sosy - 72734 przepisów (strona:3826/4849)

Gołąbki doprawiane tymiankiem 188

ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem ( z reguły dodaję do farszu otarty majeranek). Świeży tymianek nadaje potrawom specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepki duszone na maśle 223

kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w kwaśnym cieście 171

Robiłam już Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kofte wg Buni ( z indyka ) 235

się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego jogurt, sos tzatziki i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zrazy zawijane ze schabu w cebuli 224

większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem. Podałam z polentą z kaszy Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Makaron świderki a'la tabbouleh 214

Często robię prosta sałatkę z kuskusu zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny na zimno. Wiem, że Włosi robią cos podobnego z makaronem. Oryginał nie specjalnie mnie pociągał ze względu na użycie czosnku i bazylii. Bazylii nie lubię , a czosnku ostatnio nie mogę. Wymyśliłam sobie wersję a'la Bunia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Roladki ze schabu 193

Roladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale. Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach. (Zdjęcie z archiwum ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Chicken Curry wg Buni 356

kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Krokiety z ziemniaków z makrelą w pomidorach 147

Robiłam już krokiety z tuńczykiem w oleju .Tym razem podjęłam próbę zrobienia podobnych krokietów z tego co było w lodówce czyli puszki makreli w sosie pomidorowym. Wzbogaciłam smak zmielonymi orzeszkami ziemnymi . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kabaczek faszerowany wg Buni 180

Kabaczek i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz, marynowane . Cukinie z reguły kroję na pół i robię z nich ,, łódeczki" i tak faszeruję. Natomiast kabaczki wydrążam tworząc ,,tubę" i w tej formie duszę. Potem kroję w grube plastry ( nawet mrożę w porcjach ). Czytaj

Buniabaje w kuchni
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 225

krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe

Buniabaje w kuchni
Dorsz w tymiankowych pomidorach 151

zawsze w doniczce , a pomidory bez skórki w puszce stoją zawsze w spiżarni. W trakcie gotowania przepis lekko zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory , mieloną paprykę , pieprz i zamieniając sos sojowy na maggi bo tak mi bardziej smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jesienne gołąbki 192

zapas mi się w zamrażarce skończył ). Pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojonej czerwonej papryki. Wiedziałam , że smak będzie dobry bo przecież robię paprykę faszerowaną .Połączenie smaku pomidorów ( sos) i papryki doceniłam już dawno. No i dodatkowy plus - pięknie wyglądają po przekrojeniu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Placki z cukinii , jabłek i puree ziemniaczanego 237

siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem typu tzatziki lub na słodko z cukrem , konfiturami i śmietaną - u mnie tak sobie zażyczono. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana 190

rumiano z obu stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju

Buniabaje w kuchni