Szybka kolacja Skroilam; pomidora, salate pekinska, kawalek ogorka, papryke, szczypior. Zgrilowalam hamburgery przygotowalam sos: jogurt grecki, ketchup, czosnek , pieprz. Podalam w pitta bread Wersja bez pitta bread Milego wieczoru , pozdrawiam
Smaki Edytyprzyprawami paste curry. Gotujemy ok 1-2 min. Kroimy ok 900 gr wolowiny w paseczki, wrzucamy do garnka. Dodajemy 2 lyzeczki cukru brazowego, 4 lyzki fish sosu, 400 ml mleka kokosowego I ok 50 gr orzeszkow- ja dodalam cashew. Dodatkowo dodalam jeszcze jedna puszke mleka kokosowego. Dusimy na wolnym ogniu , az wolowina bedzie miekka. Na koniec gotowania
Smaki Edytymyślą o moim mężu, który ma dzisiaj koniec miesiąca w pracy- wiec bedzie dłużej tam i z pewnością będzie bardzo głodny :) Składniki: Ryż Mała puszka kukurydzy tuńczyk w sosie własnym papryka pomidor majonez sol i pieprz do smaku. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i doprawić. Smacznego
Smaki EdytySurówka a'la Colesław Składniki: Kapusta pekińska Marchewka Szczypior Majonez lub jogurt naturalny sól, pieprz , cukier Kroimy drobno kapustę, marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy szczypior. Sos: 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy i dodajemy do surówki Smacznego
Smaki Edytypieprz, papryke, pietruszke zielona- natke, I wymoczona bulke. Wszysko razem laczymy. Z kotletow formujemy kulki I obtaczamy w bulce tartej. Smazymy na rozgrzanej patelni . Ja podalam z makaronem, sosem pieczarkowym I surowka z ogorkow I pomidorow. Smacznego
Smaki Edytyzgrilowalam ok 20 min Starlam marchew I pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki. Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru. Dusialam az do miekkiej marchewki Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba. Podajemy na cieplo
Smaki Edytypieprz, papryka Wykonanie: Gotujemy molde ziemniaki. Kroimy cebule w cwierc talarki. Kroimy jajka. Oliwki na pol. Siekamy pietruszke I szczypior. Wszysko doprawiamy sola, pieprzem I paprika. Szykujemy sos: 3 - 4 lyzki majonezu 2-3 lyzki oliwy z oliwek 1-2 lyzeczek musztardy delikatesowej. Mieszamy skladniki .Dodajemy do salatki. Smacznego
Smaki Edytywyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy. Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki EdytyZagotowujemy wodę z sola I olejem- żeby kopytka nie sklejały się. Po zagotowaniu wody dodajemy kopytka, czekamy by wypłyneły, gotujemy ok 3-4 min od wypłyniecia. Podajemy z sosami , z cebulka. Smacznego
Smaki EdytyWlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula
Smaki Edytyobiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem. Smacznego
Smaki Edytymięsa dodajemy marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :) Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami. Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów
Smaki Edytymoże tylko ograniczyć nas , nasza wyobraznia. Może być naszym sniadanie, przekąską, obiadem, kolacją- może stać sie wszystkim. :) Ja zapraszam na wrapy z tuńczykiem. Składniki: 1 tuńczyk w sosie własnym 1 kukurydza 1 groszek 4 jajka 2-3 ogórki konserwowe mały kawałek sera żółtego majonez/jogurt naturalny wrapy sól, pieprz Wykonanie: Rozdrabniamy tunczyka, dodajemy kukurydzę I groszek. Gotujemy jajka
Smaki Edytywtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej. Życzę smacznego I miłej niedzieli
Smaki Edyty