Szybka drobiowa zapiekanka to takie jednogarnkowe danie zawierające w sobie kurczaka, ziemniaki i śmietanowy sos. Jeśli nie chce nam się robić każdej z tych rzeczy oddzielnie polecam właśnie taką prostą zapiekankę. Zasmakuje Wam na pewno :)) Składniki: 500g piers i z kurczaka 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1 por 1/2 czerwonej papryki sól pieprz ostra papryka 200ml kwaśnej śmietany
Walijskie PichcenieInspiracja: przepis z przyprawy Chili Kamis :) 1 dojrzałe mango 1/2 małej papryczki chili ( bez pestek ) 1/2 czerwonej cebuli Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Papryczkę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać
Atlas SmakówProste w wykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać do ugotowanej zupy (lekko podgrzewając). Składniki: 1 kg kalafiora, 75 dag pomidorów. Wykonanie: Dojrzałe pomidory umyć, pokroić i podgrzewając w garnku rozmiękczyć , często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić. W między czasie kalafior
Tradycyjna Kuchniakawałki, przekładamy do miski skropimy sokiem z cytryny, lekko solimy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną dodajemy posiekany drobniutko czosnek, szczypiorek. Wsypujemy cukier, sól oraz pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatę, delikatnie mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Dekorujemy pomidorami koktajlowymi. Smacznego
kgwjanczewotemu nie wiedziałam nawet jak smakują, życie płata figle. Teraz zapraszam na pyszny obiad wszystkich którzy tak jak my owoce morza uwielbiają. Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszny sposób na urozmaicenie grilla - przepis na grillowaną kiełbasę w ostrej glazurze :) SKŁADNIKI 8 kiełbasek grillowych 1 szklanka ostrego keczupu 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru w proszku PRZYGOTOWANIE Keczup mieszamy z pozostałymi składnikami glazury. Kiełbaski nacinamy i podpiekamy na grillu. Smarujemy glazurą
Moje Kuchenne RewelacjeAromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym
Smakowity Blog KulinarnySmaczne placuszki z chińską fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. 4 jajka 0,5 szklanki fasolki mung 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 400 g filetu z piersi kurczaka 2 duże cebule 6 pieczarek Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy
VioletoweKucharzeniePrzepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu
Z Majeczką w kuchnimaliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwiśni usuwam pestki. Owoce przekładam do garnuszka. Wlewam wino i duszę około 7 minut. 4. Jabłka odwijam z folii i układam na talerzu. Podaję z przygotowanym sosem wiśniowym
Tradycyjna kuchnia KasiŚliwki kroimy na połówki pozbywając się pestek Wrzucamy je na patelnie, zasypujemy cukrem i dodajemy troszkę wody (2-3 łyżki) Śliwki dusimy ok 10-15 minut, aż zmiękną a sos zgęstnieje Do pucharków nakładamy musli do każdego po 2-3 łyżki Zalewamy to jogurtem Na wierch dajemy 3-4 łyżki śliwek (mogą być jeszcze lekko ciepłe) Deser z musli, jogurtem
Pyza i SurówkaWierzch ewent. smarujemy ketchupem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h do miękkości mięsa. W międzyczasie 1-2 razy delikatnie mieszamy. Karkówka wychodzi bardzo krucha a sos jest po prostu obłędny
Atlas Smakówczosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Bułkę, cebulę i czosnek dodać do mięsa, doprawić do smaku. Uformować podłużne wałeczki i nabijać na patyki. Smażyć obracając. Podawać z sosem tzatziki
Atlas Smaków