steki - 502 przepisów (strona:11/34)

Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 247

masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona

Karo in the Kitchen
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 242

schrupać, nie będzie potrzebna. Szczypior dzielimy na jasne i ciemne części. Obie zużyjemy – jasną i cebulki siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Ciemną kroimy grubiej i zostawiamy do podania. Stek kroimy w poprzek włókien na cieniuśkie plasterki – powinny mieć 2-3mm. Jeśli macie z tym problem, stek można wcześniej zamrozić. Krojenie zamrożonego mięsa wołowego jest dużo łatwiejsze. Jeśli chcecie(...)bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Stek z tuńczyka 155

Jedyne słowo które przychodzi mi do głowy mówiąc o steku z tuńczyka to  - rewelacja! Gdybym miała zasłonięte oczy podczas jedzenia, nie byłabym w stanie stwierdzić jednoznacznie, że to ryba. Koniecznie spróbujcie i sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość steków z tuńczyka Sól Pieprz cytrynowy Olej/ oliwa Wykonanie: Steki z tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiamy na około 30 minut

Smaki Ewy
Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem 218

Uwielbiam świeże ryby. Wiem kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie.  Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i  pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka sól(...)pieprz, oliwa  - do natarcia steku biała część pora pół kieliszka wina olej sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora pół opakowania świeżego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych duża łyżka rodzynek sól, pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej  Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj

AZgotuj!
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 208

które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek  Sandacz Soffi

Atlas Smaków
Stek z kangura 100

Stek z kangura to wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje - nie tylko dla miłośników steków. Niestety w Polsce ciężko dostać świeże mięso więc zadowolić się trzeba mrożonym. W takim przypadku stek powinien być dobrze wysmażony (well done) co na pewno zasmuci miłośników wersji bardziej krwistych. Mimo to smak i tak jest wyśmienity

Milion Smaków
Stek minutowy w sosie gorgonzola 111

Stek minutowy to wyjątkowy stek. Robimy go z cienkich kawałków wołowiny grubości około 1 cm. I jak nazwa mówi - smażymy około minuty z każdej strony. Błyskawiczne, pewne i pyszne. Wychodzi za każdym razem i można go podawać z dowolnymi dodatkami. Zrobiony w ten sposób stek będzie dobrze wysmażony - bez różowego mięsa w środku

Milion Smaków
Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu 109

Jestem miłośnikiem steków, a więc nie mogło tutaj zabraknąć słynnego steku T-Bone. To wyjątkowa rzecz dla miłośników mięsa, którą ciężko trafić w polskich sklepach. Nazwa pochodzi od charakterystycznej kości w kształcie litery T, która rozdziela dwa rodzaje mięsa: polędwicę i rostbef. Te dwa rodzaje mięsa tworzą nam też trudność podczas przygotowywania, bo smażą się w różnym czasie. Efekt(...)wynagradza nam trudność w dostaniu mięsa i przygotowywaniu. T-Bone to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika steków

Milion Smaków
Tuńczyk z grilla – stek z tuńczyka 164

Steki z tuńczyka grubości około 2,5 cm, sól, pieprz, oliwa Steki z tuńczyka oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odłożyć na 30 minut. Grillować bezpośrednio na ruszcie pod przykryciem 8 – 10 minut. Taki stek można przyrządzić również w domu. Wystarczy patelnia grillowa.   zastawa

królestwo garów
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 148

jeszcze inni zdecydują się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło czosnkowe ulubiona sałatka ziemniaczki pieczone Przygotowanie: Steki (pakowane próżniowo) rozpakować by odzyskały barwę. Rozgrzać patelnię(...)minuty (w zależności jaki stopień wysmażenia wołowiny preferujemy). Pod koniec smażenia obsypujemy równomiernie solą i świeżo mielonym pieprzem. Tuż po zdjęciu z patelni kładziemy na każdy stek kosteczkę masła czosnkowego i dajemy mięsu chwilkę "odpocząć" nim je pokroimy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną, lekką sałatką. Ja proponuję taką na bazie mieszanki sałat i dressingu musztardowo- ziołowego . Przygotowanie

Kuchnia po mojemu
Tuńczyk w sosie teriyaki 167

bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy(...)marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Dodajemy imbir i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut, aż trochę zgęstnieje Świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy steki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy

Czerwona Porzeczka
Klasyczny domowy sos do steków 179

czasu do czasu). Następnie przygotowany sos ostudzić i odcedzić. Usunąć cebulę i czosnek. Sos przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje podawany następnego dnia po przygotowaniu. Klasyczny domowy sos do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczny domowy sos do steków appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Pieczony stek z łososia na szpinaku 235

wartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie. Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:200 g świeżego łososia ze skóra lub bez100 g świeżego(...)Dolewamy śmietankę i chwilę smażymy. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy szpinak, aby połączył się z sosem. Doprawiam solą i pieprzem.Na talerz wykładamy szpinak, a na nim układamy upieczony stek z łososia. Smacznego

kulinarnyJa
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 149

łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieUmieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia. Steki ułożyć na desce(...)pokroić w cienkie paski. Dołożyć steki do marynaty, dobrze wymieszać, i zostawić na min 30 minut - do 2 godzin. Bambusowe patyczki zamoczyć.Rozpalić grill.  Podczas gdy grill się rozpala, ponadziewać paski wołowiny na patyczki - pojedynczo.Gdy wszystko jest gotowe do grillowania, posmarować kratki grilla z oliwą z oliwek (namoczyć papierowy ręcznik w oliwie z oliwek, i przy pomocy  szczypiec

Stare Gary
Biała kiełbasa z cebulą 237

Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład(...)przyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie : do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree

Moje domowe kucharzenie
Mięcho 367

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem
Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis 197

unikalny aromat będzie doskonałym uzupełnieniem posiłku. Teraz tą znaną na całym świecie marynatę teraz możecie przygotować sami! Marynata przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na około 4 steki. Składniki: 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć w szklanym zamykanym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszać (można do tego użyć słoika). Steki marynować godzinę przed grillowaniem w temperaturze pokojowej lub 24 godziny w lodówce. The post Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Przyprawy Broil King i sosy Ballymaloe dostępne w naszej ofercie 229

który nada Twoim potrawom wyrazistości. Jest to w pełni naturalny, bezglutenowy sos stworzony według tradycyjnej irlandzkiej receptury. Idealnie pasuje do mięs, serów, snacków i wielu innych. Przyprawa do steków Broil King Perfect Steak . To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw Broil King, dzięki której Twój wołowy stek będzie zawsze idealnie doprawiony. Perfect BBQ to klasyczna mieszanka przypraw Broil King , dzięki

naRuszcie
Stek z rekina ze spaghetti czosnkowym i salsą pomidorowo-brzoskwiniową 164

jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula oliwa suszona natka pietruszki (świeża(...)też może być) Salsa: 2 pomidory brzoskwinia (dałam z puszki) kolendra sól, pieprz sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie Steki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Sos do steków z piwem i whiskey 179

gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło albo schłodzony. Sos do steków z piwem i whiskey is a post from: naRuszcie.plThe post Sos do steków z piwem i whiskey appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Kanapki z wołowiną 348

kawałkiem mięsa z obiadu – z kotletem mielonym i majonezem; ze sztuką mięsa, chrzanem i ogórkiem kiszonym; z plastrami wieprzowiny i musztardą albo…absolutny hit – kanapka ze stekiem wołowym i chrzanem wasabi. SKŁADNIKI ok. 100-150 gram steku np. z tego przepisu kilka kromek chleba wiejskiego na naturalnym zakwasie pół awokado pokrojonego w cienkie plasterki 2 garście rukoli

OstryKęs
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 229

moim podniebieniu mieszają się ze sobą. Dlatego proponuje wam dziś: korzenną słodką gruszkę, nieco ostrzejsze pesto z roszponki i słodko-kwaśną cebulkę. Do tego wytrawne kapary i wspaniale soczysty stek. Niebo w gębie!  I choć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam was, iż efekt końcowy z pewnością uwiedzie wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili(...)gruszka zmięknie i nabierze lekko brązowej barwy. Mięso oczyszczamy z błon, po czym smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek (nie dymiącej!). Obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, żeby stek był lekko krwisty w środku. Taki jest zdecydowanie najlepszy. Mięso odstawiamy na około 4-5 minut , żeby chwilę odpoczęło, po czym serwujemy. Ja doprawiam dopiero na talerzu pieprzem i solą

Sajkofanka smaku
Stek z antrykotu wołowego 195

Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta

Milion Smaków
HAMBURGER Z KANGURA rarytas na Świątecznym Targu w UK 185

Będąc na Świątecznym Kiermaszu w Centrum Newcastle przy jednej z wielu budek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować.  Hamburger z Kangura okazał  się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo

Gotowanie Patki
Stek wołowy w sosie z kluskami śląskimi . 162

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na kluski śląskie ze stekiem i sosem . Do obiadu podałam pyszną sałatkę Szwedzką od firmy Ogródek Dziadunia  , Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 2 steki wołowe po 300 g   1 duża cebula 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego liścia laurowego od Skworcu 1 łyżeczka marynaty staropolskiej od Skworcu  1 łyżka zió

Sama słodycz i szczypta chili
Stek z tuńczyka z makaronem razowym w sosie bazyliowo-serowym 183

Witajcie, dziś na obiad stek z tuńczyka, makaron razowy z pastą z bazylii i serem gorgonzola oraz czarne oliwki. Po jedzonku lekki odpoczynek, wsiadam na rower i razem z moją drugą połówką jedziemy sprawdzać co się dzieje we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję: stek z tuńczyka szklanka makaronu razowego garść świeżej bazylii 2 łyżki sera gorgonzola sól morska pieprz czarny

Bike By Life
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 277

idealnym rozwiązaniem zarówno na obiad jak i kolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy(...)winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Do dzieła!!!   Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h. Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną z marynaty. Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej

sierotka maRysia w kuchni
Stek wołowy z ananasem 124

Klasyczny stek z rostbefu podany z włoską mozzarellą i świeżym ananasem na liściach sałaty. Propozycja podania może dość nietypowa, ale naprawdę warta uwagi. Słodki smak ananasa podkreśla wyraźny smak steku i delikatny smak mozzarelli a całość może z powodzeniem stanowić cały posiłek lub występować w akompaniamencie np. pieczonych ziemniaków i dobrej surówki

Milion Smaków
Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla 269

Grillowana cebula jest świetnym dodatkiem do wielu dań, Może być miłym dodatkiem do steków lub rewelacyjnym składnikiem do szaszłyków.. Dziś zaproponujemy wam kilka pomysłów na cebulę z grilla. Miłośnicy piwa pokochają tak przygotowywaną cebulę na grillu. Te cebule wypełnione piwem są wyśmienite w smaku. Zamiast piwa możemy w tym przepisie użyć coli aby uzyskać słodszy smak i jeśli(...)przez około 30 minut. A na sam koniec proponujemy wam grillowaną czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki czerwonej cebuli z sosem balsamicznym są fantastyczne. Idealnie one pasują do hamburgerów lub steków. Składniki: 900 g czerwonej cebuli ½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól

naRuszcie
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 229

sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso  Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach(...)pożegnalnego prezentu otrzymaliśmy "Wielką Księgę Wołowiny", steki z rostbefu QMP oczywiście, ustrojstwo do formowania hamburgerów oraz solniczko pieprzniczkę. Prezenty bombowe, tak jak i towarzystwo warsztatowe!  Organizatorom oraz prowadzącym bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość poszerzania swych horyzontów smakowych :) szkoda, że kampania dobiegła końca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantny gulasz w bułce 210

szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis 1 łyżeczka przyprawy do steków Bella- Bis sól, przyprawa w płynie do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Zielone stir fry z wołowiną 223

czosnku. Dosypujemy odrobinę płatków chili i mieszamy, aż czosnek lekko zmięknie, a imbir i chili uwolnią swój smak. Następne w kolejności jest mięso, pokrojone w drobniejsze kawałki. W przypadku steku bavette krojone w poprzek włókien. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, aż mięso widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie(...)pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu

Karo in the Kitchen
Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie 140

pory występuje tam powszechnie, ale jest też hodowana w Argentynie, USA i Kanadzie, oraz ostatnio w Polsce. Ma wyjątkowe mięso z doskonałym marmurkiem tłuszczu, które jest wprost stworzone do steków na wyjątkowe okazji. Cięcie filet mignon to środkowa część polędwicy o grubości 5 centymetrów. Tak więc jest to najlepsza część jednego z najlepszych rodzajów wołowiny na świecie. Tym razem przyrządzamy(...)cukrze i rozmarynie - co daje mocno spieczoną warstwę na styku mięsa z patelnią i delikatny słodkawy posmak na zewnątrz nie naruszając jednocześnie czystego smaku wołowiny w środku steku

Milion Smaków
Stek z kalafiora z pikantną salsą 188

czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z głowy kalafiora odrywamy liście i wykrawamy dwa równe "steki" o grubości 2 cm. Resztę kalafiora możemy użyć jako dodatek do innego obiadku lub do zapiekanki :) Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy(...)miseczce mieszamy wszystkie składniki na salsę, a w drugiej wszystkie składniki na jogurt. Odstawiamy na bok. 3. Na talerz wykładamy po połowie gałązki spieczonych pomidorów i po jednym kalafiorowym steku. Polewamy jogurtem i pikantną salsą. Całość posypujemy liśćmi kolendry i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

My Culinary Art
Steki z indyka 176

SKŁADNIKI: 500 g steków (sznycli) z indyka 1 garść drobno posiekanych suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku  sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia

ClauditteMissCooking
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers 240

Przedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam! Scroll down for recipe in English Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią (8 porcji) Składniki na marynatę

karmelowy
Stek z tuńczyka 209

Prosto , szybko, pysznie. A jak mogłoby być skoro to przepis Magdy Gessler Składniki stek z tuńczyka ok. 200 g , 2 cm grubość suszony rozmaryn pieprz kolorowy oliwa z oliwek sól cytryna Przygotowanie   Marynata : wymieszałem oliwę z rozmarynem, solą i zmielonym pieprzem. Posmarowałem marynatą steki z obu stron. Odstawiłem na 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzałem. Smażyłem tuńczyka po minucie

R'n'G Kitchen
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 178

łyżeczki suszonej pietruszki 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, można do smaku doprawić białym pieprzem i czosnkiem w proszku. Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny is a post from: naRuszcie.pl The post Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Mini steki z papryką, cebulą i brokułami 161

ochotę na mięso ! ! ! Oj WIELKĄ ! ! ! Początkowo miał być gulasz ale nie chciało mi się długo czekać aż będzie taki jak należy, wszak ochota na mięso była WIELKA ;) Powstały mini steki i wyszły bardzo smaczne. Moja potrzeba została zdecydowanie zaspokojona :) Składniki 440 g mięsa wołowego gulaszowego ( najlepiej wybrać takie kawałki bez żył ) gruby kawałek zielonej papryki gruby kawałek czerwonej papryki

Jemy Pijemy
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 276

dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled

Kuchenna Kontrrewolucya
Stek ze szparagami . 262

widzi je z wielkim kawałem krwistego mięsa .Mnie wystarczy jajko i już . Było dziś po męsku ,skubnęłam mięso ,całkiem dobre ,ale tylko z dodatkiem sosu. Składniki : 2 steki wołowe oliwa z oliwek sól ,pieprz szparagi ,pęczek Do sosu : śmietana 18 % ,150 ml ser z niebieską pleśnią ,kawałek ,dowolny Śmietankę podgrzewamy ,nie gotujemy i roztapiamy w niej ser .Można doprawić wedle(...)uznania ,ale ser ma moc ,więc nie trzeba. Steki ,u mnie dość cienkie ,smażymy na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony . Jeśli są grubsze chwilę dłużej .Dopiero po usmażeniu solimy i natychmiast podajemy . Szparagi gotujemy 3 minuty ,przelewamy zimną wodą

Ladylaura.
Stek z polędwicy wołowej 173

doskonalszego dania mięsnego jak dobrze zrobiony stek z polędwicy wołowej. Nie trzeba wyszukanych dodatków by taki obiad był najlepszą chwilą dnia. Wbrew powszechnym opiniom to danie nie tylko dla mężczyzn a stek wcale nie musi być krwisty. Moim zdaniem najlepiej smakuje średnio wysmażony - brązowy na wierzchu i różowy w środku

Milion Smaków
Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego 174

Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;) Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak

Milion Smaków
Sos serowo - szczypiorkowy 138

który u mnie w kuchni zawitał pierwszy raz do steku filet mignon jako uzupełnienie lekko słodkiego smaku mięsa. Sprawdził się lepiej niż się spodziewałem. Klasyczny sos jogurtowo-majonezowy ze świeżym szczypiorkiem i sporą ilością sera owczego jest kremowy i wyrazisty i doskonale pasuje nie tylko do steku, ale też do innych mięs - zwłaszcza z grilla

Milion Smaków
Stek z udka drobiowego 242

Stek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe.  A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej(...)tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku na drugą stronę w mniej więcej połowie czasu smaruję płynnym miodem i posypuję sezamem. Pamiętaj : Drób na grillu potrzebuje spokoju

Mechanik grilluje
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 256

Przy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował

Kuchnia po mojemu
Senso- Gdańsk 160

Michałem Turkiem ( Prowadzącym program na antenie Radio Plus " Turek pomoże od kuchni " ) odwiedziliśmy restaurację Senso . Początkowo burza mózgów, gdyż trzeba było obmyśleć co dobrego dla was przygotujemy. Padło na stek w iście Świątecznym stylu, gdyż z sosem pomarańczowym i w korzennych przyprawach, podany z kaszą i cebulowym confit. Oczywiście relacji możecie posłuchać dziś (13.12.2013r) w godzinach(...)lunch - nie wyjdziecie głodni a wasze brzuchy zaciągną was tam z powrotem :) Posłuchajcie jak dobrze bawiłam się w tym męskim gronie i zapraszam na krótką fotorelację.   To co stek w korzennych przyprawach na Święta Bożego Narodzenia? Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Domowe grillowanie 168

rozwiązaniem jest wówczas grill elektryczny. I właśnie taki grill ektryczny Severin  jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania ze sklepu redcoon . Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować co zrobić przygotowaliśmy: stek wołowy, wieprzowinę w sosie teriyaki i tabasco, pieczarki, paprykę oraz pieczywo z oliwą i czosnkiem Stek ugrillował się idealnie. Nie przywierał, smażył się ładnie, równomiernie. Wieprzowina pokrojona w paski pięknie

królestwo garów
Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim 316

Polacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie

Jem więc Jestem
Steki z indyka w pesto 214

przez praskę wrzuć razem z bazylią i orzechami do malaksera. Zmiksuj razem z serem, a następnie dodaj oliwę. Raz jeszcze zmiksuj, a na koniec dopraw odrobiną soli i pieprzu. Steki myjemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron pieprzem i smarujemy pesto. Wstawiamy do lodówki na około 40-50 minut. Steki z indyka grillujemy mniej więcej 6 minut z każdej strony

Kredowe Menu
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 307

wszystkich kurortach słonecznego wybrzeża Morza Czarnego  1 szt.   Natura Smak John a 40 g   - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej  1 szt.   Natura Smak Szeherezada S a 40 g   - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą(...)mięs pieczonych na rożnie i na patelni a także do boczku pieczonego, golonki, kurczaków, gulaszu, steków, kotletów i innych mięs  1 szt.   Żelatyna  spożywcza a 120 g   - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do  "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z wołowiną i granatem 231

serem pleśniowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację.Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,50 złSKŁADNIKI:120 g steku wołowego1/2 granatu6 pomidorków koktajlowych20 g sera pleśniowegoMix sałat z radicchio, rukoli i cykoriiOliwa z oliwekRedukcja balsamicznaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności na talerz nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki(...)koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy nasz stek wołowy dosłownie po 45s z każdej strony. Zależy jaki stopień wysmażenia wolicie. Kroimy go na paseczki i układamy na naszej sałacie. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i redukcją balsamiczną. Na koniec posypujemy wszystko pestkami granatu. Smacznego

kulinarnyJa
Grillowany miecznik z sosem cytrynowym 192

Taką kolację kilka dni temu zaserwował mi mój Mąż. Pyszny miecznik, świetnie przyrządzony szpinak i sos, który wszystko fajnie podkręcił. Źródło przepisu. Składniki /dla 2 osób/:2 steki z miecznika1/2 szkl. białego wina2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu5 ząbków czosnkuszczypta solipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino(...)dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do tak przygotowanej marynaty i kilkakrotnie obrócić, by steki całe się nią pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok z cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić.Rozgrzać patelnię grillową

Pasja Smaku
Rosół z chili i wołowiną 224

kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu1 łyżka oleju słonecznikowego2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznegokiełkiskórka z limonkiprzygotowaniePrzygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić(...)dymki i skórką z limonki. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez parę minut, do czasu aż wywar przejdzie smakami dodatków. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną,  dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki.Dalej można

Stare Gary
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 234

obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 5   Składniki:5 steków z piersi indyka,1/2 dojrzałej papai,10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,1 łyżeczka płatków chili,świeże zioła do przebrania,2 łyżki przyprawy do kurczakalubDomowa mieszanka przypraw:1 łyżka(...)czerwona cebula,1 papryczka chili,1 łyżka czarnego sezamu,2 łyżki jasnego sosu sojowego,sok z 1/2 cytryny,miód, sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster.Papaję umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić na 5 słupków, drugą

SzczyptaSmaQ
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 203

domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym

Chilli Czosnek i Oliwa
BITKI WIEPRZOWE 200

Dziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.Składniki:steki wieprzowe2 cebulesól, pieprzodrobina słodkiej paprykiząbek czosnkuziele angielskieliść laurowyolej do smażeniaWykonanie:Mięsko rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natartłam przyprawami i podmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni. Podsmażone mięsko wraz z wytworzonym

Walijskie Pichcenie
Sałatka z wolowiną. 178

zniewala smakiem i kolorami.  Połączenie wszystkich składników pieści kubki smakowe. Lekki, świeży z odrobiną ostrości i słodko - kwaśny dresing idealnie pasuję do ciężkiej wołowiny.  Składniki:   - stek wołowy,    - mix sałat,    - pomidorki chery,    - pomarańcza,    - orzechy włoskie,    - papryka chili,    - imbir Kamis,    - miód,    - cytryna(...)limonka,    - olej,Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy po obu stronach olejem. Solimy, pieprzymy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni po kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.    Do słoika wlewamy sok i skórkę

Malinowe Pocałunki
szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną... 240

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony

W Mojej Kuchni Lubię
Red Rock City - opinia 263

Druga wizyta została spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw dla dwóch osób składający się z żeberek Southern Baby Back Ribs z frytkami lub steków z karkówki w marynacie teriyaki z frytkami. My zdecydowaliśmy się na to i to. Za zestaw zapłaciliśmy 33,99 zł. W normalnej cenie w lokalu to odpowiednio(...)pendrive odmówił posłuszeństwa i straciłam większość zdjęć z tamtej wizyty. Ale mniej więcej tak, jak poniżej prezentują się potrawy, które otrzymaliśmy. Żeberka trafiły do Męża, a ja postanowiłam przetestować stek. Po jakimś czasie zamieniliśmy się bo okazało się, że bardziej smakują nam potrawy wybrane przez współbiesiadnika.  Mięso zostało potraktowane jak trzeba, żeberka otrzymały zarówno sos BBQ, jak i miodowo

Pasja Smaku
Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) 193

takie wypady zabieram ze sobą musztardę i przyprawy. Tym razem wzięłam z domu musztardę starofrancuską Dijon firmy Maille, oraz ostatnio upodobałam sobie przyprawę w młynku od Kotanyi- do steków i potraw z grilla. Jest to mieszanka  naturalnych przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego(...)znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon przyprawa do steku i potraw z grilla Przygotowanie Przygotowujemy marynatę z oliwy, musztardy i przyprawy do dań z grilla. Kotlety i żeberka marynujemy, wstawiamy do lodówki, aby nabrały smaku minimum na 30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka tajska. 181

zostawić na 3h, ja swoje zostawiłam na prawie 24h (miałam przygotować sałatkę, jednak zabrakło mi już sił i tak mięsko musiało przeczekać dłużej), jeśli macie tyle czasu - polecam. Składniki:stek wołowy (ja wykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego

Brzuszki Łakomczuszki
Męska rzecz. 196

prawdziwy męski przepis. Kanapka z dużą ilością mięsa, sera, pysznym sosem musztardo-miodowym i do tego na ciepło. Mmm... Składniki: stek: Przyznam,  że nie robiłam do kanapki specjalnie steka tylko wykorzystałam tego, który mi został po zrobieniu sałatki. Przepis znajduje się tutaj. Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania