platkach owsianych. Dla ulatwienia mozna zmoczyc dlonie przed kolejnym nabraniem masy. Smazymy na oliwie na zloty kolor z obu stron. Uwagi: Klopsiki doskonale smakuja z wyrazistymi surowkami i sosem grzybowym. Proponuje nie robic zbyt duzych klopsikow gdyz moga sie rozsypac w czasie smazenia. Mniejsze doskonale daja sie usmazyc i przelozyc na druga strone. Smacznego
Przysmaki Karolkimigdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi suszonymi morelami. Powstanie w ten sposob sos, ktorym polewamy plastry schabu. Smacznego
Przysmaki Karolkimyjemy, osuszamy i po oczyszczeniu kroimy w kostke. Doprawiamy papryka w proszku i tymiankiem. Podsmazamy na patelni. Solimy. Przekladamy do miski. Na koniec dodajemy prazone platki migdalowe. Skladniki na sos mieszamy ze soba, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i zalewamy nim salatke. Delikatnie mieszamy. Czekamy jeszcze 15 minut by smaki sie polaczyly. Smacznego
Przysmaki Karolkibazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka. Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor. Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Przysmaki Karolkiskladnikow, ostatnia warstwa powinny byc baklazany. polewa: W rondelku rozpuszczamy maslo, dodajemy make i mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Do zasmazki dodajemy podgrzane lekko mleko. Mieszamy do chwili gdy sos stanie sie jednolity i gesty. Sciagamy z ognia i dodajemy zoltko. Doprawiamy sola i pieprzem. Polewe rozprowadzamy na baklazanach. Calosc posypujemy tartym serem. Quiche pieczemy przez 40 minut w piekarniku
Przysmaki Karolkisolona zaraz po starciu. Wszystkie skladniki dokladnie laczymy i za pomoca lyzki wykladamy na patelnie z rozgrzana oliwa male placuszki. Smazymy z obu stron na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego
Przysmaki Karolkipomidorki koktajlowe przekrojone na pol lub na cwiartki. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Dodajemy tymianek i odsaczonego tunczyka pokruszonego na kawalki. Gotowy makaron laczymy ze sosem, nakladamy na talerze. Mozemy dodac parmezan. Smacznego
Przysmaki Karolkilekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda. Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia. Smacznego
Przysmaki KarolkiPieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut. Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao. Ja podalem je z sosem malinowym Smacznego
Przysmaki Karolkiwykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C. Po wystudzeniu dekorujemy gorzkim kakao. Brownies doskonale smakuje tez z lodami lub sosem z owocow lesnych. Smacznego
Przysmaki Karolkirobie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut, nastepnie przelewamy zimna woda i odcedzamy. W czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia. Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy
Przysmaki Karolkidodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy. Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam na bok i po wystudzeniu pokruszyłam na skwarki. Na patelnie dodałam łyżkę masła
Przysmaki Karolkipozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów i bazylii
Przysmaki Karolkitego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą
Przysmaki Karolkiposiekaną cebulę i boczek wędzony pokrojony w cieńkie paseczki. Do dobrze wysmażonego boczki dodajemy groszek i dusimy jeszcze 5 minut. Dolewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy makaron. Po wymieszaniu nakładamy na talerz
Przysmaki Karolki