goździki zdominują smak potrawy i jakoś tak nie bardzo byłam przekonana, ale czekała mnie miła niespodzianka. Danie wyszło obłędne!!! Soczyste kawałki mięsa rozpadające się w ustach, otulone pysznym sosem z delikatną nutą korzennych przypraw, smaki się uzupełniają tworząc harmonijną całość. Istna rozpusta!!! Składniki na wieprzowinę z cynamonem dla 6 osób 1 kg chudej wieprzowiny 0,5 szklanki wina
Rozpustne gotowaniepatelni i były obłędne, mięsko mięciusie, pełne soków wymieszanych z przyprawami, do tego kremowe jajeczko... Pycha!!! Gdy już ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych
Rozpustne gotowaniepowietrzu, ale idealnie sprawdza się na kolację lub śniadanie. Jest pyszna, chociaż "odchudzona". Podstawą jest ryż, do tego chuda polędwica drobiowa i chrupiący ogórek, wszystko to skąpane w delikatnym sosie na bazie jogurtu naturalnego. Jest sycąca, mało kaloryczna i przepyszna. Polecam :-) Składniki na sałatkę z polędwicy drobiowej z ryżem 100g ryżu (1 woreczek) 200g polędwicy drobiowej 300g ogórków zielonych
Rozpustne gotowanienatychmiast! Albo mąż nieśmiało zagląda do kuchni z błaganiem w oczach, bo przecież on już z głodu umiera!!! W takich, bądź co bądź rzadkich przypadkach przygotowuję pysznego kurczaka w sosie śmietanowym , do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką suróweczkę. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje
Rozpustne gotowaniepieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą
Rozpustne gotowaniefolię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na około 30 minut, żeby mięso odpoczęło i nabrało soczystości. Po tym czasie kroimy w plastry, podajemy z dowolnym sosem
Rozpustne gotowanieniego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłączamy grzanie i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Dokładnie mieszamy, a gdy czekolada się rozpuści rozlewamy
Rozpustne gotowaniekoperkiem i śmietaną 1 nieduża, młoda kapusta 300 ml rosołu 1 mały listek laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 łyżki siekanego koperku sól pieprz Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy do rosołu, gotujemy
Rozpustne gotowaniegołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha
Rozpustne gotowaniewkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Po godzinie przewracamy mięso, wierzch smarujemy masłem, przykrywamy i pieczemy kolejne 40 minut (co 10-15 minut polewamy powstałym sosem). Następnie odkrywamy naczynie i dopiekamy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ptaszka, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 30-40 minut, żeby kaczka nabrała soczystości. Podajemy z żurawiną. Gotowe
Rozpustne gotowaniedżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto! Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram te różowe, mocno pachnące
Rozpustne gotowanieostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem z pod pieczeni
Rozpustne gotowanieamerykański glina ;p Polecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru
Rozpustne gotowanieniezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak! Jest idealnym dodatkiem do domowych hamburgerów, hot dogów, kanapek, jajecznicy, sosów, okrasy, pieczywa i wielu innych posiłków. Bardzo lubię smak prażonej cebulki, więc jej zapas zawsze mam w lodówce. Bardzo polecam!!! Składniki na cebulę smażoną (prażoną): 4 średnie cebule 3 płaskie łyżki
Rozpustne gotowaniePyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól
Rozpustne gotowanie