oliwy puszka pomidorów Fasolki ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej olej i dodaj chilli, następnie rozgnieciony czosnek i pomidory, sól. Duś ok 20 minut bez przykrycia. Dodaj fasolkę niech sos ją oblepi. Posyp natką pietruszki
AZgotuj!Rozlałam równomiernie ciasto i włożyłam do niego po połówce fig. Piekłam ok 20 minut w 190 stopniach. Wyrosły pięknie i nie opadły. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale sosy toffi lub czekoladowy , nie wspominając malinowego będzie wspaniały
AZgotuj!ciast(k)a. Ciasto w środku jest bielunie i ma świetną teksturę. Jest nieco cięższe od klasycznego biszkoptu na całych jajach. Dekoracja jaką tylko zamarzycie. Ja miałam jedynie sos toffi pod ręką, a jako, że była już późna pora nie poszłam po maliny, aby je udekorować . Ciastko inspirowane ciastem anielskim Marthy Stewart. 9 białek 9 łyżek drobnego cukru
AZgotuj!pieprz Papryki polane oliwą piekłam w folii ok 50 minut w 190 stopniach. Kiedy lekko ostygły obrałam ze skórki. Ułożyłam długie fileciki na półmisku wkruszyłam fetę polałam sosem spod papryk i chlustem oliwy. Na wierzch posypałam świeżo tarty pieprz
AZgotuj!wysmarowania foremek cukier trzcinowy do wysypania foremek Zacznij od wysmarowania foremek masłem i cukrem trzcinowym (po upieczeniu, kiedy będziesz jeść z masła i cukru zrobi się pyszny sos toffi) . Oddzieliłam żółtka od białek. Masło utarłam z wanilią i mąką ziemniaczaną. Do puszystej masy dodawałam na przemian twarożek i jogurt. Następnie dodałam 4 żółtka i starannie wymieszałam mikserem. Teraz
AZgotuj!raczej wchłaniałam zapach z unoszącej się pary. Boski zapach!!! Tak prezentowały się polędwiczki wieprzowe. A efekt końcowy dostojnie prezentował się na talerzu. Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą. Ja przy tym daniu zaniemówiłam. Mowę odebrała mi kompozycja smaków. Kiedy skończyliśmy degustować przyrządzone dania, naszym zadanie było poczuć się kiperem smaku kawy. Pan Marcin
AZgotuj!biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu oraz flat bread 500 gram mąki 500 ml jogurtu szczypta kurkumy sól łyżeczka proszku do pieczenia Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać
AZgotuj!korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili makaron gryczany nać kolendry 2 świeże boczniaki królewskie Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa
AZgotuj!szczyptą soli. Moja rada: 1. uważaj aby liście szczawiu się spaliły Podawaj z pomidorkami, szpinakiem, oliwkami, kaparami lub sosami do maczania lub swoją ulubioną sałatką
AZgotuj!Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory
AZgotuj!fasolki szparagowej 850 g cukinia (żółta, zielona) 290 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta imbiru puszka pomidorów bez skórki sos sojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki
Gaździnka warzynaczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :) RADA: Kalarepy można podać z sosem, ale same też dobrze smakują :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: kalarepa , kasza gryczana , kozi ser , kurczak
https:KKuchniaMniamprzeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad. SKŁADNIKI: 6 sztuk dużych pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec 200g bobu 2 jajka sól pieprz czarny 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 pomidor
https:KKuchniaMniamokoło 15 min. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty. Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i całość dusimy aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy trochę startego sera i delikatnie mieszamy. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Posypujemy startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniUwielbiamy krewetki. Smażone, gotowane... w każdej postaci. Ten klasyczny sposób przygotowania, uważamy za najlepszy jaki do tej pory jedliśmy. Powstały podczas smażenia sos smakuje wyśmienicie z kruchą bagietką. Krewetki smażone w ten sposób, przekonają osoby które nie przepadają za owocami morza. Serdecznie polecamy! Składniki: - 500 g krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku - pęczek natki
Pan i Pani Smith w kuchni