sosy - 72734 przepisów (strona:3534/4849)

Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek 310

tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu

SzczyptaSmaQ
Soja po grecku 175

około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto. Gdy warzywa są już dostatecznie miękkie doprawić

greenscarf
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 222

rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy

Smak mojego domu
ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO 344

Pesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych

Walijskie Pichcenie
Falafele 379

odkrywany nową przyprawę, której użyto do przyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba 21. Tamtejsze kotleciki są ostrzejsze, mniejsze i podane z sosem na bazie soku z cytryny. Bardzo polecam obydwa lokale, jeśli chcecie spróbować nowych smaków w przystępnej cenie :) Dla tych, którzy chcą zmierzyć się z domową (jakże prostą!) produkcją falafelków podaję

Chocolate Muffin Blog
Najlepsze bitki wołowe 245

której pokazywałam już np. zrazy zawijane . Na pewno Wasze Mamy czy Babcie robiły takie i dobrze znacie ten smak. Delikatne, bardzo kruche mięso powinno rozpływać się w ustach a sos ma być aksamitny i zawiesisty. Nie trzeba wymyślnych składników ani wielu przypraw - tutaj w prostocie jest siła. Jeśli macie bardziej poprzerastany kawałek wołowiny możecie zrobić gulasz wołowy z cydrem

Smaczna Pyza
Naleśniki z młodymi warzywami, Kinowa Etykieta 251

Zmiksuj 1 kostkę sera z niebieską pleśnią i ½ dużego jogurtu naturalnego. Posmaruj naleśniki sosem. Następnie przygotuj farsz: podsmaż a później uduś młode warzywa: 2 marchewki, 1/3 kapusty i 2 cebule z zielem angielskim i liściem laurowym. Porządnie dopraw farsz pieprzem, solą, sokiem z cytryny i ziołami (np. oregano, bazylią, lubczykiem) i czym tam jeszcze chcesz. Na każdy naleśnik kładź

Qlinarnie i Qlinarnie
PASTA Z TUŃCZYKA 241

pomysł wykorzystać na przekąskę dla niespodziewanych gości, np. na krakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite i proste w obsłudze.  Składniki:  puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo  4 ćwiartki ogórka konserwowego  garść szczypiorku  1 gruby plaster czerwonej cebuli  pieprz, sól łyżeczka majonezu  Sposób przygotowania:   Wszystkie

pieprzny smaczek
Letnia salatka makaronowa z zoltymi burakami, bobem i serem kozim 180

koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i rozcieramy łyżką . Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy do miski, dodajemy do nich bób i fasolkę. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Do warzyw dodajemy ugotowanym makaron. Makaron możemy dodać zimny lub gorący, zależy od tego

Kulinarne przygody Gatity
Rurki z dymką i marchewką 281

dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Rolada schabowa z cukinią 219

naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 214

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 169

wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli.  Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie lubicie

Moja smaczna kuchnia
Preparowana kasza gryczana z truskawkami 169

jest super. Bardzo zdrowa przekąska, albo świetny dodatek do obiadu lub deseru. Parę dni wcześniej podałam ją  jako dodatek do karkówki  ( przepis)  i smakowała rewelacyjnie polana sosem. Teraz propozycja śniadaniowa. Składniki: 1,5 szklanki preparowanej kaszy gryczanej 1 szklanka truskawek 2 łyżki miodu (lub cukru) 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Truskawki zmiksować dodać miód i wymieszać. Odłożyć

O kuchni z uczuciem