sosy - 72234 przepisów (strona:613/4816)

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym 394

Kiedy nie macie pomysłu albo ochoty na długie stanie przy garnkach w kuchni to polecam takie danie. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje zaledwie 30 minut. Pulpety z surowej kiełbasy w sosie pomidorowym sprawdzają się fantastycznie na obiad. Mięsa nie trzeba doprawiać wystarczy tylko usmażyć. U mnie w domu wszyscy lubimy takie szybkie i smaczne dania. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Klopsiki(...)białej kiełbasy w sosie pomidorowym /porcja na 4 osoby 5-6 sztuk białej kiełbasy surowej 2 puszki pomidorów olej do smażenia sól, pieprz, natka pietruszki lub bazylia ryż Białą kiełbasę wycisnąć z flaka dzieląc na porcje. Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Dodać pomidory z puszki, doprawić i gotować, aż sos się nieco zredukuje. Pod koniec dodać natkę

Pieguskowa Kuchnia
Makaron w sosie pomidorowym z gorgonzolą 249

Makaron w pomidorowym sosie z serem Gorgonzola to szybki przepis na pyszny obiad.   Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch. Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10! Składniki na 3-4 porcje: 400 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) słoiczek sosu(...)dente). Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i przesmaż dodając 5 łyżek wody. Czosnek obierz i przepuść przez praskę dodaj do mięsa - wymieszaj. Sos ze słoiczka wlej na patelnię - całość wymieszaj i duś na małym ogniu. Makaron odcedź, wyłóż na talerze i polej sosem mięsnym. Danie posyp parmezanem i udekoruj bazylią. Uwaga: Jeżeli

Alutka-Gotuje
Spaghetti Carbonara – przepis 196

100g boczku wędzonego 40g sera parmezan Sól Pieprz Spaghetti Carbonara – przepis Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy. W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy. Patelnię dobrze rozgrzewamy(...)jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika. Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie. Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem

Księga-Smaku
Kurczak w serowym sosie 524

mięsa. Na dzisiaj przygotowałam coś bardziej kalorycznego, ale raz kiedyś można sobie pozwolić. Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam gorgonzolę, ten Włoski ser nadaje się idealnie jako baza do sosów i tak go dzisiaj użyłam, do tego pecorino i mamy pyszny sos! Składniki na kurczaka w serowym sosie 100 g gorgonzoli 70 g sera pecorino 500 g piersi z kurczaka(...)łyżki mąki 2 papryki czerwone 150 g pieczarek 1 duża cebula czerwona garść natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w serowym sosie wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i oliwie z oliwek, pozostawiamy na 30 minut, następnie smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę

Delusional Trine
Kotlety w sosie 180

Smażone kotlety mielone, w smacznym  sosie pomidorowym, dobre na obiad i do kolacji. Skład: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 1 czubata łyżka przyprawy  do mięsa lub  szczypta soli-  pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g,  śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego(...)tłuszcz do smażenia. Do przygotowania sosu potrzebujemy duży słoik gdzie wlewamy śmietanę i przeciery pomidorowe, dodatkowo 200 ml wody i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu gdy przelejemy całość na patelnię żeby przesmażyć razem z kotletami około 3 min. aż ugotuje się  mąka, wówczas sos zgęstnieje,  nabierze odpowiedniego koloru i bardzo dobrego smaku. Kotlety

chleba naszego
gołąbki z płatkami owsianymi z szybkowara z sosem pomidorowym... 207

ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, jajka 2 sztuki "XL", papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, sos pomidorowy 1 torebka, woda 4 szklanki SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 1 kartonik, wywar z gołąbków, śmietana 12% 200 ml, mąka(...)gruby mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać

W Mojej Kuchni Lubię
Burrito meksykańskie 442

Ossstre i rozgrzewające burrito w klimacie meksykańskim. Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki, na których opiera się kuchnia meksykańska. Mięso nadaje daniu sytości, a sos pomidorowy łączy wszystkie składniki w idealną całość. Burrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g(...)wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli sos do podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony

Smak mojej kuchni
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 484

Następnie ciasno ułożyć przygotowane gołąbki. Całość zalać przygotowaną wcześniej zalewą, a gołąbki przykryć drugim pozostawionym liściem kapusty. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Gdy sos zacznie się gotować to zmniejszyć temperaturę (do 165ºC) i piec jeszcze 50 minut. Zagęszczanie sosu Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić(...)łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem, gołąbki polać sosem pomidorowym. Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Jesienny makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni 232

tani i wydajny. Dziś na blogowym stole kolejna odsłona tego słynnego na cały świat produktu kojarzonego z Włoskim Butem. Jasny, pełen jesiennych i rozgrzewających smaków zawartych w bardzo kremowym sosie na bazie pieczonej dyni, pomidorów i papryki :) Do tego jeszcze wyrazisty dodatek pod postacią wiórków sera pecorino lub pokruszonej fety i można rozgrzewać brzuchy od środka! Sycące danie w kolorach(...)jesiennego zachodu słońca pomoże zapomnieć na chwilę o chmurach, zahaczających ołowianymi brzuchami o dachy domów ;) Bardzo proste i naprawdę pyszne! Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni Potrzebujesz: 400g makaronu penne 700g obranej i wypestkowanej dyni (u mnie: piżmowa prowansalska) 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżeczka świeżego tymianku 3cm świeżej chilli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowy Sos Tatarski 415

Sos Tatarski to idealny dodatek niemal do każdej przekąski. Idealnie komponuję się z rybami, ale również świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj.  Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany(...)łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli Domowy Sos Tatarski - Sposób przygotowania: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier

Słodka Strona
Czarniak na porowej pierzynce i książki Krystyny Mirek 200

smaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki (na 2-3 porcje): filet czarniaka 200 g pora łyżka sosu chili łyżka sosu teriyaki 2 łyżki oleju łyżka masła nasiona kolendry sól pieprz cytryna Filet podzielić na dwie lub trzy kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Pora dokładnie wypłukać. Połowę(...)rozgrzać olej i masło. Na tłuszczu obsmażyć czarniaka. Po odwróceniu ryby na drugą stronę wrzucić na patelnię pokrojonego pora. Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć na talerzyk. Do pora dodać sos chili i sos teriyaki. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą. Na talerze wyłożyć najpierw pierzynkę z pora, a potem rybę. Podawać z cząstkami cytryny, by danie skropić sokiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pampuchy 170

tylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je w różnych formach i kombinacjach smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują(...)słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 201

Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem, który całkowicie się wchłania w naleśniki smakują bosko. Jeżeli macie ochotę na zmodyfikowanie popularnych naleśników z serem, odsmażanych na maśle – to bardzo polecam ten przepis. Ja z całą pewnością będę do niego wracać(...)zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z duszonym mięsem 190

Jeśli pozostało Wam mięso duszone z poprzedniego dnia można go wykorzystać jako dodatek do naleśników. Ja podałam z sosem barbecue, ale możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. Najlepiej smakuje podane bezpośrednio po usmażeniu naleśników, kiedy są ciepłe. Mięso można również podać z tortillą lub plackami ziemniaczanymi. Za każdym razem smaczne danie. Mięso 700 g  karkówki(...)patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć  naleśniki z dwóch stron. Dodatkowo 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sos barbecue lub inny swój ulubiony Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać sosem i złożyć naleśnik. Po wierzchu można polać sosem

O kuchni z uczuciem
Skrzydełka kurczaka w sosie teriyaki 224

Sos teriyaki to jeden z moich ulubionych w kuchni wschodniej. Dziś zapraszam Cię na skrzydełka w tym sosie. Składniki: 1,5 kg skrzydełek na sos: 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny) 0,5 szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru 0,25 szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju 1 łyżka przeciśniętego przez(...)Przygotowanie: skrzydełka umyj i odetnij końce miód i wodę wymieszaj w garnku i podgrzej, aż miód się rozpuści następnie wyłącz grzanie, wsyp cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia. wlej sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszaj skrzydełka włóż do marynaty i odstaw na co najmniej 45 minut piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. skrzydełka układamy na blasze wyłożonej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje