kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Składniki na dużą foremkę z kominkiem (2,5 l) 6 jajek 225 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianich dodatkiem. Jest bardzo prosta i świetnie ożywia smak kurczaka. Zima to czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy, więc ta sałatka na stałe wejdzie do repertuaru świątecznych, noworocznych i walentynkowych przepisów. Składniki: 2 pomarańcze 2 limonki grapefruit 6 rzodkiewek pokrojonych w słupki łyżka oleju rzepakowego lub oliwy szczypta soli i pieprzu mały pęczek szczypiorku Jak przygotować sałatkę
Ugotowane pozamiatanePiernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa
Kuchcik gotujeprzygotowywałam faworki według sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał
królestwo garówPisanie kulinarnego bloga to sama przyjemność. Powiedzcie, kto z Was w lutym piecze wielkanocne babki? Albo w marcu już dekoruje mazurki? Póki większość społeczeństwa tkwi w poście, a o świątecznych wypiekach nawet jeszcze nie śniła, blogerzy już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać
Obiad gotowyjuż mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy. Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ? Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść
Obiad gotowywłoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę, że byłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego, że mają kształt serduszek. Chlebki zawierają siemię lniane
Obiad gotowyTydzień temu byłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak
Obiad gotowyDrób na świątecznym stole” – pod takim tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii
Obiad gotowykilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych bakalii: kilku rodzajów rodzynków, śliwek, moreli, żurawiny oraz orzechów włoskich. I choć aranżacja na zdjęciach jest świąteczna, można go upiec o każdej porze roku - u nas zawsze jest zjadany do ostatniego okruszka. Składniki: 250g mąki 150g masła 150g cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku
Obiad gotowygorącą malinową herbatą... Po takim wstępie wypadałoby chyba podzielić się dziś przepisem na pyszną babciną herbatę, ale mam nieco inny plan:) Naszła bowiem mnie ochota na kawę w świątecznej aranżacji - czyli o smaku korzennym z nutą pomarańczy. Wystarczyła mi za cały deser, nawet nie sięgnęłam po ciasteczko;) Składniki: 200ml mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej 0,5 łyżeczki korzennej przyprawy
Obiad gotowybarszcz czerwony Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem. Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :) W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk
Mój pomysł nadobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc - kiedy
Kolorowy Przepisowniksię też, jak przeżyje tegoroczne Święta Bożego Narodzenia, które przyjdzie jej spędzić samotnie. Ojciec opuścił rodzinę, gdy Joy miała kilka lat, matka nie żyje. A Stacey... No cóż, przeżywanie świątecznej radości z kochanką męża nie wchodzi w rachubę. W ostatnim dniu przed feriami Joy żegna się z uczniami i kolegami z pracy. W drodze powrotnej do domu kupuje rachityczną pierwszą
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto "Łabędzi puch" może być świetnym zamiennikiem tradycyjnego tortu, ale przede wszystkim jest idealnym ciastem na czas zimy i okresu świątecznego. Przepis na nie publikuję z okazji 400 tys. odsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam
Weekendy w domu i ogrodzie