sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i czerwonej czubrycy (plus kilku jeszcze składników). Oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie doprawiła go według własnego gustu. Przyprawiłam go sobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką
Kuchenne zapiski Edytyinny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma
Kuchenne zapiski Edytymożna dodać wody. Wsypałam płatki papryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne
Kuchenne zapiski Edytydusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu sprawdzając, czy cała woda nie odparowała, uzupełniając ją w razie potrzeby. Kilkakrotnie odwróciłam mięso. Kiedy było miękkie, odkryłam rondel i odparowałam sos, pozostawiając tylko tłuszczyk, który wytopił się z kurczaka
Kuchenne zapiski Edytygotować około 8 minut. Odlać, zalać zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi
Kuchenne zapiski Edytymojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale ja tak lubię
Kuchenne zapiski Edytywolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania sos zlałam do talerza. Można go zagęścić i ewentualnie doprawić, i wykorzystać do polania roladek
Kuchenne zapiski Edytypuszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i oregano, i dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go podlać niewielką ilością wody
Kuchenne zapiski EdytyJogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku
Kuchenne zapiski Edytyjedną osobę: 2 ogórki małosolne 1/2 czerwonej cebuli gałązka natki pietruszki łyżeczka oleju świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Ogórki osączyłam z sosu i również pokroiłam w ćwierć plasterki (nie obierałam ze skóry). Natkę pietruszki opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Składniki umieściłam w miseczce. Dodałam do nich olej i świeżo
Kuchenne zapiski EdytyPomysł trafił na podatny grunt - nie jadłam ich już wiele lat i postanowiłam przypomnieć sobie smak. Kiedyś podawałam je z ziemniakami i surówką, dzisiaj zdecydowałam zaserwować z makaronem i sosem pomidorowo-groszkowym. Było smacznie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKrucha tarta z nadzieniem z fenkuła, pora, cukinii i papryki, zapieczona pod jajeczno śmietanowym sosem. Na drugi dzień smakowała równie rewelacyjnie, szczególnie, że mąż wpadł na pomysł aby polać ją ketchupem i posypać kiełkami słonecznika. Gorąco polecam! Przepis który mnie zainspirował do jej wykonania znalazłam TUTAJ . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyDelikatne placuszki z ziemniaków i młodej cukinii - ja podałam je do polędwiczek wieprzowych w kurkowym sosie , ale doskonale smakują również podane z cukrem i kwaśną śmietaną, lub samą śmietaną na słono - wedle gustu. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPolędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ . Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyużyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki jak lubię, czyli al'dente, i doskonale pasował do sosu kurkowego. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty