napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie potrawy. Zapraszam CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. KOTLECIKI Z CUKINIĄ PRZEPIS TUTAJ Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku kotleciki z mięsa(...)pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :)) KOLOROWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ Bardzo szybki obiad ale również smaczny i bajecznie kolorowy. Pierś z kurczaka podsmażona z cukinią oraz małymi pomidorkami, wszystko zanurzone w sosie serowym i podane z pysznym
Blog z ApetytemCukinia w sosie śmietankowo – koperkowym Pyszna cukinia , w delikatnym , kremowym sosie , śmietankowo -koperkowym. Doskonały pomysł na obiad lub kolację . Szczególnie przydatny , kiedy na dworze jest upalnie i nie ma się ochoty na mięso . Zdrowe wegetariańskie danie , ok ciut tłuszczu jest , śmietanka fit , także nie bywa , ale ten smak… Wynagrodzi każdy , nabyty kilogram . Zresztą zawsze , później można iść(...)czosnek , gałkę i ponownie chwilkę smażymy . Następnie dokładamy cukinię , mieszamy , doprawiamy solą i smażymy . Jak warzywa będą już dostatecznie miękkie , dodajemy musztardę , śmietankę i dusimy na małym ogniu , aż sos się zagęści . Na koniec , zdejmujemy z ognia ,doprawiamy pieprzem i mieszamy całość z siekanym koperkiem . Serwujemy Genialne z pieczywem czosnkowym . Smacznego ! Artykuł Cukinia w sosie śmietankowo – koperkowym pochodzi
Ogrodnik w podróżyPrzyznam szczerze, że początkowo chciałam przygotować makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Więc dlaczego moje plany się zmieniły? Głównie dlatego, że nie lubię marnować żywności, a w ogródku urosły mi trzy duże cukinie. Mam blender wysokoobrotowy, więc przygotowanie sosu z cukinii jest nie tylko bajecznie proste, ale poza tym pozwala mi przemycić do diety mojego maluszka warzywa, których ostatnio unika(...)ognia. Sos w połączeniu z śmietaną wyszedł pyszny i idealnie gęsty. Potrawę przygotowuje się szybko i jest bardzo pyszna. SKŁADNIKI 100 g masła 1 mała cebula 250 g filetu z łososia 2 duże cukinie 400 g śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki 500 g makaronu spaghetti (u mnie pół na pół zwykły z pełnoziarnistym) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Cebulę
Passions hobbies lifeziemniaczana do obtoczenia, sól, pieprz, mała cebula czerwona, nieduże mango, średniej wielkości czerwona papryka, mała papryczka chili, 3 cm. imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanego szczypiorku. Składniki sosu: sok z 1 limonki, 5 łyżek cytrusowego sosu sojowego (można użyć zwykłego), 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego). Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę. Papryczkę(...)minuty, wyjmuję na talerz. Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam. Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty. Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem. Danie posypuję szczypiorkiem
JejKuchniajeśli uda Wam się kupić glony nori, jeśli nie – można się bez nich obejść. Opcjonalny jest też dresing do sushi. W klasycznej wersji nie dodaje się do potrawy sosów, ale w wielu sushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 1 szklanka ryżu Łosoś wędzony(...)cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Dresing do sushi 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym
Niedzielny kucharzDzisiaj pomysł na nietypowe wykorzystanie botwinki - smażone piersi kurczaka otulone serem mozzarella, podane z sosem przygotowanym na bazie wywaru warzywnego, botwinki i słodkiej śmietany. Całość posypana dużą ilością koperku. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków . Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 szklanka wody + 2 łyżeczki(...)piersi z kurczaka (z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia; mięsa nie należy smażyć zbyt długo, ponieważ nie ma być suche! ). Podsmażone piersi przełożyć na talerz. Do gotujących się sosu dodać liście z botwinki i wlać śmietanę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Chwilę smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec do przygotowanego sosu przełożyć podsmażone kawałki piersi
UgotowaćDziś Zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane (z gotowanych ziemniaków) z sosem pieczarkowym. Danie to robi się w miarę szybko ,nie jest drogie a smakuje rewelacyjnie. Z podanych składników to wyszło mi ok 20 kotlecików. Smacznego :) Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ , będzie mi bardzo miło. 😊 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Składniki na kotlety: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 cebule Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki Składniki na sos pieczarkowy: 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koperku drobno posiekanego 300 ml śmietany 18% Olej rzepakowy do smażenia Sól pieprz do smaku Przygotowanie kotletów : Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie przeciskam przez
Gotowanie PatkiSteki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku. 4 chlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki(...)selera naciowego sos czosnkowy: 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypior Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc do lodówki. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry
wesoła kuchniaplacki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – to prosty przepis na placuszki z cukinii podawane z sosem jogurtowo-ogórkowym. Przepis pochodzi z książki Ewy pt. “Zmień Swoje życie z Ewą Chodakowską”. Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki: 1 niewielka cukinia lub pół większej (ok. 200g) w oryginale 2 łyżki(...)łyżeczka świeżej bazylii (ew. suszonej) 1 łyżeczka świeżego oregano (ew. suszonego) pieprz ziołowy do smaku sól do smaku oliwa z oliwek do smażenia (lub olej rzepakowy) Składniki na sos: 100g jogurtu greckiego (2 czubate łyżki) 100g ogórka (2 małe szklarniowe lub kawałek zielonego ogórka szklarniowego) mały ząbek czosnku (ok. 3g) 1/4 łyżeczki posiekanej mięty 1 łyżeczka soku z cytryny
Kulinarne Przebojefantastyczne gazpacho z arbuza . Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z książki "Magic Soup", o której pisałam w podsumowaniu maja . Chłodnik z arbuza z dodatkiem soku pomidorowego i odrobiny sosu Tabasco jest po prostu fantastyczny - lekko słodki z pikantną nutą, idealnie ochłodzi Was w upalne dni. Polecam! Składniki: pół średniej wielkości arbuza (0,75-1kg) 1 czerwona papryka(...)szalotki 500ml soku pomidorowego kilka kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz masło do smażenia Jak przygotować gazpacho z arbuza? Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim obraną i drobno posiekaną szalotkę oraz pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Smażyć do czasu aż papryka będzie miękka. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Arbuza
Codzienne Gotowaniedzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z limonki por ( biała część ) pokrojony w plasterki ugotowana kukurydza(...)podana w plasterkach ) młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej ) Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie wymieszał się z sosem który spłynął
Kuchnia na wzgórzujutrzejszy obiad polecam pyszne packi ziemniaczane z sosem a'la bolońskim. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Sos: 250g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 duże pomidory, ½ łyżeczki bazylii, ½ łyżeczki oregano, sól, pieprz, oliwa. Placki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Sos: Cebulę oraz(...)czosnek. Wszystko razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym ogniu około 15 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. 2. Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki(...)sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka suszonej kolendry 100 ml wrzątku 50 ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy
R'n'G KitchenCukinia faszerowana Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka(...)cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, mieszamy i dodajemy koncentrat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym
Blog z Apetytemmarokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj
codojedzenia