Przez najbliższe dni pozostanę zapewne w świątecznym klimacie. Uwielbiam ten magiczny czas i nie chcę by szybko przeminął. Jednak w ten niezwykły klimat wkrada się codzienność, czemu nie należy się dziwić. W kuchni też niby jak zwykle, a jednak inaczej. Zapewne wielu z Was przetrzymuje w lodówce poświąteczne resztki. Kto to zje? Ciekawe czy macie jeszcze siłę wcisnąć coś
Przysmaki Karolkiwytężonym i intensywnym świętowaniu spożywczym w minione Boże Narodzenie, nabiera się ochoty na coś lekkiego, litościwego dla żołądka, nieskomplikowanego w przygotowaniu, ale nadal równie smacznego jak te minione, świąteczne wiktuały. Moja rada? Surówkę z zieleniną przyrządzić! Kilka rzodkiewek , trochę cebulki , kawałek papryki oraz świeżego ogórka , no i przede wszystkim duuużo sałaty . A wszystko to polane lekko sosem jogurtowo-czosnkowym
Grunt to przepis!świątecznych słodkościach pora na coś zdrowego, ale równie pysznego. Dziś polecam Wam owsiankę z malinowo-serowym musem. Fantastyczne połączenie smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Słodkie okruszkiPyszna, szybka, kolorowa przekąska na Świąteczny lub Sylwestrowy stół :) Składniki na 16 koreczków: ok 120 g małych plasterków salami 4 kromki chleba 8 jajek przepiórczych 4 pełne łyżki buraczków z chrzanem 2 kiszone ogórki 2-3 łyżki majonezu kolorowy pieprz Przygotowanie: Kromki chleba pokroić kostkę mniej więcej wielkości plasterków salami. Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie przez ok 3 minuty
Ze smakiem i z pasjąSzczególnie z dodatkiem pieczonych orzechów i ciepłego sosu pomarańczowo-jabłkowego z goździkami. Takie rozgrzewające i aromatyczne danie jest idealne na mroźny poranek, bo pozwala się poczuć przytulnie, ciepło i świątecznie. Pankejki przygotowuje się bardzo prosto, bo składniki na nie można chyba znaleźć w każdym domu. Do tego nie jest w żaden sposób nudno ani monotonnie. Sami popatrzcie na ten talerz
rabarbarowowiele sposobów, ale dzisiaj chcę Was namówić na taką najprostszą, tylko z odrobiną przysmażonej cebulki i majonezu. Niech Was jednak ta prostota nie zmyli: ta pasta jest pyszna! Po świątecznych przysmakach taka pasta na pewno będzie smakowała wybornie. Składniki: 6 jajek 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła sól i świeżo zmielony pieprz do smaku majonez Jajka umyć i ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka śledziowa z bakaliami to typowo świąteczna propozycja podania śledzia. Składniki (proporcje) : 2 płaty śledziowe łyżka majonezu łyżeczka jogurtu łyżeczka musztardy łyżka rodzynek łyżka łuskanych orzechów włoskich cebulka szalotka natka pietruszki Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe pokrój skośnie w nieduże kawałki (takie na jeden kęs), przełóż je do misy i dodaj majonez, musztardę, jogurt, drobno pokrojoną szalotkę oraz moczone
Mechanik w kuchniBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka
Passions hobbies lifeCiasto piernikowe z dodatkami polecam serdecznie i przesyłam życzenia świąteczne. Wszystkiego co najpiękniejsze, wszystkiego co najsmaczniejsze, wszystkiego czego sobie zamarzycie, żeby piękne było Wasze życie :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm: ciasto: 125 g masła, 2 jajka, 250 g cukru kryształ białego, 250 ml mleka, 20 g przyprawy do piernika, 3 łyżki ciemnego
Moniki Smakołykiwyjątkowe Święta, Święta Narodzenia Bożego wszystkim sympatykom "Walijskiego Pichcenia" życzę spokoju i pokoju. Optymizmu, radości, niepowtarzalnej atmosfery. A, kiedy już rozpakujecie te wszystkie prezenty znalezione pod świątecznym drzewkiem znajdźcie także trochę czasu na refleksję i chwilę zadumy nad faktem, że dziś narodził się Jezus
Walijskie PichcenieTarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną jest u mnie numerem jeden wśród świątecznych wypieków. W planach miałam zrobić zdjęcie całej tarty, jednak zanim się obejrzałam połowy już nie było ;) Tarta jest szybka w wykonaniu, więc jeśli jeszcze nie upiekliście słodkości na święta to nic straconego, jeszcze zdążycie :) Spód: -250g mąki pszennej -125g cukru -3 łyżki
Receptura smakuprzenosi w bajkowy świat. Milkną kłótnie, wrogowie zawieszają broń, a uśmiech na twarzach częściej się pojawia 😊 Życzę wszystkim, aby ten czas trwał przez cały rok, aby te wszystkie świąteczne pyszności gościły częściej na Waszych stołach i chociaż troszkę śniegu, i lekkiego mrozu by się przydało :) Mimo nie sprzyjającej pogody zachęcam do spacerów, w szczególności właścicieli czworonogów 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaKolejny świąteczny przepis tym razem na tradycyjny barszcz czerwony. Idealnie sprawdzi się w roli wigilijnej potrawy, ale można go również przygotować na niedzielny obiad. Korzystając z okazji życzę Wam wszystkim spokojnych, wesołych świąt spędzonych w rodzinnym gronie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaroku w inny sposób i co roku coraz piękniej. Ma dużo cierpliwości i dużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje
To co kochamnajbardziej potrzebne. Błogosławieństwa od Narodzonego Jezusa, niech to będą święta niezapomniane, z kolędą na ustach i miłością w sercu. Niech nie zabraknie pysznych potraw na świątecznym stole i wymarzonych prezentów pod choinką. Życzy Beata
kruche babeczki