Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi(...)kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą garść suszonych grzybów, dużą cebulę, marchew, 3 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Suszone grzyby umyj, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw do namoczenia. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij go przez
blog.moje-pasje.infoCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę z wędzonym łososiem i pomarańczami okraszoną musztardowym sosem. Do przygotowania 2-3 porcji potrzebujemy: - mix sałat - 100 g wędzonego łososia - 1 pomarańcze - 1 czerwoną paprykę - czarny sezam Do przygotowania sosu potrzebujemy: - sok z połowy pomarańczy - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy dijon - 1 łyżeczkę miodu - sól(...)pieprz do smaku 1. Do dużej miski przekładamy sałatę, obrane i pokrojone na kawałki pomarańcze, poszarpanego łososia oraz pokrojoną w paski paprykę. 2. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. 3. Połowę sosu dodajemy do sałaty, całość delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. 4. Gotową sałatkę polewamy pozostałą częścią sosu, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem oraz czarnym sezamem. SMACZNEGO
Bez Cebulimarchewką. Proste i tanie danie wegetariańskie, w duchu kuchennego recyklingu bo do jego wykonania można użyć resztek ryżu. Kotleciki są bardzo przyjemnie chrupiące i bezpretensjonalne, ja podałam do nich sos jogurtowy ale można je zjeść np. z surówkami albo też mogą posłużyć jako dodatek do dania mięsnego. Kotlety ryżowe z marchewką Drukuj Prep time 1 godzina Cook time(...)Total time 1 godzina 20 min Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką i jogurtowym sosem Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 1 szklanka ryżu ½ szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem ⅔ łyżeczki soli ⅔ łyżeczki pieprzu 2 duże marchewki ½ pudełeczka sera ricotta (125 g) 4 jajka olej do smażenia
Cooking for Emilyaromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie będziemy Wam podrzucać pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Czas(...)dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później zamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół na kościach
Niedzielny kucharzRosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej(...)zapiekanki pasterskiej (shepard’s pie), ale też do innych domowych sosów, np. al ragu (to już temat na osobny wpis…). Zapiekanka pasterska idealna dla sprytnych kucharzy Zapiekankę pasterską można zrobić od podstaw, z surowych warzyw, które następnie długo dusimy. Wersja z wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj
Niedzielny kucharzzapiekanymi z pastą z suszonych pomidorów i kaparów i aromatem duszonych w winno-karmelowej emulsji szalotek, podgrzany ciepłem z piekarnika. Mniam! W wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce ( np. według tego niezawodnego przepisu ). Przepis wzięliśmy od Tomka Jakubiaka – jego różne patenty kulinarne są naprawdę godne polecenia. Składniki(...)camembert 2 bagietki Pasta z suszonych pomidorów i kaparów Sos z szalotkami Świeże zioła Pasta z suszonych pomidorów i kaparów : Duża garść szuszonych pomidorów (mogą być z zalewy) Garść kaparów Kilka garści dowolnych ziół: rukoli, bazylii, szczypiorku Garść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Pieprz Oliwa Sos z szalotek : 10 cebulek szalotek 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/4 szklanki
Niedzielny kucharzwszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego i zielonego sosu. Szczerze powiedziawszy jest to jedno z najlepszych danie jakie ostatnio przygotował i mam wrażenie, że wejdzie na stałe do naszego jadłospisu. Jest ono bardzo pożywne za sprawa maleńkich klopsików, które(...)wraz z sosem tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera
Życie ze smakiemfusion jest niesamowita. Łączy smaki i kultury, łamie tabu, pozostawia otwarte drzwi na każdym froncie. Składniki 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 700 ml bulionu warzywnego 2-3 liście kaffiru 2 ziarna ziela angielskiego 50 ml soku z limonki tajskiej 100 g grzybów mrożonych (podgrzybki) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka(...)cukru palmowego cynamon sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne 30 min. Pod koniec wlewamy sos ostrygowy, wsypujemy cukier, dusimy bez przykrycia
R'n'G Kitchenbywam w tym miejscu. Jeśli lubicie włoskie gnocchi te są naprawdę rewelacyjne. 3 rodzaje tagliatelle : Tagliatelle con salmone (Makaron wstążki z kawałkami łososia, groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami w sosie z serka mascarpone i z natka pietruszki) Dla tych którzy lubią łososia z włoską nutą czyli dodatkiem suszonych pomidorów i serka mascarpone ten makaron jest strzałem w dziesiątkę. Groszek cukrowy(...)podany z łososiem idealnie podkreśla smak tagliatelle i podkreśla jego wyjątkowy charakter. Tagliatelle primavera (Makaron wstążki w sosie śmietanowym z bobem, szparagami, groszkiem cukrowym i serem Grana Padano) Dla wszystkich, którzy lubią wersje wegetariańską makaronu jest to bardzo fajna pozycja z karty, która jest smaczna, lekka i sycąca. Tagliolini alla campagnola (Makaron wstążki z pomidorkami koktajlowymi,serem mozzarella, czosnkiem, świeżą
I LOVE LIFENajsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni. Składniki na makaron: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 jaja 2 łyżki wody mąka do posypywania SHAPE \* MERGEFORMAT Składniki na farsz: 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(...)cebula 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde
Słodki ZakątekSkładniki: • opakowanie lazanii (50 dag) Sos beszamelowy: • 5 dag masła • 2 łyżki mąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki czosnku • 25 dag brokułów • cukinia • 3 kolorowe papryki • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 4 łyżki oliwy • puszka pomidorów • kostka bulionu warzywnego • 25 dag mozzarelli • bazylia • oregano • sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrobić(...)sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 2. Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć
KUCHNIA POLSKApraskę czosnek i smażymy razem jeszcze przez minutę, dwie – aż czosnek straci mocny, surowy zapach. Studzimy zawartość patelni, razem z tłuszczem przekładamy do mięsa. Do miski z mięsem wlewamy sos Worcestershire, dodajemy sól, pieprz, wbijamy całe jajko. Masę bardzo dokładnie mieszamy dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Kapuście wycinamy głąb i rozdzielamy ją na pojedyncze liście – jeśli wierzchnie(...)gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą
Karo in the Kitchenlodowa ogórek surowa cukinia 2-3 małe buraki 2-3 marchewki marynata do marchewki: 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego 100 gram polędwiczki wieprzowej oliwa z oliwek do smażenia marynata do mięsa: sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki sosu sojowego, czubryca, pieprz dressing(...)pomarańczy, łyżka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso zamarynuj w soku z pomarańczy, sosie sojowym i przyprawach. Odstaw na minimum 30 minut lub dłużej a następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Wlej marynatę i duś polędwiczkę jeszcze kilka minut a następnie umieść ją w piekarniku z piekącymi się burakami na kolejne
Mango Papajaodrobiną oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy kurczaka i przez chwilę go podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, paprykę pieczarki i całość dusimy przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy sos solą, pieprzem i curry. W szklance z wodą rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dodajemy go do pozostałych składników. Całość dusimy kolejne 10 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prawidłowo smażyć. Już sam fakt, że wybieramy wyłącznie wersje z powierzchnią nieprzywierającą (i każde przywieranie traktujemy jako wadę), świadczy o braku wiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości(...)bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli
Moja Delicja