kawałki parówek. 3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym. * Moje paróweczki podzieliłam na 2 partie: jedną z nich wzbogaciłam o plastry sera, w które owinęłam parówki nim okleiłam je ciastem drożdżowym. ** Do ciasta dosypałam suszony granulowany czosnek - hot dogi
W kuchni Karmel-itkiolejem - gęsta konsystencja. Można ją rozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie, cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładając liście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem. Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki, aby się "przegryzło". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiposypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub keczupu) oregano, bazylia Tuńczyka osączyłam z zalewy. Na cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko
W kuchni Karmel-itkiwyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie
W kuchni Karmel-itkipaństwowych – przykładowo sojusz antyturecki z Leopoldem I Habsburgiem podpisano 1 kwietnia 1683, ale antydatowano go na 31 marca, aby na dokumencie nie widniała data prima aprilis. DOMOWY SOS TATARSKI. (podaję składniki - proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać i od upodobań, w zależności od preferencji smakowych) marynowane pieczarki cebula kilka ogórków konserwowych sól, pieprz majonez odrobina chrzanu troszkę
W kuchni Karmel-itkiWesoły śmiech, brzmiące szanty, rozdzierające ciszę panującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka. Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA. (autorskie;) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek szczypiorku 1 jajko bułka tarta pieprz, sól, 2 ząbki czosnku odrobina soku z cytryny olej do posmarowania Tuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłam przez praskę
W kuchni Karmel-itkimistrz swą potrawę. Autorska. Specjalnie na jedyną taką noc w roku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo
W kuchni Karmel-itkirozgniotłam widelcem w wysokim naczyniu. Wrzuciłam do sera truskawki, większe podzieliłam na połówki. Dodałam cukier puder i wszystko razem zmiksowałam przy pomocy blendera. Ugotowany makaron odcedziłam i gorący polałam sosem. Wspaniale też smakuje na zimno. Smacznego
W kuchni Karmel-itkistopnie! Co prawda, w słońcu, ale przy tej duchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć. Przy takim upale nie mam nigdy ochoty na ciężką strawę. Kawał mięsa w sosie nie bawi mnie, wręcz odrzuca. Nie mam ochoty na nic. Chociaż... W lodówce znajduje się kalafior. Jeszcze świeży, ale czas by go już zrobić. Aby zawadza. Kilka marchewek, pietruszka, jakaś
W kuchni Karmel-itkipół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor. Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem. Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiLiście laurowe rozkruszyłam w palcach i posypałam mięso. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok. 1h i 15 minut. Podałam z domowymi kluskami na parze i sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam niedzielnie. Miłej, ciepłej rodzinnej atmosfery! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia. Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy. Powstał sos paprykowy, który świetnie pasuje do kaszy. Właśnie z kaszą podałam. *********** SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiobsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie syci i smakuje znakomicie. Jedno zastrzeżenie - jeśli ktoś potrzebuje
W kuchni Karmel-itkiwszystko razem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam na gorąco z makaronem. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich i ich impulsy chwilowe. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkioctu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá . Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną
W kuchni Karmel-itki