Tradycyjny przepis na pyszną rybkę w octowej zalewie. Ryby najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch dniach. Idealne na wigilijny, świąteczny czy sylwestrowy stół. 1 kg nototeni (lub innej ulubionej ryby) Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Zalewa: 3 szklanki wody 1 duża cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ¾ szklanki octu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
VioletoweKucharzenieBardzo aromatyczna sałatka śledziowa. Polecam do podjadania w okresie świątecznym i nie tylko. Pachnie śledziami połączonymi z musztardą ziarnistą, sokiem z grejpfruta, skórką z pomarańczy i jajkami. Świeża o cytrusowym zapachu. Delikatne suszone śliwki i świeżą natka pietruszki dodają dodatkowego charakterystycznego smaku sałatce. Jeśli szukacie przepisu na śledzika to polecam - sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek
Zasmakuj Kuchniświątecznym biesiadowaniu nadszedł czas na coś lekkiego. Dzisiaj lekkie ale pyszne spaghetti z buraczkowym pesto. Piękny kolor, szybkie do zrobienia i smaczne danie. Składniki: 100 g makaronu spaghetti Malma 2 mniejsze ugotowane buraczki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżeczka soku z limonki sól pieprz parmezan Przygotowanie: Pesto z buraczków: orzechy podprażyć
Ala piecze i gotujejabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt: - 10 jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 300g mąki orkiszowej typ750 (pszennej dałabym ok.270g) - 200g ksylitolu lub cukru
Smaczne ZdroweNajgorzej było mi zebrać się zaraz po świętach. Zrobiłam sobie lekką przerwę, z dala od komputera i bloga. Przy całym świątecznym zamieszaniu nawet nie było opcji, by jeszcze usiąść i napisać post. Ale z końcem miesiąca udało się trafić na kilka smaczków wyłapanych z internetów, więc chodźcie zobaczyć ostatnie już w tym roku zestawienie ciekawych linków. ZDROWO! Chyba większość
Pink Envelopeśnieżny puch. Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka. Dałam inny smak galaretki i kokos i w rezultacie wyszło całkiem inne ale równie smaczne świąteczne ciacho bez pieczenia. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwczoraj wspominałam kulebiak okazał się świątecznym hitem, a że miałam farsz na jeszcze jeden to dorobiłam do niego zupę. Ot taka zwykła grzybowa zupa, ale jeżeli się posłuchacie i zrobicie ją dokładnie według przepisu to już nigdy nie spojrzycie na pieczarki tak samo. Gałka muszkatołowa i odrobina oliwy truflowej uszlachetnia smak zwykłych pieczarek, do tego stopnia, że nie zawahałabym się
greenscarfzależności od wielkości, po tym rozbijamy je na kotlety. Możemy je następnie pokroić na mniejsze kawałki – ja tak zrobiłem, gdyż takie małe porcje sprawdzają się doskonale przy okazji świątecznego obiadu, gdy na stole gości więcej potraw. Jeśli przygotowujesz tylko obiad, to idealnie sprawdzą się nieco większe kawałki. Mięso nacieramy przyprawą do wieprzowiny. Każdy producent robi ją nieco inaczej, warto więc
MarcinChefnajczęściej drób, wieprzowina, wołowina, królik, dodatkowo wątróbka, włoszczyzna. cebula. Ugotowane i ostudzone mięso mieli się dwu lub trzykrotnie, dodaje przyprawy, często także gałkę muszkatołową. Pasztet to wspaniały dodatek na świąteczny stół, jako przystawka lub kolacja. Dziś prosty przepis na delikatny pasztet cielęcy. Składniki: 1 kg cielęciny bez kości 40 dag boczku 3 suszone grzyby, np. podgrzybki 1 większa cebula
Zasmakuj Kuchnidodatkowo z kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa. Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem. Idealny na świąteczny obiad. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.się mają Wasze brzuchy po świątecznej rozpuście? ;) Ledwo odeszło się od wigilijnego stołu, a tu za progiem kolejna okazja do świętowania i zabawy przy samych pysznościach! Na pewno wielu z Was układa właśnie menu na sylwestrowe spotkania i ma nadzieję postawić przed znajomymi coś pysznego...przychodzę zatem z propozycją! ;) To połączenie kilku, bardzo prostych i powszechnych na naszych stołach składników
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCały czas pozostajemy jeszcze w świątecznym klimacie, więc myślę, że propozycja potrawy, w której króluje kiszona kapusta, będzie jak najbardziej na miejscu. Kapusta z grochem to tanie i proste danie. Znane chyba we wszystkich regionach Polski, jednak z przeróżnymi dodatkami. Wersja, o której dzisiaj napiszę gości w moim domu odkąd pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment
Pichceniomaniatakich należy - jest bardzo sycąca, można ją zabrać ze sobą (np. do pracy, szkoły, na uczelnię). W przygotowaniu prosta i szybka, więc doskonale nadaje się na przyjęcie dla gości, świąteczny lub sylwestrowy stół. Polecam, bo warto wypróbować. W tej wersji sałatki z kurczakiem użyłam makaronu kolorowego kokardki, bo przy okazji nabrała wizualneej atrakcyjności, ale z powodzeniem można użyć dowolnego
Kolorowy PrzepisownikŚledzie korzenne z pomidorami W świątecznych przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek
Pełny talerzWitajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu
Kuchnia MagdaLeny