Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta
Wino Francja Kuchniapołączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki. Gotowe. Przepis odkryłam w świątecznym Kukbuku, ale przerobiłam
OliveandThymeformy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem. Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor. Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
OliveandThymeprzekonania, że warzyw i przypraw korzennych w wypiekach nie dość nigdy powstały poniższe babeczki. Babeczki wyjątkowe, bo o wspaniałym smaku i świątecznym charakterze. Nieznacznie wilgotne, ale jednocześnie delikatne, prawie rozpływające się w ustach, kryjące w swym wnętrzu cudowne śliwkowe nadzienie. Choć mogłoby się wydawać, że mnogość różnych smaków będzie tu nadmiernie wyczuwalna, to całość jest harmonijna i wyważona. Nie odmówię
Even Better Foodnajbliższą rodziną do uroczystego obiadu, królują wtedy tradycyjne dania, ale zawsze przygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde
W mojej kuchniSzybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy
e-PrzepisyKulinarnezapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że są przepyszne! Były tak smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, że postanowiłam wrzucić je też na bloga. Świetnie sprawdziły się na świątecznym stole, ale będą też doskonałe na każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco! Scroll down
karmelowyaksamitnym sosie śmietanowo - musztardowym to szybkie, proste, a zarazem niezwykłe danie , które idealnie sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. De likatny sos śmietanowy z domieszką musztardy wyśmienicie komponuje si ę z indykiem t worz ąc eleganckie, wytworne i niebanalne danie . Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk
Słodka StronaKoperty z budyniem i wiśniami. Edyta Guhl. Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam dużo ciekawych przepisów, zjadłam wiele smacznych dań i mam bardzo dużo pomysłów na blog, przynajmniej na ten niemiecki. Staram się rozgraniczać przepisy na moich blogach, ale wtedy często pojawiają się pytania o przepis, wiec
dolcevitainmykitchensezonie można użyć świeżych. W niczym nie przypomina ciężkich ciast na maśle, jest tak pyszna, że naprawdę ciężko jej się oprzeć. Doskonała jako niedzielne ciasto czy świąteczny wypiek. Składniki: Ciasto kakaowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki
Wanilia i KardamonFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru
królestwo garówpraktycznie niemożliwy do zrealizowania, ponieważ towarzyszące podczas przygotowania zapachy, wabią wszystkich domowników do kuchni. A w takich okolicznościach sernik zostaje zjedzony do połowy, jeszcze na ciepło. To wersja świąteczna, którą udało się ocalić przed zjedzeniem na ciepło
Pij soki wyciskanebrew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew). Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazu wiedziałam, że na listę zakupów muszę dopisać chałwę i zabiorę się do roboty. Ma wspaniały smak, a chałwa dodaje mu klasy! Może być wspaniałą bakaliową propozycją na świąteczny stół, jak również bardziej wykwintnym ciastem na co dzień. najbardziej uwielbiam go za to, że na tak długo potrafi zachować świeżość. Idealne ciasto dla singli - upieczesz i możesz jeść cały tydzień
Mania Wypiekaniajakiś czas lądował w naszym koszyku zakupowym. Ostatnio postanowiłam wyjść na przeciw naszemu domowemu zapotrzebowaniu na pasztet i tu w odpowiednim momencie wpadła w moje ręce książka Jamiego Olivera "Świąteczne przepisy" , to właśnie w niej znalazłam idealnie kremowy pasztet, który przygotowuje się szybko i nie trzeba go zapiekać, bo oczywiście mój syn nie lubi pieczonych pasztetów co wielokrotnie sprawdzałam
Blondynka Gotuje