Chrupiące musli, waniliowa masa serowo-śmietanowa i słodko-kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru
Wiem co jemprzepisu zamieszczonego w książce "Kuchnia mikrofalowa". Zrobiłam go w klasycznej wersji, zapieczony w piekarniku. Zamiast dorsza użyłam mintaja. Świeże pomidory zastąpiłam tymi z puszki. Zmniejszyłam też ilość sosu. Łączy w sobie wspaniały smak z mnóstwem witamin zawartych w jarzynach. Doskonałe danie na przyjęcie. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga stania przy kuchni i pilnowania gdy trzeba zajmować się gośćmi
Wiem co jemroku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej
Wiem co jemzobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego”. Czytaj więcej
Wiem co jemSzybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej
Wiem co jeminnych czasopism kulinarnych niepowtarzalnym klimatem, ciekawym stylem pisania i wspaniałymi przepisami. Naprawdę szkoda, że zostało wygryzione przez niemieckie wydawnictwa. Dokonałam drobnej zmiany w przepisie. Kostkę rosołową potrzebną do sosu zastąpiłam domowym bulionem drobiowym. Danie jest przepyszne, chociaż trochę pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu, by potem delektować się wspaniałym smakiem.” Czytaj więcej
Wiem co jemprostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym , a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale się komponuje z bazylią i pomidorami. Powstały więc serowe filety drobiowe
Wiem co jemobiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej
Wiem co jemKruche, aromatyczne mięso, które z powodzeniem możemy podać na obiad z dodatkiem gotowanego makaronu i sosu pieczarkowego. Obie te cechy to zasługa trzydniowego leżakowania w soli i znakomitego majeranku z Manufaktury Smaku, który opisałam kilka dni temu. Dodatkowo upieczone metodą 80° Dr Oetkera było też bardzo soczyste.” Nadmiar możemy też wykorzystać jako wędlinę na kanapki”. Czytaj więcej
Wiem co jemMój przepis na "Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym" zajął I miejsce w kategorii DANIE GŁÓWNE w konkursie urodzinowym zorganizowanym na blogu Maxymonium kulinarne . Dziękuję bardzo
Wiem co jembyło, a po drugie mąż nie jest zwolennikiem serów pleśniowych. Zrobiłam więc własną wersję. Dwa rodzaje sera, rukola i sałata lodowa. Do tego pomidorki koktajlowe, świeży ogórek i sos jogurtowy. Było pysznie.” Przepis zgłaszam do akcji " Kuchnia 24/7 ". Czytaj więcej
Wiem co jemzgłosić tylko trzy przepisy. Gdy się tak zastanawiałam nad tym co by to mogło być, pomyślałam (nie wiem czy słusznie), że to nie mogą być typowo włoskie dania, czy sosy, bo obecność oliwy jest tam oczywista. Że to powinny być potrawy, do przygotowania których, mało kto oliwę używał. Stąd też w moich wcześniej zgłoszonych przepisach znalazły się: słodkie babeczki
Wiem co jemciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemgrzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemporze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się da. ).” Czytaj więcej
Wiem co jem