sosy - 72734 przepisów (strona:3539/4849)

Warzywne samosy 195

Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć samosy z tłuszczu.   Podawać ciepłe ze zdecydowanymi w smaku dipami lub chutneyami. Ja zaserwowałam je z konfiturą z czerwonej cebuli wymieszaną z sosem sambal oelek.oraz z chutneyem z dyni, jabłek i chili. I jeszcze zdjęcie pierożka, o którym pisałam we wstępie

Weekendy w domu i ogrodzie
Hot dog z grilla 340

sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne  cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam na pół i układam obok siebie tak aby lekko

Mechanik grilluje
KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 506

kuchnią tajską. Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję! Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami i ulubioną surówką. Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym. Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv. Robi się go niezwykle szybko ze składników, które najczęściej mamy w kuchennych szafkach. Gwarantuję, że jest

Ostra na Słodko
Pierogi z botwinką 254

dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać  z ostrym sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 191

garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką cytrynową

Pyry na Gaz
Ziemniaczki hasselback 463

przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę. Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami ( pasta z bakłażana  ) lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku

SzczyptaSmaQ
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 232

Działkowy Rarytas Prosto z Ogródka 25. Zbożowa / Roosvelta 7 / Czarne Na Czerwonym Jedzie Po Zielonym Poza konkursem: Restauracja Four Colors / Hotel DoubleTree by Hilton / Łąkowa 29 Gallette ziemniaczane z sosem kurkowym, plastrem rostbefu i lodami z kwaśnej śmietany. KAWIARNIE 26. All Star Klubokawiarnia / Piotrkowska 217 / Sobota Godzina 10 27. Awangarda / MS2 / Manufaktura / Powolna Pogoń Za Smakiem 28. Cafe Bar Poczekalnia

Moja pasja smaku
Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 1418

Śmietanę wlewamy do garnka. Stawiamy na palniku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palinka, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość do powstania gęstego sosu. Odstawiamy na około 15 minut. Następnie polewamy nią ciasto. * śmietanki kokosowej używamy w zastępstwie śmietanki kremówki, by ciasto było w całości bez nabiału Źródło: Sweet Little Bluebird The post Ciasto

Made By Mom And Son
DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 234

gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na  gulasz z wątróbki drobiowej ,  wątróbkę w sosie pomidorowym ,  wątróbkę z cebulą - tradycyjnie ,  wątróbkę z kolorową papryką  - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki

Walijskie Pichcenie
Pomysły na desery lodowe 230

reklamy w telewizji wpadły mi w oko lody Big Milk Yogurt o dwóch smakach Strawberry – jogurtowe lody z dodatkiem musu truskawkowego, oraz Big Milk Yogurt Caramel ze słodkim sosem karmelowym, ważna też była informacja, że jedna porcja lodów to tylko 110 kcal!!! Aby się przekonać jak smakują te lody pobiegłam do sklepu i kupiłam oba smaki. W sklepach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Greckie placuszki z pora i szpinaku 222

Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes , przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym.  Greckie placki z pora i szpinaku Spanakokeftethes na podstawie tego przepisu Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek, drobno posiekanych

Chilli Czosnek i Oliwa
Szafranowe risotto z bobem, groszkiem i szynką 287

długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego

W SMAK
Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami 266

przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :) Smacznego! źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Dlaczego mięsa nie lubię... 305

zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą paszę, która też naturalna nie jest, rośliny są nawożone

pyszne zdrowości
Spaghetti carbonara 242

naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii

Szefowa kuchni