posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%. Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej. Sos. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą łyżeczką majonezu
BaRepasmakaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić
Kuchnia Elliepowinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna koskę jabłka i musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut... jabłka powinny się prawie rozpaść tworząc gęsty sos. Dodać łyżkę miodu, majeranek, pokrojoną papryczkę, ewentualnie trochę soli. Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego
Gosia gotujeDyniowe gofry z rukolą, camembertem oraz orzechami; z sosem miodowo-musztardowym ... bo nie samymi ciastami człowiek żyje..a po głowie chodzą mi już podobne wariacje (camembertem i gruszka < 3) Święta, świętami, ale teraz trzeba w końcu do książek zajrzeć, miłego dnia :) Ask Facebook
More food, love and dreamsPyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo
Moniki Smakołykizetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka również. Natkę pietruszki drobno posiekać. 3. Sos: majonez, jogurt i chrzan wymieszać w miseczce dodając pieprz i ewentualnie sól. Połączyć z resztą składników, wymieszać i schłodzić
Trzeci talerzoczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł
Trzeci talerzAlternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą, czy pieczarkami. Dobrze smakują zarówno solo, jak i z sosem grzybowym, czy choćby ketchupem. Przepis na 8 krokietów. Naleśniki: 250 ml mleka 350 g mąki 30 ml oleju roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę
Trzeci talerzciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka
Trzeci talerzcukier. 4. Dalej ubijając dodać połączone mąki 5. Masło roztopić na małym ogniu, Po roztopieniu, delikatnie ostudzić i przestudzone, płynne dodać do masy. 6. Ubijać na małych obrotach dodać sos z cytryny, skórkę z cytryny i opcjonalnie aromat cytrynowy 7. Gotową, płynną masę przelać do formy na babkę. Piec: 45-80 min w temperaturze 180 stopni, aż do momentu
KreatywnePinyChyba najpopularniejszy z włoskich deserów . Mnie szalenie podoba się wersja z galaretką zamiast sosu i pierwszy raz takową zrobiłam. Można ją przygotować samodzielnie ze świeżych owoców – i taka jest najlepsza! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki
Za drzwiami kuchniroladki wyjdą 2 szaszłyki po 3 plastry Szaszłyk smażymy chwilę na patelni z jednej i drugiej strony… i gotowe Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Fajnie smakuje z sosem pieczarkowym Smacznego! http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/filet-z-kurczaka-w-zakreconych-szaszlykach/ Post Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnipszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy
Za drzwiami kuchnipatelnię kilka kropel i rozsmarować silikonowym pędzelkiem). Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem . Naleśniki podawać z bitą śmietaną i pokrojonym bananem. Oczywiście można dodać więcej ulubionych dodatków! My polaliśmy je sosem czekoladowym Smacznego! Post Naleśniki bananowe pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnitrzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać ze śmietanką , do połączenia składników. Tak powstałym sosem udekorować babkę i posypać migdałami . Smacznego! Post Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchni