sosy - 72734 przepisów (strona:3577/4849)

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 166

Pulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson

Milion Smaków
Pierś kaczki w balsamicznym sosie 111

cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie efektowne i do tego niewspółmiernie łatwe do przygotowania. Naprawdę warto wypróbować

Milion Smaków
Sos koperkowy 125

Bardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych

Milion Smaków
Potrawka z kurczaka 174

kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem

Milion Smaków
Sałatka South Beach z tuńczykiem 135

wielką miłośniczką sałatek ale mam kilka swoich ulubionych. Zdecydowanie preferuję te kolorowe, z dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące. W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja

Milion Smaków
Makaron z kiełbaskami po niemiecku 182

Nietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego

Milion Smaków
Kotlety sojowe z pieczarkami i sosem koperkowym 129

czemu możemy zapomnieć o "papierowym" smaku tych z paczki. Jeżeli smak soi jest dla Was za mało wyrazisty wypróbujcie przepis na kotleciki sojowe z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego. Smakują nawet zagorzałym zwolennikom mięsa :) Uwaga: soję należy namoczyć dzień przed przygotowaniem kotletów

Milion Smaków
Tarta warzywna 93

sezonie na świeże warzywa i owoce można zrobić sycącą tartę z nadzieniem z samych warzyw. Lekko twarde warzywa w sosie serowo-śmietanowym świetnie się komponują z kruchym ciastem tarty

Milion Smaków
Grecki sos jogurtowo-miętowy 106

Połączenie klasycznego smaku sosu jogurtowego z odświeżającym smakiem mięty będzie idealnie pasować do wielu dań. Dobrze komponuje się z mięsami oraz z daniami warzywnymi

Milion Smaków
Makaron z brokułami i boczkiem 151

Poniżej przepis na sprawdzoną mieszankę smaków, która nigdy się nie znudzi - brokuły, boczek, sos śmietanowy i makaron. Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na to właśnie połączenie. Polecam wykorzystać kolorowe świderki, które dodadzą daniu kolorystyki

Milion Smaków
Stroganow 131

opcją na małe przyjęcia dla przyjaciół. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę ale ja stroganowa przygotowuję na bazie łopatki lub karkówki wieprzowej z dużą ilością pieczarek i pysznym, kremowym sosem śmietanowo-pomidorowym. Podawany z świeżym pieczywem wprawi w zachwyt każdego, nawet wybrednego smakosza

Milion Smaków
Gołąbki z kapusty pekińskiej 166

Gołąbki w wersji szybszej, ale nie mniej smacznej niż klasyczne. Zwykła kapusta została zastąpiona pekińską, z którą mieszane jest mięso wraz z dodatkami (bez zawijania). Do tego soczysty sos pomidorowy i obiad gotowy

Milion Smaków
Ryby po grecku 108

Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko

Milion Smaków
Parówka w szlafroku 140

Pyszna i szybka przekąska. Smakuje dobrze na zimno, ale doskonale na gorąco - świeżo po zrobieniu. Dodatkowym atutem jest to, że takie parówki można maczać w dowolnym sosie lub kilku i w ten sposób wzbogacać smak

Milion Smaków
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami 142

zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę smaku

Milion Smaków