sosy - 72734 przepisów (strona:3674/4849)

Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 163

mnie trwało to 1,5 h).  POZIOMKOWY COULIS szklanka poziomek kilka truskawek syrop z dzikiego bzu - do smaku Poziomki i truskawki zmiksować razem. Przetrzeć przez sito i powstały sos doprawić do smaku syropem z dzikiego bzu. Jeśli całość jest za słodka, można dodać kilka kropel cytryny

KUCHARNIA
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 230

czasie, gdy się gotuje przygotować vinaigrette. Szalotkę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki vinaigrette przełożyć do słoika, zamknąć i energicznie wymieszać, aby połączyły się w jednolity sos - będzie go więcej niż trzeba, ale jest tak pyszny, że na pewno zostanie zużyty do innych potraw, sałatek (w zamkniętym pojemniku można przechowywać go w lodówce).   Ugotowany pęczak

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 211

być i oczywiście gotować! Głodni?  A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem,  granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki

KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 207

kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek. Olej Beskidzki Spółki Bielmar jest dostępny w butelkach o pojemności: 0,5l, 1l, 3l i 5l. Więcej informacji na stronie producenta: http://www.bielmar.pl/produkt/olej-beskidzki-2/

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 244

piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych.  Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze bardzo inspirująco. Wróciłam z głową pełną pomysłów, które teraz z chęcią wykorzystuję oraz z równie inspirującymi podarunkami, które

KUCHARNIA
Chleb polski. I historia zakwasu. 175

wieków piecze się tu chleb. Chleb wciąż jest tu podawany w najróżniejszych postaciach - nawet czerstwy. Świeże kromki są podstawą każdego obiadu i kolacji; wyciera się nimi z talerza resztki sosu z makaronu i soków warzywnych, co Włosi nazywają fare la scarpetta - "robieniem małego buta". * Historia chleba nigdy się nie kończy... Jestem pewna, że jest jeszcze to coś, tajemnicze, magiczne "coś

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 179

wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę

KUCHARNIA
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 197

Włocha może być inaczej?) Sycylijczyka - Andrea Scarantino , szefa kuchni w restauracji Mamma Marietta .  Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. Andrea nie tylko opowiadał ciekawie o kuchni sycylijskiej

KUCHARNIA
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 198

kolejne 15-20 minut. Tarta jest gotowa kiedy masa się zetnie i zacznie leciutko rumienić. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na piknik. Można podawać z sosem grzybowym lub podsmażonymi lekko na maśle kurkami

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 252

Czekoladowe medaliony. 3. Sezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym

KUCHARNIA
Pasta szprotkowa 216

przygotowania. Składniki: mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach) mała cebula - opcjonalnie 3 serki topione lub 6 trójkątów szczypiorek sól,pieprz Wykonannie: zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu,sokiem cytrynowym i drobniutko posiekana cebulką oraz pieprzem na gładka jednolitą masę wymieszać ze szczypiorkiem i lekko schłodzić przed podaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z krewetkami. 192

smażyć ciągle mieszając około 2 minuty. Na półmisku ułożyć opłukaną i osuszoną sałatę oraz  pomidory pokrojone w ćwiartki. Wyłożyć krewetki z patelni, a następnie wszystko polać maślanym sosem, który powstał w czasie smażenia

O kuchni z uczuciem
Kotlety z kaszy jaglanej - zdrowe i dietetyczne 1417

wyobrażam sobie obiadu bez kawałka mięsa, więc te kotlety traktuję jak dodatek do niego niż główną część. ;-) Podane z sosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie

Szefowa kuchni
Japońska sałatka z ogórka 544

składniki * 1 długi ogórek szklarniowy * 1/4 szklanki octu ryżowego * 1 łyżeczka oleju sezamowego * 1 łyżeczka cukru * 1/4-1/2 łyżeczki soli *  1 łyżka sosu sojowego * kilka ziarenek rozgniecionego w moździerzu pieprzu czerwonego * po 1/2 łyżeczki sezamu białego i czarnego sposób wykonania Ogórka umyć, bardzo cienko poszatkować lub pokroić np przy pomocy obieraczki do warzyw. Bardzo delikatnie odcisnąć sok. Składniki zalewy połączyć

Mix smaku
Penne Carbonara 474

czosnek. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy roztrzepane żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jeszcze ciepły makaron. Przesmażamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie nim oblepiony. Przekładamy na głębokie talerze i posypujemy tartym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego

My Culinary Art