardzo smaczna, a jeśli starczy nam cierpliwości i po upieczeniu odstawimy ją w jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz
zadanie-gotowaniesurówka z pora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu. Chrupiący i niezwykle soczysty zastrzyk witamin, idealnie pomoże nam w powrocie do dobrej formy po zimowym spadku sił witalnych. Surówka jest bardzo prosta do przygotowania, a łatwy dostęp
Kuchcik gotujewarto łamać te zasady. Dla dziecięcej przyjemności – komu nie spodoba się tak starannie wykonana dekoracja z maleńkich rąk? Partnerem wpisu jest Tekstylialand.pl Post Dekoracje świąteczne – bieżniki Wielkanocne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zwykle na moim świątecznym stole musi pojawic się sernik, ale zawsze jest to sernik o innym smaku. W tym roku to sernik w wersji dla dorosłych - z dodatkiem żółciutkiego, kemowego likieru Advocat (wersja próbna już przetestowana). Sernik wyszedł bardzo smaczny, delikatny i kremowy. A gdybyście zdecydowali się na inne smaki to polecam sernik pomarańczowy, pistacjowy albo cappuccino, na które przepisy
Bon appetit mon amieinny sposób i wpadłyśmy z siostrą na pomysł, aby połączyć go z chrzanem i wyszedł naprawdę pyszny sos. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗 Składniki: fasola Jaś 1 szklanka, chrzan starty 3-4 łyżki, woda 3/4 szklanki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Fasole dzień wcześniej moczymy
kulinarne odsłony pati