sosy - 72734 przepisów (strona:3571/4849)

Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 196

surowego wędzonego boczku sól, pieprz, musztarda Przygotowanie: Wołowinę i boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek

Kulinarna Patilogia
Sałatka z arbuzem i kiełkami 203

Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu.  Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie zagości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Klopsiki z natką pietruszki 209

mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pesto z rzodkiewki 191

już wiecie i wcześniej pisałam wszystko co zielone i jadalne można przerobić na pesto czyli zielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do kanapek. Tym razem pod młotek wzięłam młode listki rzodkiewki. Pesto jest lekko ostrawe i pyszne, ja używam do smarowania pieczywa ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, popróbujcie. Pesto z rzodkiewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z jarmużu z orzechami 227

sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki orzechów włoskich dwa pomidory Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pieprz i sól "do smaku" Wykonanie: Jogurt mieszamy z oliwą i musztardą do której dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy "do smaku

Lubczyk i Wanilia
PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 224

jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut . Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty , aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby posól i popieprz do smaku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane szparagi 230

talerzu. Próbowaliście wersje z grilla? Przepis jest banalny! Szparagi umyć i surowe położyć na rozgrzany grill. Grillować aż staną się miękkie i chrupiące. Do szpargów polecam sos jogutowy lub czosnkowy. Do tego kurczak z grilla w marynacie miodowo-musztardowej. Mmmm pycha! fot. Justyna Hącza  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Sałatka grecka 204

każdym ogórkowym grillu, Polacy ją pokochali. Tyko czy te sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mało Obiektywna Recenzja - Tu Lis Ma Nore Bistro Ruda Śląska 205

koperku. Wstyd się przyznać, ale i ją zjadłem. Z karty stałej zamówiliśmy sobie ciabattę, wybraliśmy "cziken sznita". I tu zatrzymam się tylko na chwilę, bo poza ostrym, wyraźnie czosnkowym sosem czosnkowym (masło maślane, ale właśnie tak miało być; jak spróbujecie to zrozumiecie), który oczywiście był wyjątkowy, dobrze przygotowanym mięsie i odpowiedniej proporcji dodatków, następnym razem zamówię sobie samą ciabattę. Uwierzcie

BaRepas
Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad 239

szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam danie gorąco. Do tego jest przepyszne a miny zajadających bardzo zadowolone. Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym 198

mąką pełnoziarnistą i jogurtem naturalnym do gładkiej konsystencji. Zalać tak przygotowaną zawiesina usmażone mięso i dusić wszystko razem na patelni na wolnym ogniu ok 10 minut do zgęstnienia sosu. Pod sam koniec dodać posiekany koperek - u mnie mrożony z poprzedniego sezonu - przyprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wszystko gotowe, więc można zabierać się za jedzenie! Wyłożyć na talerz

Grunt to przepis!
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 169

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy

Mienta blog
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 404

formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na  Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 285

będą drobinki bazylii. Podawać z truskawkami i syropem z bzu. Poezja! Najprawdziwsza! Przepis na biszkopt bazyliowy znajdziecie tutaj - klik.  Polecam też bardzo "pływające wyspy" , czyli "cytrynowy śnieg" z sosem bazyliowym  - klik

KUCHARNIA
Krokiety z brokułami i camembertem 482

zrobiła się ciepła). Dodać pokrojony ser. Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron

Bullio