Sałatka ze stekiem – świeża, chrupiąca i wyrazista 221Soczysta i chrupiąca. Z serem i z mięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i
Karo in the Kitchen
Blue–stek bardzo krwisty 226Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 st. C. To wysmażenie można wykonać tylko na
ClauditteMissCooking
Steki wołowe z rostbefu 280Oj już dawno nie jedliśmy i nie robiliśmy "stejków". Ciągle szukamy idealnego przepisu ale już chyba ogarneliśmy temat. Ja wole bardziej wysmażone mój luby bardziej w
Piekielna Kuchnia Pati
Porady kulinarne – przepis miesiąca 218Porady kulinarne…Człowiek uczy się przez całe życie. Ostatnio trenuję przyrządzanie wołowiny, więc chcę się podzielić z Wami moimi doświadczeniami. Tak się też złożyło, że
codojedzenia
4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 227grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić. Steki z łososia grillowane na desce cedrowej Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia z grilla. Dzięki grillowaniu na drewnianych deskach zachowujemy wspaniały smak łososia(...)również uzyskujemy rewelacyjny smak dymu z tlących się desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 deska cedrowa moczona w wodzie Przygotowanie: Rozgrzać grilla. W międzyczasie połączyć oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozprowadzić
naRuszcie
Sosy i inne dodatki do steków 242śmietanowy sos Składniki: ½ szklanki śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: W małej misce wymieszać wszystkie składniki, podawać z ulubionym stekiem Karmelizowana Cebula Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki świeżego tymianku ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki octu jabłkowego(...)będzie miękka i delikatna. Na koniec mieszamy z octem i cukrem. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Aromatyzowane masła Smakowe masła (masła złożone) są doskonałym dodatkiem do steków. Ale równie dobrze smakują z innymi daniami z grilla: z tostami, kukurydzą czy ziemniakami z grilla. Składniki: 4 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu plus składniki do wyboru: 1 bardzo
naRuszcie
Jak przygotować grilla 238Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
STEK Z TUŃCZYKA. SMAŻONY. 184Tuńczyk. Pyszny, wilgotny kawałek rybiego mięsa. Kopalnia białka, witamin (szczególnie tych z grupy B), i tak ważnych dla nas kwasów omega-3. Niskokaloryczny. W smaku
Walijskie Pichcenie
Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem 223Jestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Steki wołowe tradycyjne 208Nigdy nie byłam fanem takich steków, ale teraz po kilku próbach w dobrej restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to
Kuchnia Pokoleń
STEK Z KANGURA + FILMIK 192Mięso z kangura jest mięsem, egzotycznym a zaliczanym do dziczyzny. Ciężko jest je kupić i jest bardzo drogie. Mięso kangura jest bardzo zdrowe, chude, jego barwa
Kulinarne Fantazje Marioli
Tajska sałatka z wołowiną 352Sałatka, wobec której żaden samiec nie przejdzie obojętnie. Wygłodniała samica także! A szczególnie, jeśli uwielbiają orientalne smaki. Tajska sałatka z wołowiną to danie pełne chrupiących warzyw
Poezja smaku
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 327Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka
karmelowy
SEROWE STEKI Z LETNIA SALATKA NA OLEJU RZEPAKOWYM 172SEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek
Moja Książka Kucharska
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 197G dy dowiedziałem się, że Beata Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji programu Master Chef, postanawia otworzyć swoją restaurację, nie kryłem swojej ekscytacji. Chociaż pewnie tak, jak większość
Food Square
Pyszna tajska sałatka z wołowiną 234Kolorowa, lekka, a zarazem treściwa tajska sałatka z wołowiną i obłędnym, pełnym smaków sosem. Idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Sałatka z wołowiną nie jest
ale Pysznie
Domowe przyprawy do steków i drobiu. 225Przyprawa do steków Ta przyprawa to nasz absolutny faworyt w sezonie grillowania steków. Ten przepis wymaga ziół prowansalskich ale jeśli jednak ich nie mamy pod ręką
naRuszcie
Kolorowa i lekka sałatka z grillowaną wołowiną. W sam raz do Grill Piknik Menu 228Poza kolejnością pojawi się tu i teraz przepis na pyszną sałatkę, którą przyrządzicie w swoim ogrodzie. Na upartego to i 15 minut Wam wystarczy, więc na
Kuchnia po mojemu
Grillowany stek i marchewka w stylu argentyńskim 203Ten przepis to wspaniały pomysł na świetne danie z grilla. Chimichurri może być również rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane
naRuszcie
CIABATTA Z WOŁOWINĄ I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ 228Treściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają
Słodko-Słony Świat Ilony
Stek wołowy w sosie jeżynowym 227Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania. 2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści
My Culinary Art
Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany miodem 172Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W ESTRAGONIE GLAZUROWANY MIODEM Składniki: - polędwica wołowa - oliwa - masło - miód - suszony estragon - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa(...)się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Doprawiamy steki pieprzem i estragonem. Odstawiamy je na przynajmniej 30 minut, pozwalając się im zamarynować (najlepiej na kilka godzin). Smarujemy patelnię grillową cienką warstwą oliwy (wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym). Doprawiamy polędwicę solą (nie trzeba tego robić przed smażeniem, ale przy wysokiej klasy mięsie nie jest to błąd). Trzymamy
Życie zamknięte w smaku
Stek z rekina I 182steki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć. Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić(...)chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Podałam z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami. polecam również stek z rekina II Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof
królestwo garów
T-bone z grilla 153Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Proponuję stek t-bone z grilla. Wystarczy kawałek mięsa i trochę przypraw. T – bone to ulubiony stek Ameryki. Powoli i u nas znajduje wielbicieli. Każdy kto spróbuje go raz, zakocha się w nim. Nazwę swoją zawdzięcza kości w kształcie litery „T”. Kość ta dzieli stek na dwie części, z każdej strony kości jest inny rodzaj(...)cieple. Mięso kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować pod przykryciem, odwracając w połowie grillowania. Czas grillowania zależy od grubości mięsa. Następnie przełożyć do ciepłego masła z ziołami aby odpoczął. Stek powinien odpoczywać około 2 minut. Moje steki miały grubość 2,5 cm, grillowałam je 4,5 minuty w wysokiej temperaturze. Steka przełożyć na talerz i polać masłem z ziołami i oprószyć
królestwo garów
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 217Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy(...)przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm. Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy) Wrzucamy
W kuchennym oknie Ewy
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 309Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili(...)rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć
Oryginalny smak
Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 176Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach). Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: stek z rekina (ok. 300 g) sok z połowy cytryny łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżka masła Przygotowanie: Stek z rekina osuszymy
Symfonia smakowa