Książęce przepiórki z białym sosem Mięso przepiórek jak od dawna wiadomo jest niesamowicie zdrowe . Dietetycy zalecają zwiększenie jego spożycia . Do tego wszystkiego jest niesamowicie smaczne i delikatne . Teraz pewnie wielu dopowiedziało sobie: ” i dość drogie ” Nie musi tak być , każdy kto ma choćby balkon lub mały tunel foliowy jak w moim przypadku może pokusić się o malutką hodowlę(...)osoby : 9 szt tuszek przepiórczych ( są małe więc nie jest to dużo ) 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 szklanka słodkiego, białego wina sól , pieprz do smaku sos : 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1/1 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka sól , pieprz do smaku wywar pozostały po upieczeniu przepiórek
Ogrodnik w podróżywięc Was zatem dzisiejszy przepis. A ponieważ dynia to zdecydowanie niekwestionowana królowa jesieni, a jej cudowny kolor ciągle mnie inspiruje to właśnie na jej bazie przygotowałam danie. Makaron w sosie dyniowym to bardzo proste danie. Jest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak Makaron(...)sosie dyniowym Składniki: około 250 g makaronu (u mnie spaghetti) 1 kg dyni (waga po obraniu) 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym) szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki chili 2-3 łyżki oliwy/oleju 1/2 szklanki śmietanki 30% ok. 200-250 ml wody pieprz sól Dodatkowo: drobno posiekana natka pietruszki ser pecorino lub inny podobny
PatiGotujecałość mieszamy. Gotowe! Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej. Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania. Sos mascarpone: 250g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu W miseczce mieszamy mascarpone z przyprawami(...)spryskuję olejem kokosowym. Na spód wykładamy ok. 2 łyżki masy jogurtowo-czekoladowej, następnie układamy sporą część gruszki. Na to wykładamy kolejne 2 łyżki masy. Górę polewamy ok. 1 łyżką sosu mascarpone - gotowe! Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas
Cooking Monstermarynacie: ok. 700g piersi z kurczaka, 1 duża cebula czosnkowa, jogurt naturalny 150g 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżeczka tartego imbiru, sok z limonki, sos sojowy, gram masala, pieprz, olej rzepakowy, Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 100g orzechów nerkowca, jogurt grecki, kolendra, imbir, garam masala, czosnek, sól, pieprz, kolendra, passata pomidorowa Umyte filety kroję(...)małe kawałki. Do miski wrzucam: jogurt naturalny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę stołową czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową kolendry, łyżkę garam masala, łyżeczkę imbiru. Doprawiam pieprzem. Cebulę kroję w drobna kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzewam na patelni i wrzucam cebulę. Smażę do momentu kiedy delikatnie się zeszkli, Następnie przekładam ją do małego naczynia i blenduję na papkę. Dodaję
Przepis na Dzień Dobryrezygnuję z publikacji przepisu ze względy na kiepskie ujęcia. Tym razem jednak mi się udało. Same naleśniki wydają się nieco banalnym daniem, ale z ciekawym farszem i zapieczone z sosem nabierają niecodziennego charakteru :) Składniki: Naleśniki 10 sztuk: 2 jajka 300 ml mleka 300 ml wody szczypta soli mąka pszenna* Nadzienie: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 100 g liści szpinaku(...)sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Naleśniki: Jajka, sól, mleko oraz wodę zmiksować ze sobą. Dosypać tyle mąki*(2-2,5 szklanki), aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić a następnie usmażyć naleśniki. Nadzienie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki
My simple kitchenSkładniki: wołowina grzyby mun 2 marchewki cebula czosnek świeży imbir sos teriyaki sos sojowy mąka ziemniaczana woda olej do smażenia makaron ryżowy Wołowinę zamarynować na noc w sosie teriyaki. Marchewki pokroić ukośnie na półplasterki, cebulę w grubą kostkę, czosnek w plasterki. Grzyby namoczyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i zrumienić. Wrzucić(...)czosnek, wymieszać. Dodać marchewkę, przesmażyć. Dodać grzyby, przesmażyć. Polac wszystko obficie sosem sojowym, dodać sosu teriyaki. Wrzucić namoczony makaron, wszystko wymieszać. Wlać szklankę wody rozrobionej z łyżką mąki ziemniaczanej. Wymieszać, podawać
stajnia gołębie od kuchniteż zdarza się usmażyć za dużo kotletów mielonych? Na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos koperkowy: 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki mąki 3/4 szklanki śmietanki 30% 1 pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy
Szefowa kuchniKlopsiki w kremowym sosie porowym Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam dziś przepyszne domowe klopsiki w delikatnym, kremowym sosie śmietanowym z porem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki(...)łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Do potrawy dokładamy podsmażone mięso. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem danie posypujemy siekaną zieloną pietruszką. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z ApetytemAdriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny(...)minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem i dodatkami, wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i ser starty na drobnych oczkach tarki. Mieszamy wszystko dokładnie, włączamy ogień pod rondlem i dolewamy
Karo in the Kitchenpodzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę(...)cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody
O kuchni z uczuciemkrokiety i jakie nie zrobię zawsze im smakują. Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso(...)łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki 10 suszonych pomidorów w oleju 200 g mozzarella Sos pomidorowy 1 cebula 1 czosnek solo 2 łyżki masła 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz
codojedzeniaMoja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)sera feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami
Wanilia i KardamonPulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy. Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw(...)cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Dodatkowo
Słodkie okruszkiDziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula(...)Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu (2 jeżeli nie dodajemy melasy, ewentualnie 2 łyżki brązowego cukru jeśli nie jesteśmy paleo) 2 Liście laurowe 1 łyżka Czarnego pieprzu ziarnistego 6 ząbków Czosnku 1 szklanka Wody Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Mięso kroimy na drobne kawałki
Oslov.zwykłym garnku gotujemy ok.1,5-2h. Następnie zestawiamy garnek z palnika i odstawiamy na ok.10 minut. Schłodzony lekko garnek odparowujemy i dopiero wówczas otwieramy pokrywę. Podajemy z domowym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: - połowa podsmażonej wcześniej cebuli - ok.600-800 ml soku pomidorowego (lub gęstej passaty) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.2 łyżek mąki orkiszowej (lub dowolnej innej, niekiedy daję(...)zwykłego Do podsmażonej cebuli wlewam sok pomidorowy , kilka minut gotuję, by lekko odparował. Zagęszczam mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Nasz sos jest bardzo gęsty (taki lubimy). Ja dolewam do niego także trochę wody od ugotowanych gołąbków (ma wówczas lepszy smak). Plus dodatkowo łyżkę masła klarowanego. Kiedyś doprawiałam także dobrym keczupem. Odkąd
Smaczne Zdrowe