sosy - 72734 przepisów (strona:3680/4849)

KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 252

krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem lub cukrem. Lub podsmażone jako dodatek np.do sosu..., z warzywami... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rok bloga - popularne dania obiadowe 203

mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może  zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Parówki w cieście francuskim 198

owijamy w koło parówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor. Podajemy z pieczywem , sałatką , dowolnym sosem lub ketchupem. Pyszne i proste :)                                                 Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron razowy z kurczakiem i pieczarkami - pomysł na posiłek do pracy 516

plasterki, ale jeśli wolicie, mogę być też większe cząstki, np. ćwiartki. Gdy kurczak będzie "ścięty", a pieczarki miękkie, dodajemy ok 4 łyżek śmietany i dodajemy kilka łyżek wody, by sos był rzadki, który wtedy lepiej rozprowadzi się po makaronie dzięki czemu nie będzie suchy i wiórowaty :) Pod koniec gotowania dodajemy szczypior. Po ugotowaniu makaron dodajemy do kurczaka, mieszamy i rozkładamy

Taste Of My Day
Tagliatelle ze szpinakiem i fetą 175

się nieco roztopił. Można dodać trochę pieprzu i ulubionych ziół. Odradzam dodawanie soli, gdyż smak fety w zupełności wystarcza aby szpinak nie smakował jak trawa :). Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Smacznego

KasiekGotuje
Kurczak z warzywami w cieście francuskim 199

widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu.  Smaczego

KasiekGotuje
Placki ziemniaczane z cukinią 191

skrobię która zgromadziła się na spodzie. Ziemniaki mieszamy z cukinią, dodajemy mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na gorącym oleju. Podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego

KasiekGotuje
Parówki śniadaniowe na bogato 150

śniadanie wykonał Mąż  :) Składniki: -parówki drobiowe lub wieprzowe -10 g sera żółtego Gouda -ketchup, musztarda, sos czosnkowy -półbagietki lub inne pieczywo Wykonanie: Jeśli parówki posiadają osłonki, obieramy je. Następnie nacinamy nożem wzdłuż i nadziewamy plasterkami sera. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut aby się zapiekły, a ser lekko roztopił. Gotowe ciepłe paróweczki podajemy z dowolnym pieczywem lub w półbagietkach

KasiekGotuje
Kotlety z jajek 276

smaczny dodatek do drugiego dania :) kotlety z mięsa są takie nudne! ... inspiracja od  przepisy-aleksandry.blogspot.com kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim: Składniki: (na ok. 6 kotlecików) -5 dużych jajek ugotowanych na twardo -1 duże surowe jajko -pół czerstwej bułki -mleko do namoczenia bułki -1 mała cebula -pęczek szczypiorku drobno pokrojony -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam) -bułka tarta -sól i pieprz

KasiekGotuje
Omlet z szynką, papryką i serem 125

Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem lub bez. Można polać sosem ziołowo-jogurtowym :). Smacznego

KasiekGotuje
Nalewka z kumkwatów 530

degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :). Czas przygotowania:  2-3 miesiące     Składniki

SzczyptaSmaQ
Faszerowane bakłażany 198

kostkę miąższ i ziemniaki.  Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez

Zainspiruj się kuchnią
Szynka duszona z żurawiną i boczkiem 303

purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu i kroimy na kawałki.  Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z roszponką, camembert i szynką szwarcwaldzką 189

przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy na talerz. Pomidorki, ser, i cebulkę kroimy, a następnie układamy na sałacie. Na górze układamy skręcone plasterki szynki, na koniec zaś polewamy sosem z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i oregano.  I voila

Mój Smak na Życie
Rozgrzewające leczo 221

kiełbaskę.  3. Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut.  4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz sosem przygotowanym poprzez połączenie 2 łyżek koncentratu pomidorowego z 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą, pieprzem,  ziołami oraz przyprawą do leczo. 6.  Wszystko dusimy jeszcze 10 minut i gotowe. Dotarliśmy

Mój Smak na Życie