Młoda kapusta idealnie nadaje się do pysznych surówek. Tym razem w towarzystwie kukurydzy, oliwek i sosu jogurtowego. Składniki: główka młodej kapusty 2 garście oliwek zielonych puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól Przygotowanie Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut
e-PrzepisyKulinarneSkładniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi się masło. Można ubić też samą śmietankę :) Ja swoje naleśniki polałam jeszcze sosem czekoladowym. Zjadłam dwa i już nic więcej do pełni szczęścia mi nie było potrzebne.:) *Ilość mąki zależy też od jej typu i ilości płynu ** użyłam cukru z ziarenkami
apetytnapieczenieJeden z najszybszych makaronów jakie zrobiłam – całe przygotowanie trwa maksymalnie 20 minut. W czasie gotowania makaronu, przygotowałam sos, a na koniec wszystko wymieszałam. Idealny obiad, gdy za oknem panuje upał. Składniki /3-4 porcje/: 4 plasterki szynki parmeńskiej 3/4 opakowania makaronu spaghetti 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli garść szpinaku 2 łyżki śmietany
Pasja Smakuzanurzając łyżkę we wodzie. Kluseczki gotuję 5 minut i odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję jagody, wsypuję cukier i chwilę duszę cały czas mieszając. Kluski wykładam na talerz, polewam sosem jagodowym
Tradycyjna kuchnia Kasiczęścią wykorzystywaną przez moją mamę, były pestki. Ja, jak zwykle ciekawa nowych smaków, w minionym roku robiłam z dyni różne cudeńka, a to placki, a to zupę, a to sos do makaronu i oczywiście ciasto. W tym roku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów dyniowych i jednym z nich, swoją droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś
Cynamonowe szczęściezimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy poszarpanymi listkami bazylii i parmezanem. Bon Appetit :) Qchnia p o prostu Qchnia p o prostu Qchnia
Qchnia po prostumoim przypadku nie było to konieczne). Z masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor. Ja uwielbiam takie kotleciki jedynie ze słodkim sosem chili... ale to już rzecz gustu. Smacznego
IMPRESJA SMAKUwierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli. Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie lubicie
Moja smaczna kuchniajabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka
Tradycyjna KuchniaJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchniMorela z Wanilią 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania knedli mus: truskawki, cukier puder, ocet balsamiczny na sos Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Serek przekładamy do misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiejskim. Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej). Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie: Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym freak cabaret
Qlinarnie i Qlinarnieszypułkujemy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do wysokiego naczynia lub garnka do zapiekania, zasypujemy cukrem - wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika. Upieczone truskawki wraz z sosem przekładamy porcjami na kaszę, posypujemy płatkami migdałowymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilepszego niż domowy fast food. Skrzydełka w smaku przypominają te ze słynnego KFC. Polecam z sosem czosnkowym lub majonezowym i frytkami. 1 kg skrzydełek Przyprawa do pikantnego kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka ostrej papryki Ciasto: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 jajko Do panierowania i smażenia: Mąka pszenna
VioletoweKucharzenie