sosy - 72734 przepisów (strona:3558/4849)

Bziała kiełbasa w piwzie 226

maśle, po czym dorzucamy do piwa i kiełbasy. Całość gotujemy około dziesięciu minut na małym ogniu, pod przykryciem. Kiełbasę wyjmujemy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy na ciepło. Sos można również przetrzeć przez sito lub zmiksować i doprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka po mazursku 242

czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki. W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną

Kuchenna Kontrrewolucya
Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej 217

strony i pieczemy ok. 25-30 minut. Po tym czasie przekręcamy polędwiczki na drugą stronę, również smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy ponownie ok. 25 minut. Podajemy gorące, polane powstałym sosem z kawałkami ananasa i frytkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką 170

Cebulę kroimy w cienkie piórka. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 3mm grubości), który smarujemy sosem z pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej  1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia). Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo). Najpierw cebulę, następnie podsmażone pieczarki, paprykę oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 160

się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy mrocznymi muszlami zagłady i zielonym groszkiem. Tak oto powstaje makaron z sosem szpinakowym, w wersji "co morze wyrzuciło na brzeg". ;) Podawać szybko, a jeść jeszcze szybciej, zanim posiłek wydostanie się z talerzy

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 177

woda odparuje, najlepiej na niezbyt wielkim żarze, by dokładnie zmiękła, a by nie było potrzeby ciągłego uzupełniania płynu. Do tego surówka ze świeżego, zielonego ogórka i pomidorów przyprawionych sosem vinegret... Niebo w gębie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kiełbaski z mięsa mielonego na grilla 188

kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 227

Najlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 445

zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 193

góry i z dołu. Podajemy z sezonową surówką i zimnym napojem. Chrupiące i ciekawie wyglądające danie, które z pewnością zrobi furorę na przyjęciach. ;) Z sakiewkami, polecam podawać w sosjerce sos czosnkowy. Powinien nadać daniu bardziej wyrazisty smak

Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 207

stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny

Kuchenna Kontrrewolucya
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 220

warzyw. Przykrywamy go ostatnią warstwą buraków, marchwi i ziemniaków i ładnie uklepujemy. W miseczce łączymy ze sobą majonez, śmietanę i chrzan, dorzucając do nich połowę posiekanego pęczka szczypiorku. Doprawiamy sos do smaku cukrem, solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość obficie górkę warzywno-śledziową, którą ułożyliśmy na talerzu. Jajko drobno siekamy i posypujemy nim górę sałatki. Przystawkę zwieńczamy ozdobami

Kuchenna Kontrrewolucya
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 199

ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka. W moim dzisiejszym przepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej. Całości dopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :) 0,5kg mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 247

stopni. Wierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułgarska kjufteta 214

sznycelek, który serwuje się tak w domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek

Kuchenna Kontrrewolucya