Składniki: wołowina grzyby mun 2 marchewki cebula czosnek świeży imbir sos teriyaki sos sojowy mąka ziemniaczana woda olej do smażenia makaron ryżowy Wołowinę zamarynować na noc w sosie teriyaki. Marchewki pokroić ukośnie na półplasterki, cebulę w grubą kostkę, czosnek w plasterki. Grzyby namoczyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i zrumienić. Wrzucić(...)czosnek, wymieszać. Dodać marchewkę, przesmażyć. Dodać grzyby, przesmażyć. Polac wszystko obficie sosem sojowym, dodać sosu teriyaki. Wrzucić namoczony makaron, wszystko wymieszać. Wlać szklankę wody rozrobionej z łyżką mąki ziemniaczanej. Wymieszać, podawać
stajnia gołębie od kuchniteż zdarza się usmażyć za dużo kotletów mielonych? Na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos koperkowy: 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki mąki 3/4 szklanki śmietanki 30% 1 pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy
Szefowa kuchniKlopsiki w kremowym sosie porowym Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam dziś przepyszne domowe klopsiki w delikatnym, kremowym sosie śmietanowym z porem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki(...)łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Do potrawy dokładamy podsmażone mięso. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem danie posypujemy siekaną zieloną pietruszką. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z ApetytemAdriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny(...)minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem i dodatkami, wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i ser starty na drobnych oczkach tarki. Mieszamy wszystko dokładnie, włączamy ogień pod rondlem i dolewamy
Karo in the Kitchenpodzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę(...)cebulę, posiekany czosnek i chwilę smażyć z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać imbir, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody
O kuchni z uczuciemkrokiety i jakie nie zrobię zawsze im smakują. Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso(...)łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki 10 suszonych pomidorów w oleju 200 g mozzarella Sos pomidorowy 1 cebula 1 czosnek solo 2 łyżki masła 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz
codojedzeniaMoja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)sera feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami
Wanilia i KardamonPulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy. Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw(...)cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Dodatkowo
Słodkie okruszkiDziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula(...)Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu (2 jeżeli nie dodajemy melasy, ewentualnie 2 łyżki brązowego cukru jeśli nie jesteśmy paleo) 2 Liście laurowe 1 łyżka Czarnego pieprzu ziarnistego 6 ząbków Czosnku 1 szklanka Wody Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Mięso kroimy na drobne kawałki
Oslov.zwykłym garnku gotujemy ok.1,5-2h. Następnie zestawiamy garnek z palnika i odstawiamy na ok.10 minut. Schłodzony lekko garnek odparowujemy i dopiero wówczas otwieramy pokrywę. Podajemy z domowym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: - połowa podsmażonej wcześniej cebuli - ok.600-800 ml soku pomidorowego (lub gęstej passaty) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.2 łyżek mąki orkiszowej (lub dowolnej innej, niekiedy daję(...)zwykłego Do podsmażonej cebuli wlewam sok pomidorowy , kilka minut gotuję, by lekko odparował. Zagęszczam mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Nasz sos jest bardzo gęsty (taki lubimy). Ja dolewam do niego także trochę wody od ugotowanych gołąbków (ma wówczas lepszy smak). Plus dodatkowo łyżkę masła klarowanego. Kiedyś doprawiałam także dobrym keczupem. Odkąd
Smaczne Zdrowegołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się(...)ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut. Potem przygotowałam sos : szklanka czerwonego wina pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego 2 szalotki łyżeczka suszonych żurawin Figa świeża ( ale może być posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna
AZgotuj!zupa pomidorowa Składniki: pół średniej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łodyga trawy cytrynowej 500-700g dojrzałych pomidorów puszka (400ml) mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego sok z polowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie) świeża kolendra do przybrania sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić tajska zupę pomidorowa? W garnku(...)kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Zupę ponownie podgrzać, doprawić
Codzienne Gotowanieróżyczki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 mała cebulka, posiekana kawałek imbiru, posiekanego kawałek papryczki chili. posiekanej 3 łyżki orzechów nerkowca do posypania dymka i prażony sezam (u mnie brak) sos: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka wody 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki sosu mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przez pół minuty smazymy(...)czosnek, cebulę, chili i imbir. Dorzucamy różyczki kalafiora i smazymy na średnim ogniu ok 5 minut, kalafior powinien zmięknąć ale nadal być chrupiący. Wlewamy sos i wsypujemy orzechy a następnie zwiększamy płomień i mieszamy wszystko tak by sos pokrył warzywa. Danie podajemy w miseczkach, posypane dymką i sezamem, lub po ostudzeniu wkładamy do pudełka i zabieramy ze sobą do szkoły
Dzieje kuchennej Wiewiórymamy gwarancję, że obiad wyjdzie nam smaczny niemalże na sto procent. Pierś kurczaka jest bardzo uniwersalna, ponieważ możemy jej użyć do sałatek, zrobić z niej kotleciki czy dodać do sosów do makaronów. Zapraszam Was na poniższe zestawienie. Mam nadzieję, że wybierzecie swoje ulubione danie, które na stale zagości na Waszym stole Stir fry z kurczakiem Quesadilla z kurczakiem Kurczak(...)tofu i warzywami Kurczak w sosie śmietanowym Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Makaron Pad Thai z kurczakiem i tofu Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Kurczak w sosie serowym Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka
Kuchnia Bazyliiscript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 ogórki sałatkowe -5 suszonych moreli -5 suszonych pomidorów w oleju -1/2 papryki zielonej - sos: -2 garście pietruszki -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka cukru -1 ząbek czosnku -50 ml oliwy z oliwek -1 sos sałatkowy grecki Knorra Pietruszkę siekamy i wrzucamy wraz(...)resztą składników,oprócz sosu greckiego, do blendera i miksujemy na gładki krem. Wylewamy do kubka i mieszamy dokładnie z suchym sosem sałatkowym. Składniki sałatki kroimy w kostkę, polewamy sosem i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko razem mieszamy i podajemy do obiadu lub z grzankami jako samodzielne danie
Kulinarne przemyslenia