Witajcie! KONKURS ZAKOŃCZONY! Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym. DRUGIE MIEJSCE Magda za szarlotkową kawę. TRZECIE MIEJSCE Justyś za warzonkę. CZWARTE MIEJSCE Cake Caprice za domowy Baileys. PIĄTE MIEJSCE Ona za lasagne z cynamonem. Serdecznie gratulujemy i czekamy
Pora coś zjeśćwarsztatach zorganizowanych przez Kasię do pieczenia i agencję Blomedia. Spotkanie poprowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker oraz p. Piotr Murawski, szef kuchni Nestle, którego możecie znać np. z reklamy sosu serowego Knorr, którą obecnie można oglądać w telewizji :-). Warsztaty zapowiadały się super, nie tylko z powodu prowadzących jak i tematu, ale również z tego powodu, że były kameralne, bo uczestniczek
Pora coś zjeśćKucharnia , postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest różowa)! Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko jak się pojawiła. Serio! To uzależnia! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy
Smakołyki BerenikiSernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego
Smakołyki BerenikiPost Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeDANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Przekąski na imprezę: Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Sałatki Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą Sałatka Gyros warstwowa Sałatka z wędzonym łososiem, granatem
Kulinarne PrzebojePost Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewegetarian, aby i wszyscy roślinożercy (w tym i ja), mogli zakosztować tego bukietu najrozmaitszych aromatów i smaków na jednym talerzu. WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku ;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru
W kuchni Karmel-itkipięknie! a w lodówce nic gotowego. - To cudownie. Do zobaczenia! Z paniką w oczach biegałam to tu, to tam. No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE. (przepis autorski;) 3 cebule czubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbek sól, pieprz liśc laurowy 1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąki Cebule pokroiłam
W kuchni Karmel-itkiplaster oprószyłam solą, pieprzem i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko
W kuchni Karmel-itkichleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. PIZZA NA BLACHĘ "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody
W kuchni Karmel-itkimaśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory i dusiłam ok. 7 minut. Następnie doprawiłam "jarzynką". Całością zalałam skrzydełka, po czym poddusiłam je z sosem przez ok. 15 - 20 minut na niezbyt mocnym ogniu. Podałam ze świeżym pieczywem. Smacznego
W kuchni Karmel-itki