sosy - 72234 przepisów (strona:618/4816)

Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 162

mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie oczarowani, tak jak my :-) Sposób na gotowanie fasoli zapożyczyłam z bloga Olgi Smile ->   klik(...)passaty pomidorowej około 1 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, czarnuszka, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, papryka słodka wędzona, szczypta cukru oliwa do smażenia 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 marchewka (opcjonalnie, gdy passata pomidorowa jest zbyt kwaśna) Wykonanie: 1. Fasolę zalewamy wodą, z naddatkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Na następny dzień przecedzamy fasolę, płuczemy

Kawa z mlekiem
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 184

prawidłowo smażyć. Już sam fakt, że wybieramy wyłącznie wersje z powierzchnią nieprzywierającą (i każde przywieranie traktujemy jako wadę), świadczy o braku wiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości(...)bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli

Moja Delicja
Cukinia i dynia panierowana w płatkach z wytrawnym kremem z masła orzechowego 161

lubisz warzyw? A może ktoś z Twoich kręci na nie nosem? Można to zmienić! Wystarczy zapanierować je w płatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw!  Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia kawałek dyni  1 jajko  szklanka płatków kukurydzianych Lubella  szczypta soli(...)pieprzu olej do smażenia  Sos na bazie masła orzechowego: łyżka masła orzechowego łyżka miodu  łyżka sosu sojowego  szczypta chili  Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku

Mango Papaja
Tajskie pulpeciki drobiowe 155

pulpeciki drobiowe Składniki : 500g mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka 1 duża szalotka 3cm świeżego imbiru startego na tarce 1 czerwona papryczka chilli garść świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz Jak przygotować tajskie pulpeciki drobiowe : W misce wymieszać mięso mielone z indyka z pozostałymi składnikami: obraną i starą(...)tarce o małych oczkach marchewką, drobniutko posiekaną szalotką, obranym i startym na drobnej tarce imbirem, drobno posiekaną papryczką chilli, posiekaną kolendrą, sosem sojowym i rybnym, jajkiem oraz solą.  Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę wyrabiać, aby masa była gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dłonie zwilżyć zimną wodą i formować niewielkie pulpeciki. Pulpeciki drobiowe

Codzienne Gotowanie
Wegański strogonow 140

wyglądała moja wczorajsza kolacja i tym samym dzisiejszy obiad. Nazwa dania, będącego kombinacją tradycji kuchni francuskiej, czyli smażona polędwica z sosem, którą w moim przepisie udają boczniaki, i rosyjskiej, gdzie sos jest dodawany do potrawy, a nie osobno, pochodzi podobno od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa , rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Tego typu dania czyli gotowane razem z „sosem(...)odpowiednim pokrojeniu składników, a moja dobra rada, to zróbcie to od razu, potem tylko wrzucacie w odpowiedniej kolejności nie martwiąc się czy marchew się już rozpadła, czy też sos wyparował i się przypala. ps. Za to danie w skali 0-10 dostałam od Miśki 15,5, nie pytajcie mnie dlaczego nawet to pół, ale wcinała jak wściekła. Składniki

greenscarf
Koreańskie bulgogi z boczniaków 188

kilka – dzisiaj prezentuję tę na bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam Składniki: 500 g grzybów boczniaków 1 mała cebula 1mała marchewka Sos: 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżeczki octu(...)boczniaki kroimy na podłużne paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy na słupki, a cebulę w wiórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki

Lamarida.pl
Moje włoskie przyjemności 251

regionów kulinarnych i każdy z nich słynie z czegoś innego. Florencja słynie z befsztyka, Turynie z dań z kurczakiem w roli głównej, Bolonia jak łatwo się domyślić z sosu bolognese, Neapol z tradycyjnej margherity, a w Emilia-Romania faszerowane pierożki. Im dalej na południe, tym więcej dań z owoców morza, które ja uwielbiam! Warto też wspomnieć o fakcie, że Włosi(...)okrasy maślanej . Też bardzo łatwe i absolutnie fenomenalne w smaku. Polecam szczególnie na chłodne dni. No i owoce morza! Uwielbiam je wszystkie a ten makaron z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi powalił nas na kolana:) No i nie można nie wspomnieć o pizzy. Klasyczna margherita zawsze się sprawdzi

karmelowy
CANNELLONI NADZIEWANE SEREM I SZPINAKIEM 170

Cannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne.      SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może  być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól, pieprz do smaku(...)sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek. Sos powinien mieć

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki Schabowe 154

razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;) Składniki dla dwóch osób: 2 duże plastry schabu 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka ewentualnie parę paseczków sera żółtego łyżeczka musztardy sól, pieprz 1/3 główki cebuli 2 łyżki(...)mąki do obtoczenia rolad olej do obsmażenia rolad  Na sos: około 2 szkl wody 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe około 30 g masła 1 czubata łyżka mąki 2-3 łyżki śmietanki 30 % 1. Jeśli mamy kawałek schabu to wykrawamy z niego dwa duże plastry.  Mięso cienko rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą  i układamy kolejno

Gotowanie...to proste !
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 203

szybsze wysuszanie w czasie obróbki. Po drugie przygotowujemy podwójną panierkę – najpierw obtaczamy mięso w mące, a dopiero później w jajku i bułce. Ten prosty trik również zapobiega wysuszeniu. Moc sosu i przypraw Naturalnie nie możemy zapominać o tym, że wprost idealnym sposobem na soczyste filety z piersi kurczaka jest przygotowanie ich w sosie. Pomysłów na aromatyczny sos jest całe mnóstwo(...)Jednym zaś z ciekawszych i bardziej popularnych przepisów jest pierś z kurczaka w sosie tikka masala (prosty przepis na to pyszne danie znajduje się TUTAJ ). Potrawa ta ma długą i dość tajemniczą historię. Sama jej nazwa brzmi egzotycznie, a składniki ją tworzące sprawiają, że ma ona bardzo orientalny smak, ale… Nie ma zgodności co do tego, jaki rodowód posiada

CookMag
Ramen 243

pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty(...)nori ( KLIK ) Marynata do jajek: - 200 ml wody - 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 4 cm zmiażdżonego imbiru ze skórką - 50 ml sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu ostrgowego ( KLIK ) Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny. Wołowinę i boczek marynujemy w sosie sojowym (ok. 2 godzin). Gotujemy jajka

mojewypiekiinietylko
Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 178

Jesień to dla mnie taki czas kiedy uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na  placuszki! Placki ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 1 jajko 0,5 szklanki żółtego sera 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka natki pietruszki(...)Sól Pieprz Sos pomidorowy z kiełbaskami: 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 4 kiełbaski wiedeńskie  Maestro Henryk Kania 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy

VioletoweKucharzenie
Tortilla z pieczonym kurczakiem 158

głowę jak go wykorzystać, aby się nie zmarnował. Gdy więc w markecie zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską doznałam olśnienia i pomyślałam o kolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki obiadowe nie zawsze da się pysznie przerobić, jednak tym razem wyszło super danie(...)czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta   sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Jadło i czytadło
Klasyczne lasagne 331

Jestem wielką fanką lasagne, niestety nie jest to danie które mogłabym jeść codziennie, ze względu na kaloryczność. Eh a szkoda. Ostatnio postanowiłam zrobić klasyczne lasagne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z sosem beszamel.  Pycha, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lasagne: 1  cebula 2 ząbki czosnku 9 płatów makaronu do lasagne 500 g wieprzowego mięsa mielonego(...)puszki pomidorów 3 opakowania sera mozzarella 150 g tartego parmezanu Sos beszamelowy: 50 g masła 80 g mąki 1 litr mleka Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, dodajemy mięso. Całość mieszamy

Delusional Trine
Langosz 182

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki(...)Placek z dodatkiem ziemniaków jest zachwycający, chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Jak smakuje? Coś pomiędzy racuchem, a pączkiem? Najmniej smakował nam z tartym żółtym serem, ale z sosem czosnkowym i rzodkiewkami to prawdziwa uczta smaków. Placek jest bardzo sycący, ach co będę pisać, zróbcie koniecznie! Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 g wody 1 ugotowany ziemniak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania