sosy - 72734 przepisów (strona:3688/4849)

Makaron z chorizo i 3 rodzajami sera 377

czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy pieprz i paprykę pimento. Na patelnię bezpośrednio z garnka przekładamy ugotowany al dente makaron (zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania na wypadek konieczności rozcieńczenia sosu). Dodajemy wszystkie 3 sery i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze. Posypujemy natką pietruszki, pieprzem i parmezanem

OstryKęs
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 424

które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego wina i zredukować na dodatkowy sos do krewetek

OstryKęs
Kurczak tikka masala 339

końca pochodzący z Indii, ale dla mnie to mało ważne. Ja po porostu uwielbiam ten smak mieszanki przypraw masala w połączeniu z kurczakiem marynowanym w jogurcie. Dodatkowo sos pomidorowy, który ja w swojej wersji wzbogaciłam (również w kalorie) serkiem mascarpone. Nie jest to trudne danie, jednak warto przygotować kurczaka kilka godzin przez gotowaniem (zamarynować w przyprawach i jogurcie). W wersji

Wypieki i Rumieńce
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 207

uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Mieszamy do jednolitej konsystencji odczekujemy pół godziny, by drożdże zaczęły pracować. Do, najlepiej szklanego naczynia, przesypujemy obie mąki

BaRepas
Kurczak w sosie miodowo — musztardowym 345

ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon. Nowy post Kurczak w sosie miodowo — musztardowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Wygrana w konkursie na danie FIT 210

najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE - za Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i sałatą (Piotr Straga współautora bloga "Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię") - OBIAD - za  Łososia w pomarańczowo-imbirowym sosie (Anna Wlezień autorka bloga „Życie od kuchni") - KOLACJA - za Dietetyczną lasagne z piersią z kurczaka (Iwona z bloga "Blogotowanie z pasją") PS. Relacja ze zdjęciami, szczegółami pobytu i moimi wrażeniami już

Pasja Smaku
PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK 227

poznałam ich smak i aromat zachwycają mnie bardziej niż te tradycyjne białe. Są trochę  twardsze i pachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów,  podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę

Walijskie Pichcenie
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 355

Aromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy

Bullio
Sałatka makaronowa z serem pleśniowym 196

akurat je miałam pęczek świeżej bazylii 500 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę opakowanie pikantnych krakersów 2 opakowania sera pleśniowego (z niebieską pleśnią np. Lazur) sos do sałatek włoski (np. knorr), sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować, a krakersy pokruszyć. Bazylię porwać lub pokroić na paseczki (krojona bazylia szybko ciemnieje). Pomidorki przekroić na pół, zaś ser pokruszyć. Sosik

IMPRESJA SMAKU
Letnia sałatka z cukinii z jajkiem 5:2 295

cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego OBIADOKOLACJA: 150 g świeżego łososia 200 g brokułów Wykonanie: Łososia solimy i wkładamy na 10 - 15 min. do piekarnika nagrzanego

IMPRESJA SMAKU
Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową 304

Taki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj  (klik)  Aby zmniejszyć ilość tłuszczu a tym samym nuggetsy nie były tak tuczące można je upiec w piekarniku. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka lub 4 piersi z kurczaka przyprawa do mięsa (np. Delicat) 1/4-2 łyżeczek chili (opcjonalnie) w zależności

IMPRESJA SMAKU
Panierowane boczniaki ala schabowe 195

większy lub mniejszy apetyt na grzybki. Polecam ten przepis dla wszystkich amatorów panierowanych grzybów. Szybki, prosty obiad, w sam raz na bezmięsny piątek:-) Jako dodatek sprawdzi się pikantno-słodki sos chili. Składniki: boczniaki 1-2 jajka 1 łyżka mleka bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Boczniaki myjemy i odcinamy od kapeluszy nóżki (bo są twarde) Kapelusze doprawiamy solą i pieprzem. Jajka

IMPRESJA SMAKU
Sałatka jarzynowa z dodatkiem czarnej fasoli 253

konkretnie zadziała...Dodałam zielonej natki pietruszki i....bardzo pyszna gotowa sałatka o czosnkowej nutce wylądowała w lodóweczce aby się pięknie przegryzć! Czarny groch w połączeniu z warzywami i sosem czosnkowym nabrał wyjątkowego charakteru! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa misz-masz z nutką orientu 214

ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus

Taste Of My Day
Domowy McRoyal jak z McDonald's 424

mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz słodka papryka w proszku gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule ok. 150 g plasterków

Słodka Strona