moja rodzina pochodzi ze Lwowa... Zamurowało mnie! Moja babcia urodziła się we Lwowie. Tuńczyk tataki był usmażony dokładnie tak jak chciałam i zasmakował, jurorom choć Michael stwierdził,że sos z wasabi jest dla niego zbyt ostry...Hmmm... Oczekiwanie na werdykt dłużyło się w nieskończoność... MAM FARTUCHA ! ! ! A oto moja silna grupa wsparcia. Na zdjęciu zabrakło mojej mamy, która musiała wcześniej
Jemy PijemyCałkiem niedawno poznałam smak rydza. Muszę przyznać, że bardzo mi odpowiada. Propozycja, którą proponuję dziś może być doskonałą bazą do jajecznicy czy sosu, czy farszu do tarty. Ja zrobiłam z nich jajecznicę :) 4 dorodne rydze 1 cebula 1-2 łyżki masła ( zależy kto ile lubi ;) ) sól świeżo zmielony pieprz. Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Grzyby oczyścić, pokroić
Jemy Pijemyręce w zimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości. Całkiem udany eksperyment :) Polecam
Jemy Pijemypapryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 5 łyżeczek suszonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 łyżeczki brązowego cukru 5 łyżeczek aromatycznej przyprawy Adobo Canario ( skład: oregano, tymianek, czerwony pieprz, czosnek i kmin) 1 duża garść posiekanej kolendry 1 jogurt naturalny
Jemy Pijemykilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej woku) rozgrzać olej. Wrzucić
Jemy Pijemypieprzem. Odcedzić makaron zostawiając kilka łyżek pozostałej po gotowaniu wody. Makaron dodać do krewetek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podlać delikatnie wodą z makaronu aby powstało więcej sosu. Zredukować płyn. Podawać posypane natką pietruszki chilli. Całe gotowanie nie zajęło mi więcej niż
Jemy Pijemywywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam jasnym sosem sojowym. Podawać z kawałkiem żeberka. Smacznego
Jemy Pijemyimbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić
Jemy Pijemypodsmażenia świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można
Jemy Pijemyzabrakło :( Dodałam drobno pocięte suszone pomidory. Całość polałam oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami. Posoliłam solą morską oraz doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem. Można jeszcze dodatkowo polać je sosem balsamicznym. Biegnę po kapary i robię nowe :) Smacznego
Jemy Pijemygarści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w sezamie i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Na górze
Jemy Pijemyrozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi. Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego
Jemy PijemyLubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :) Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól 1 łyżeczka cukru pieprz
Jemy Pijemyzamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę romieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło i na zimno - z wywaru można zrobić sos jeśli będą jedzone na ciepło..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię