sosy - 72734 przepisów (strona:3580/4849)

Zapiekanka z mięsem mielonym 128

wymagają wiele wysiłku a zaskakują smakiem. Ich wielką zaletą jest to, że można prawie w nieskończoność tworzyć nowe kombinacje składników i smaków. Dziś wersja z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z dodatkiem sera - klasyka, która za każdym razem smakuje tak samo dobrze

Milion Smaków
Wiatraczki serowo-pomidorowe 144

przygotowaniem tych wiatraczków trochę się napracujecie ale jeżeli macie trochę wolnego czasu - naprawdę warto. Ciasto drożdżowe wzbogacone zostało dodatkiem posiekanej mozzarelli a jako nadzienie wykorzystany został szybki pomidorowy sos i starty parmezan. Uwaga: przepis na dużą, "imprezową" porcję

Milion Smaków
Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem 144

jest w stosunku do niej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku. Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym. A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Milion Smaków
Pierś kaczki w sosie śliwkowym 146

Pierś kaczki w nietypowym, lekko słodkim owocowym sosie. Śliwki podkreślają delikatny smak mięsa a czerwone wino dodaje mu interesującego aromatu

Milion Smaków
Pierś kurczaka w szynce z sosem pieczarkowym 117

naszych talerzach panierowaną, rzadziej w potrawkach. Można ją przygotować na wiele innych sposobów, na przykład zwinąć w szynkę parmeńską, która doda kurczakowi wyraźnego aromatu mięsa oraz podać z sosem pieczarkowym, który potrafi sprawić, że wiele zwykłych dań zyska wyjątkowy smak. Zresztą, spróbujcie sami

Milion Smaków
Pilota 165

pulpety do których jesteśmy przyzwyczajemi, ale składają się z innych składników i tworzą ciekawą strukturę i kompozycję smaków. Doskonale sprawdzą się jako przekąska wystawione na stół w towarzystwie różnych sosów

Milion Smaków
Pieczone frytki z batatów 173

słodki, ale zachowują charakterystyczny smak ziemniaków. Pieczone w piekarniku są lepszą alternatywą dla smażenia w głębokim oleju a smakują bardzo podobnie. Dobrze komponują się z dodatkiem ketchupu albo sosu

Milion Smaków
Wołowina curry z ziemniakami z woka 118

woka robi się szybko, na niewielkiej ilości oleju a wychodzą bardzo delikatne i soczyste. Ja przyrządziłam obiad na bazie polędwicy wołowej z dodatkiem ziemniaków, cebuli i pysznych, odrobinę orientalnych sosów

Milion Smaków
Makaron z kurczakiem Tikka Masala 102

wieczorem obiad do pracy - nie miałam czasu zrobić zakupów więc pozostało mi tylko połączyć to co znajdowało się w lodówce i kuchennych szafkach. Wyszło ciekawe połączenie włosko-indyjskie z sosem Tikka Masala w roli głównej

Milion Smaków
Dorsz w naturalnym sosie 128

taki pojawił się ostatnio niedaleko mojego domu więc teraz często tam zaglądam. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem

Milion Smaków
Zupa rybna 118

dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem

Milion Smaków
Cannelloni z soczewicą, kaszą gryczaną i sosem beszamelowym 135

częściej na moim stole. Szukając do czego jeszcze może pasować soczewica poza daniami kuchni azjatyckiej trafiłem na cannelloni. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałem - połączenie warzyw i makaronu, oraz sosu beszamelowego daje naprawdę ciekawy efekt

Milion Smaków
McFalafel 114

znajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części

Milion Smaków
Grecki sos ogórkowo-koperkowy 143

Pachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw

Milion Smaków
Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach 148

Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej w wersji średnio wysmażonej a jako dopełnienie upieczone na chrupiąco szparagi i mieszanka świezych warzyw z truflowym sosem balsamicznym. Całość tworzy wyjątkowo smacze połączenie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom doskonałego mięsa jak i chrupiących warzyw

Milion Smaków