sosy - 72734 przepisów (strona:3567/4849)

Domowy pasztet z grzybów 181

zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet jarski z kaszy manny z zielonym groszkiem 165

groszkiem.  Formę wyłożyć pergaminem, wyłożyć masę warzywną i piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Po upieczeni i przestudzeniu , kroić na kromki i podawać z dowolnym sosem pikantnym

Tradycyjna Kuchnia
Wigilijne gołąbki z serem białym 216

Nietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Placki z kapusty włoskiej 166

pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę.  Masę dokładnie wymieszać.  Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.  Podawać z ostrym dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekane roladki kapuściane 179

Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.  Pod koniec pieczenia obłożyć roladki żółtym serem. Gdy ser się roztopi, wyjąć danie z piekarnika. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym

Tradycyjna Kuchnia
Kopytka jaglane 196

masło doprawić do smaku i wrzucić pokrojoną natkę pietruszki.  Z przygotowanego ciasta zrobić wałek na stolnicy, odcinać nożem kopytka i wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Podawać z sosami lub polane klarowanym masłem

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kaszy jaglanej z serem 132

Następnie ostudzić, dodać starty ser, posiekaną zieleninę i jajka. Przyprawić do smaku i formować owalne krokieciki. Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać do obiadu najlepiej z sosem pomidorowym i surówkami lub z ketchupem

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem 379

Kilka składników, 5 minut i gotowe! Pyszna sałatka z tuńczykiem! Składniki: 10 dag żółtego sera 5 jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula majonez Wykonanie: Wszystkie składniki zetrzeć na tarce i układać warstwowo: białka z ugotowanych jaj-ser żółty-połowa tuńczyka-połowa majonezu-cebula- druga połowa tuńczyka-reszta majonezu-żółtka

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa na szybko 140

woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pstrąg smażony sauté 165

polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna 3 dag mąki sól do smaku Wykonanie: Rybę sprawić, opłukać

Tradycyjna Kuchnia
Śledź w sosie curry 149

cukru pudru natka pietruszki Wykonanie: Śmietanę rozbić widelcem, wymieszać z musztardą, curry, cukrem pudrem, drobno pokrojoną cebulą i natką pietruszki. Płaty śledziowe ułożyć na półmisku, posypać groszkiem i polać sosem śmietanowym z curry. Przed podaniem potrawę schłodzić w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki z wiśniami do obiadu 144

Buraczki wyszorować i ugotować. Następnie wystudzić, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z wydrylowanymi wiśniami. Śmietankę wymieszać z sokiem z cytryny, ketchupem i przyprawić do smaku. Następnie polać tym sosem buraczki z wiśniami i odstawić w chłodne miejsce. Surówka wspaniale nadaje się do wykwintnych obiadów

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka jajeczna 188

przyrumienić na maśle. Posypać mąką, zalać mlekiem, przyprawić i dokładnie wymieszać.  Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Kamionki wysmarować masłem, ułożyć jajka, polać sosem i posypać startym serem, po czym zapiec w gorącym piekarniku przez 10 minut. Zapiekankę możemy również zapiec w jednym naczyniu

Tradycyjna Kuchnia
Babki ziemniaczane 185

wymieszać i przełożyć masę do foremek wysmarowanych resztą masła. Upiec babki na złoto w piekarniku, wyjąć z foremek, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać do obiadu lub danie samodzielne z dodatkiem sosów

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ryżowe z mięsem 174

ryżowej razem z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron i podawać z sosami

Tradycyjna Kuchnia