Najpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie wypiec. Po tym zabiegu nadaje się do użycia, jednak co jakiś czas trzeba go powtarzać. 2 cienkie steki tymianek sól, pieprz Steki posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Patelnie dobrze rozgrzać, położyć steki i smażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy(...)stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować). Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotować je odpowiednio, czyli zupełnie inaczej, niż zazwyczaj podają przepisy. Kiedyś pokazywałam już jeden sposób na sojowe "tekturki", w occie ( tutaj ), dzisiaj natomiast powiem Wam, jak zrobić soczyste sojowe steki - czy to w ogóle możliwe? :) Jak najbardziej! Suche "tekturki" wrzucamy na suchą patelnię (bez tłuszczu) i zalewamy wodą trochę powyżej poziomu kotletów. Przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy na średnim ogniu(...)najmniejszy ogień i po tym trzecim "zmiękczaniu" kotlety można kawałkować samym widelcem, nawet bez użycia noża. Oczywiście noża przy jedzeniu jak najbardziej używamy :) chodzi tylko o zobrazowanie miękkości takich "steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBlueberry Corner by "jagodzianka" Stek New York robimy z rostbefu wołowego bez kości. Moje trzy sekrety idealnego steku wołowego to… Głównym sekretem dobrego steku … Przeczytaj cały artykuł Post Stek New York pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki: na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki miodu sok z 0,5 cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy(...)makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony, nie dłużej, bo przesuszymy mięso do steków dorzucamy pomidorki podajemy razem z makaronem. SMACZNEGO
Luźna KuchniaBiedronka sprawiła miłośnikom jagnięciny nie lada niespodziankę. W sprzedaży pokazało się kilka rodzajów jagnięcych kotlecików, steków, z kością i bez. Kupiliśmy ładnie wyglądające steki z udźca jagnięcego. Tym razem tylko pieprz, sól, oliwa i patelnia grillowa. Wyszło znakomicie, mięso miękkie, soczyste, niestety nikt nie zdecydował się przerwać jedzenia aby zrobić zdjęcie mięsa po przekrojeniu - zdjęcia w przekroju(...)Jagnięcinę irlandzką z Biedronki polecam! było pysznie. składniki 2 steki jagnięce bez kości - z udźca jagnięcego (300 g) sól morska pieprz młotkowy z kolendrą 2 - 3 łyżki oliwy przygotowanie Steki umyć i osuszyć. Posolić posypać pieprzem, włożyć do miseczki, polać oliwą. Obtoczyć mięso ze wszystkich stron w oliwie, marynować w temperaturze pokojowej
Stare Garyznowu dała radę. Dalej nie miałam do czego się przyczepić. Żadnego haka, nie dobrze. Cóż, więc zaczęłam grzecznie smażyć na niej, a co? Znowu poszłam na całość! Stek Wołowy! Mocny ogień, mocno rozgrzana patelnia, a na niej czosnek co się lubi przypalić i konkretne mięcho. W sumie to poczułam się jak Gordon Ramsey, bo stek smażyłam jego sposobem(...)filmiku widziałam, że on stek smażył na tej samej patelni Woll Diamond Lite . Wow! Ja mam taką samą patelnię jak mój ulubiony Ramsey i smażę to co on i tak jak on - cudownie. Podjarana byłam na maxa :) Tu sprawdziłam coś jeszcze, bo w pierwszej kolejności usmażyłam paprykę z bazylią, którą podałam do steka, czas naglił, więc po wyłożeniu papryki
Blondynka GotujeMamy dobrej jakości mięsiwo i co tu z niego zrobić? No oczywiście że steki, pyszne, soczyste steki. Można użyć oczywiście do innych dań ale czemu nie szybko i pysznie? Zachęcam do smażenia steków. Steki z polędwicy wołowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezaskoczy. Pozycja obowiązkowa dla mięsożerców – będziecie tak szczęśliwi po zjedzeniu tego rarytasu jak Vault Dwellerzy z Fallout Shelter przy perfekcyjnie prowadzonej krypcie. Do kuchenek, marsz! Zobacz, jak stek wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW (2 min + 30 min) Do puree najlepiej nadają się ziemniaki o dużej zawartości(...)strony miąższu – jeśli szybko powstanie biała piana, to znaczy, że są odpowiednie. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy
Nerds Kitchenwołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo dostępna jest w nielicznych sklepach. Od czasu do czasu jednak proponuję każdemu troszeczkę szaleństwa. Składniki: Dowolna ilość plastrów / steków Pieprz kolorowy świeżo mielony Sól Olej Cebula Sos 500 ml bulionu ( wołowego ) Od ½ do 1 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego ( według uznania ) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka maggi(...)śmietany słodkiej 18% 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Steki przyprawiamy pieprzem i wmasowujemy ( polędwicy nie rozklepujemy tłuczkiem, wystarczy formowanie ręką, mięso jest bardzo delikatne ). Pozostawiamy na chwile do zamarynowania. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz, ocet balsamiczny, maggi, gotujemy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy steki, według upodobania, ale zawsze jest to krótko ( 1 minuta lub 2 z każdej strony ). Usmażone
Smaki EwyKiedy po raz pierwszy spróbowałam grillowane steki z tuńczyka, ta ryba stała się moją ulubioną z ryb "nie z puszki". Ryba jak to ryba, nie potrzebuje wielu przypraw, by smakować wspaniale. Szybko się ją przygotowuje, krótko trzyma na ruszcie i równie szybko znika z talerza... Mój połówek wczoraj skończył ...dziesiąt lat. Ma dla kogo żyć, więc powinien dbać o swoje(...)obiad bardzo smakował mojemu zapracowanemu mężowi i ojcu moich dzieci, dlatego polecam moje danie wszystkim tatusiom! Dla zdrowia, urody, energii i przede wszystkim dla zadowolonej miny! Składniki: 2 mrożone steki z tuńczyka sok i skórka z połowy limonki sól i świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju Steki całkowicie rozmrozić, odsączyć na sicie, skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki
Czerwień i błękitwoli łososia, można i tak, sam nawet tak robiłem – choć ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować do spożycia stek ze świeżego tuńczyka. Grillujemy go na dość mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty(...)szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób, że jest ono surowe. Nie, tak właśnie ma być i na pewno nie będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę
Kulinarna PokusaStek z antrykotu... jaki lubicie stopień wysmażenie? Ja nie lubię krwistych, więc u mnie well done :) Składniki: 1 stek z antrykotu, pieprz czarny w ziarenkach, kolendra w ziarenkach, kryształki soli. sałatka: 1 garść liści szpinaku, 2 suszone pomidory w oliwie, 1 plasterek żółtego sera, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kłos Pol , 1 łyżeczka oliwy z oliwek, trochę startego sera owczego. Przygotowanie(...)Stek rozbiłam trochę pięścią. W moździerzu roztarłam pieprz z kolendrą i przyprawiłam mięsko. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po 3 minutki. Przed podaniem posypałam kryształkami soli, lepiej sprawdziłyby się płatki soli, ale ich nie miałam w domu :) Sałatka: umyłam i osuszyłam liście szpinaku. Poodrywałam łodygi i trochę je podarłam na mniejsze kawałki. Dodałam pokrojonego suszonego pomidora
Aga w kuchniSTEAK czyli stek z antrykotu bez kości. Nazwa wzięła się od oczka tłuszczu po środku – tylko nie usuwajmy tego tłuszczu!!! Dobry antrykot charakteryzuje się marmurkiem znajdującym się w tkance mięśniowej oraz łukiem tłuszczu. Przeciętnie taki stek waży około 250 – 300 g i ma około 3 cm grubości. Najlepszy jest stek z wołowiny sezonowanej. Ja użyłam mięso, które kruszało(...)około 2 stopni i odpowiedniej wilgotności. Mięsa przed smażeniem nie solimy! Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki. Najlepiej przygotować je na żeliwnej patelni grillowej. 3 steki z antrykotu - rib eye, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 50 g masła, sól, Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić
królestwo garówPiątek trzeba świętować :) Z tej okazji zrobiłam pyszną sałatkę w stylu nicejskim. Nie ma w niej tuńczyka w puszce, jest za to pyszny stek, nie ma jaja na twardo, jest mega jajko marynowane w szafranie, jego smak jest zupełnie inny, podkręcony na maksa. No i dodatkowy atut- jest bardzo pożywna, a wszyscy wiemy, że w piątek o takie rzeczy trzeba(...)dbać :) SKŁADNIKI na jedną porcję: Sałata: -Sałaty, najlepiej różne rodzaje -Stek z tuńczyka-1 -oliwki czarne, u mnie suszone- kilka -pomidor- 1 -czerwona cebula- 1 -kapary- kilka -anchois- 2 filety Sos: -oliwa z oliwek- 4 łyżki -ocet jabłkowy- 1 łyżka -tymianek świeży- mała łyżeczka -przetarty czosnek- 1 ząbek -sól -pieprz Jajko marynowane: -jajko -szafran -sól -czerwony pieprz Przyjemność -białe wytrawne
Kuchnia bezglutenowa LoliDobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki
OstryKęsUwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu
OstryKęsOdcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła klarowanego i mocno rozgrzewamy. Steki smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony(...)teryiaki podgrzewamy i wkładamy do niego steki, gotujemy ok. 10 sekund z każdej strony.6. Na talerz wykładamy wszystkie składniki: puree, smażone warzywa i steki z tuńczyka przekrojone na pół. Możemy podać z odrobiną wasabi. Smacznego
My Culinary Artminus to bardzo mało miejsca pomiędzy stolikami, trzeba się między nimi przeciskać, zahaczając o talerze sąsiadów ze stolika obok. Z oferty Groupona wybraliśmy soczyste steki z dodatkami, sashimi z polędwicy wołowej i deser dla dwojga.W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem(...)domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały
Kulinarne przygody Gatity