sosy - 72734 przepisów (strona:3527/4849)

Rolada schabowa 232

tłuszczu, aż się zrumienią. Na koniec dolewamy wrzącą wodę, dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gdy rolady będą miękkie zagęszczamy sos wodą z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Test garnków Blaumann Black Granit - poznaj moją opinię 182

arnek z pokrywką: 20 x 9 cm (2,4L) Tego brakowało mi w mojej kuchni najbardziej. :-) Mały, ale solidny garnek, idealny do podsmażenia cebulki czy zrobienia mniejszej ilości sosu.  4. Patelnia: 20 x 4,5 cm Mała, poręczna patelnia, która bez problemu przeszła "test naleśnika" przy smażeniu ich bez tłuszczu - nie przywarł do niej nawet pierwszy naleśnik

Szefowa kuchni
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 215

posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem. Bakłażan zapiekany z kurczakiem

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem 205

Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z groszkiem i sosem do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st (lub 170 w funkcji termoobieg) przez około 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ketchup Międzychód - polecam 275

Wspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania

Cynamonowe szczęście
PIERSI Z KURCZAKA W PIEPRZNEJ MARYNACIE 244

pikantnie i w sam raz :-)  Składniki:   w duże piersi z kurczaka  2 ząbki czosnku  4 łyżki oliwy  2 łyżki ostu balsamicznego  2 łyżki sosu sojowego  1,5 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego  1,5 łyżeczki ostrej papryki  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka tymianku  pół łyżeczki cząbru

pieprzny smaczek
Pierożki ze szpinakiem i ricottą 236

podobne do do włoskich ravioli, delikatne z kremowym serkiem ricotta to pyszny obiad czy wczesna kolacja. Polecam wszystkim tym bardziej że robi się je bardzo szybko. Do pierożków polecam sos czosnkowo - jogurtowy [ klik ] Pierożki ze szpinakiem i ricottą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szaszłyki z łososia 254

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała

mojewypiekiinietylko
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 235

Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą.  Krem smakował, jak budyń. Lawenda nadała mu oryginalnego aromatu. Ogólnie bardzo dobry deser

Mój Smak na Życie
Zielone szparagi z krewetkami 194

Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż  Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz,  sól ziołowa,  oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte

Spektrum Smaku
Suska sechlońska i stara chata pod Korabem 191

smakołyków przeznaczonych do degustacji już wyjedzono. Skandal, swoją drogą! :) Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobył pięknie uśmiechnięte panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie sery z ziołami, proponowane przez panie z WKG z Zawadki, które rozpływały

Spektrum Smaku
Jajecznica z suszonymi pomidorami i kiełkami brokuła 192

pomidorów i czerwonej papryki, przykryta kołderką z kiełków. W zasadzie to jajecznica z jednego jajka + jedno sadzone jajko na górze :) Lubię ten moment, kiedy żółtko rozpływa się jak złoty sos :) Składniki: 2 jajka średniej wielkości ćwierć czerwonej papryki 5-6 suszonych pomidorów kiełki brokuła (lub inne, np. rzodkiewki) ogórek szklarniowy sól i pieprz 1 łyżka oleju, którym zalane były suszone

Spektrum Smaku
Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 213

smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie można skropić sokiem z cytryny, aby podkreślić smak owoców morza. Idealnym dopełnieniem posiłku będzie kieliszek białego wina

W kuchni Katie
Bulion. Lane kluski. Rosół wołowy z grzybowymi kluseczkami 222

się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 235

smarujemy lekko olejem, następnie nakładamy na nią nasze nafaszerowane placki i na wolnym ogniu smażymy dopóki nie pojawią się pęcherzyki, a następnie lekko zbrązowieją.  Podajemy np. z sosem. U mnie Remulda duńska od Folwark idealnie tutaj pasowała. Możecie o niej poczytać TUTAJ Skomentuj

MamaOskarka